”Jeg kan godt forstå at et logo, der ligner et tegn, der er så betændt, skaber betænkeligheder.”

Det digitale medie Zetland vil på grund af et uheldigt sammentræf skifte logo, og det kan den multi-prisvindende designer Tobias Røder, der blandt andet står bag Tuborgs logo og hedengangne Radio24syvs visuelle identitet, godt forstå.

”Det er jo klart, at de ikke vil sættes i forbindelse med det vanvid, der foregår,” siger han.

Logo-skiftet skyldes, at Zetlands logo – et Z indrammet i en firkant -– til forveksling ligner det Z, som russisk militær anvender, og som den seneste tid er blevet et symbol for Putins krig mod Ukraine.

Ansigt udadtil

Men er det vitterlig nødvendigt at skifte et logo på grund af et fuldstændig tilfældigt sammenfald, eller overreagerer mediet?

”Når ligheden er så stor, som den er her, så er det et problem,” siger Tobias Røder og fortsætter:

”Z’et sidder jo i en kasse ligesom det Z, som Zetland har. Og de ligner altså bemærkelsesværdig meget hinanden.”

Men hvorfor er det et problem – Zetland havde jo logoet før Putin?

Zetland-logoet der nu skal udskiftes. Foto: Zetland.

”Et logo er så at sige lig med en virksomheds ansigt udadtil. Og det her svarer lidt til, at man har rendt rundt og haft Hitler-overskæg på uden at vide det. Og så bliver det italesat. Og så går det op for en ”jeg har Hitler-overskæg!”. Så bliver man jo nødt til at barbere det af. ”

Skal alle virksomheder i verden, der har et markant Z i deres logo, så have nye logoer?

”Jeg har lavet mange Z-logoer, og dem det er der ingen grund til at lave om, fordi det ikke ligner Putins Z det mindste. Problemet her er det ret heftige sammenfald.”  

Hvor er i dine øjne skillelinjen mellem et Z-logo, der er for tæt på Putins, og et, der kan gå an?

”Det er meget svært at pinpointe lige præcis, hvor grænsen går. Jeg tænker, at det må være op til den enkelte virksomhed at vurdere og eventuelt trække en streg i sandet for at understrege, at det her ikke er noget, man vil associeres med.”

Forspildt mulighed

I en Zetland-artikel beskriver medstifter Lea Korsgaard det indløb, der var til logo-skrotningen, og artiklen viser en Slack-tråd, hvor mediets husdesigner sparrer om nye bud på logoet med redaktionen. Og i kommentarfeltet kan mediets brugere byde ind.

Den måde at gå til design-processen får kritik fra Tobias Røder, som desuden ser fremgangsmåden som en forspildt kommunikativ mulighed.

”Her har man en gylden mulighed for at lave et nyt fedt logo og markere det med en markant stillingtagen: Vi skifter simpelthen logo, fordi vi ikke vil associeres med den galskab, der foregår. Det ville være en voldsom stærk markering, ” siger han og tilføjer:

”Jeg synes, at man fra Zetlands side skulle tage design-processen mere seriøst og sætte sig ned og finde ud af, hvordan man vil lave dette logo-skifte, så det blev en seriøs kommentar, og det fremadrettet også bliver et logo, der kommer til at støtte op om Zetlands generelle visuelle fremtoning og personlighed,” siger Tobias Røder.

”På dem måde kan de jo vende hele problematikken på hovedet, så det kommer ud til deres fordel. Og så brage ud med et fantastisk nyt design.”   

Medlemmer med på råd

Hos Zetland imødekommer direktør Tav Klitgaard kritikken fra Tobias Røder, som han ser som ”et fint forslag, som sikkert ville være det helt rigtige for mange andre brands end lige Zetland i vores nuværende situation.”

Han uddyber i en mail til Markedsføring:

”Det ligger dybt i Zetlands DNA, at vi altid spørger vores medlemmer, når vi er i tvivl om noget. Ambitionen med vores logo-skifte har ikke været at lave en stor mediehistorie ud af, at vi ligesom de fleste andre danskere er frastødte af Putins krig, men at få et logo, som passer til os – både under de nuværende omstændigheder og om to år.”

Beslutningen om logo-skiftet kommer på forkant med en appel fra det Kiev-baserede bureau Nebo, der netop har lanceret tiltaget “Stop Z”, hvor de beder brands, der har z i deres navn, om at ændre det til et 3-tal. Så Amazon for eksempel bliver til Ama3on.

På fredag præsenterer Zetland, som led i et større identitetsskifte, sit nye logo.