Branchen skriger på nye talenter. Det er ikke kun et problem i Danmark. Også i udlandet jagter man den næste generation.

Men, skriver branchemediet AdWeek, bureauerne bør søge nye græsgange, omskrive rekrutteringsreglerne og revidere definitionen af en ideel kandidat, hvis de vil overleve på talentmarkedet.

Læren fra det verdensomspændende mediebureau OMD er, at man ikke behøver at kigge efter den rigtig uddannelse, men færdigheder der kan overføres. De har blandt andet skabt deres eget fellowship, der fungerer som en fremskyndet marketinguddannelse. Eksempelvis er en af dem, der har fået et fellowship, en tidligere marinesoldat uden erfaring fra industrien.

“Vi kigger efter personer, der ikke nødvendigvis kender noget til branchen, men er nysgerrige,” siger Aurelie Binisti, der er HR-direktør i OMD til AdWeek.

Borte er dagene, hvor talenterne skal findes på traditionelle kanaler som LinkedIn, Twitter kan være et ligeså fint sted at finde den næste kandidat. Og ansvaret for at finde personen hviler ligeså meget på bureauet som på personen selv.

“Talentet er derude, det handler om, hvor man kigger. Det er ikke kun dem, der skal række ud efter dig, for de ved måske ikke, at de passer ind. Du skal være proaktiv,” siger Greg Plater, der er tidligere professionel basketballspiller og nuværende art director hos Sid Lee.

Dansk diskrepans

Den indtørrende pøl af danske talenter blev også påpeget i 2017, hvor Markedsføring kunne skrive, at en talentanalyse viste, at bureauerne manglede håndværkere. Der eksisterede en diskrepans mellem, hvad der blev uddannet til, og hvad markedet manglede.

“Forskellen mellem bureauernes og annoncørernes brug af forskellige ydelser og dermed efterspørgsel efter kompetencer på den ene side – og så de studerendes uddannelsesmæssige værktøjskasse på den anden side, er temmelig stor,” sagde Morten Østergaard fra MyResearch, der stod bag analysen, dengang.

Året efter lavede analysehuset endnu en talentanalyse, og resultatet var det samme. Der var stadig et mismatch.