En mand, der bruger sin elpisker som håndpisker uden at tænde for strømmen, og en kvinde, der ved aftentid har sat sig til rette i vindueskarmen med sin bog og venter på, at gadelampen skal agere læselys for hende.

Hvis ovenstående scener ringer en klokke, er det ikke underligt, for så er du blandt de mere end 2 millioner danskere, som har set den “Spar på energien”-reklamefilm, som var grundstenen i en energi-kampagne af videnscenteret Bolius, der kørte sidste efterår.

Bolius’ mål med kampagne var at få danskerne til at gå ind på bolius.dk og læse artikler om, hvordan de kunne spare på energien.

”Selvom vi er et videnscenter, er det jo ekstremt vigtigt, at vi ikke kun formidler viden, som folk støder på ved et tilfælde, men at vi også er noget, som folk bevidst søger på. Så kommunikationens vigtigste KPI var at få folk ind på vores hjemmeside, men samtidig skulle den også skabe noget branding,” siger Ulrik Heilmann, der er adm. direktør i Bolius.

Bolius' Spar på energien-kampagne

Bolius udviklede Spar på energien-kampagnen, der kørte fra oktober til 2022 til marts 2023, sammen med Boye & Spellerberg.

Udgangspunktet for kampagnen opstod i et samarbejde med Realdania og Bolius, og midlerne blev tilvejebragt af Realdania.

I de første seks måneder efter kampagnens launch var der i snit over 40 procent flere brugere på bolius.dk end året før.

Kampagnens TVC’en er blevet set af 2,1 mio. danskere og 47 procent af alle danskere over 18 år har set den.

I gennemsnit har dem, der har set TVC’en, set den 4,3 gange hen over perioden.

På SoMe kom kampagnen ud til +657.000 personer og havde 1,8 mio. visninger.

31 procent af dem der har set reklamen har undersøgt deres energiforbrug efterfølgende

Kilde: Yougov, Gemius og Bolius

Den opgave er man lykkedes med til fulde, mener han.

”I seks måneder efter Spar på energien-kampagnen blev lanceret, oplevede vi en stigning i trafik til Bolius.dk sitet på 40 procent”, siger Ulrik Heilmann, der også fremhæver ”flotte tal for erindring, liking og action for filmen – samt gode tal på SoMe.”

Ikke bare endnu en energi-spare kampagne

I kølvandet på energikrisen ville Bolius hjælpe danskerne med at spare på energien. Men rent kreativt ville man gerne gøre det på en anden måde end de mange andre virksomheder, der også kom med gode spareråd.

”Sammen med Boye & Spellerberg lavede vi et kommunikationskoncept, der ikke kun fortæller, hvad man skal gøre, men på en underholdende og involverende måde også sørger for, at danskerne kan gøre sig klogere på, hvad det også er for nogle ting, som man faktisk ikke bør gøre – som ikke hjælper eller betaler sig,” siger Ulrik Heilmann.

Bjarne Spellerberg, der er CEO i Boye & Spellerberg, peger på strategien bag kampagnen som ”strategisk stærk”.

”Ved at sige “Spar klogt” i dels TCV’en og den brede kampagne kvalificerer vi Bolius som videnscenter, og dermed blev det også noget andet end bare endnu en “Spar på energien”-kampagne,” siger han.

Artiklen fortsætter efter videoen:

For at se indholdet skal du acceptere cookies.

Opdater dine indstillinger

Flere klik end nogensinde

Ifølge Ulrik Heilmann har Spar på energien-kampagnens TVC har haft stor betydning for den effektivitet, den har vist sig at have.

Blandt andet generede kampagne-filmen 320.640 klik videre til indhold på bolius.dk fra Facebook og Instagram.

Ulrik Heilmann, der er adm. dir. i Bolius, synes, at Spar på energien-kampagnens største succes er antallet af klik, som TVC'en har genereret. Foto: Bolius

”Vi har aldrig fået så mange klik på en film før – og det, synes jeg personligt, er kampagnens allerstørste succes. Men afledt af den positive modtagelse af filmen, fik vi samtidig historisk mange brugere på Bolius.dk,” siger han.  

Udover at TVC’en nåede ud til 2,1 millioner danskere, så opnåede den 40 mio. eksponeringer på TV. På YouTube blev filmen set af 1,4 mio. og havde en view through rate på 74 procent.

Ifølge Ulrik Heilmann viste efterfølgende test, at 36 procent huskede, at de havde set reklamefilmen, og derudover gjorde 31 procent af dem, der så reklamen, noget aktivt efterfølgende – typisk undersøgt deres eget energiforbrug.

Relaterbar og ”involverende”

Ulrik Heilmann ønsker ikke at fremlægge Spar på energien-kampagnens budget eller mediebudget. Men han fortæller, at kampagnen udover TVC’en bestod af fire temasider og 83 artikler på Bolius.dk samt afledt content på SoMe. Derudover blev kampagnen også trykt som annonce i en række landsdækkende og lokale dagblade.

Aktiviteten på bolius.dk steg ifølge Ulrik Heilmann, adm. dir. i Bolius, med i snit 40 procent, efter Spar på energien-kampagnen begyndte. Illustration: Bolius med tal fra Gemius

Der er mange danskere, der har set kampagnen – især via TV. Men I har vel ret beset bare købt jer til disse eksponeringer?  

”Jo, men hvis du ikke laver noget, der er godt, så ser folk jo ikke filmen hele vejen igennem eller kan huske, hvem der er afsender. En god reklame er en, der involverer folk, og fanger seerens opmærksomhed – og det er det, jeg synes, vi gør her.”

Ulrik Heilmann pointerer, at 65 procent af dem, der har TVC på TV 2 vurderer, den som ”meget god/god”.  

Om hvorfor TVC’en er blevet taget så godt imod af danskerne – og fået mange til at reagere efterfølgende, siger Bjarne Spellerberg:

”Jeg tror, at styrken i filmen ligger i, at vi gennem de her fire sekvenser samlet får lavet noget relaterbart og komisk. Folk bliver ramt af, at de måske også – på et mildere niveau – selv har haft noget lignede i tankerne. Så vores dramatisering får folk til at stoppe op og tænke: ”Jeg må nok hellere læse lidt om, hvad det er, jeg reelt kan gøre for at spare på energien”.”