For nylig kom det frem, at flere spilvirksomheder annoncerede på Rofus på Google.

Dermed kom spilvirksomheder frem som søgeresultat, når man googlede registret, der ellers er tiltænkt som en hjælp til mennesker, der lider af spilafhængighed. Ved at tilmelde sig Rofus udelukkes man fra at kunne spille i Danmark.

Samtidig kan man undgå at modtage spilreklamer.

En bruger på hjemmesiden Reddit lagde et billede op som bevis på reklamerne. Senere tog folketingsmedlemmet Carl Valentin, der er medlem af erhvervsudvalget og skatteudvalget for SF, også sagen op og fik Skatteministeriet til at undersøge sagen.

Og nu oplyser Google til Markedsføring, at techgiganten har gennemgået Rofus-søgninger, og at der ikke længere er annoncer på søgninger relateret til Rofus. Hverken ordet alene eller i sammenhæng med andet.

Google vil dog ikke svare Markedsføring på, hvorfor spilreklamerne er fjernet, og hvorvidt problemet kan ske igen.

Her er, hvad Markedsføring spurgte Googles danske kommunikationschef, Jesper Vangkilde, om:

Hvad er grunden til, at man ikke længere kan få betting- og spilreklamer op, når man søger på Rofus?

Kan I love, at det ikke vil ske igen?

Hvorfor foretog man en gennemgang af Rofus-søgninger?

Som jeg forstår retningslinjerne, burde det i første omgang ikke have været muligt. Hvorfor bliver der først gjort noget ved det nu?

Og her er, hvad Google svarede:

“Google støtter ansvarlige spilannoncer og efterlever de gældende regler og branchestandarder. For at skabe gennemsigtighed og kontrol for brugerne har Google udvidet mulighederne i My Ads Center, så det er muligt at se færre annoncer i konkrete kategorier som fx hasardspil. Vi går ikke nærmere ind i selve håndhævelsen af specifikke områder, da visse aktører typisk bruger disse oplysninger til at underminere systemet og slippe for håndhævelse,” oplyser virksomheden gennem deres danske kommunikationschef.

Totalforbud

Efter at være gået ind i sagen om spilreklamer, har Carl Valentin udtalt, at SF vil have “totalt forbud” mod bettingreklamer.

”Vi ønsker et forbud mod spilreklamer, og vi ser helst et totalt forbud,” sagde politikeren til DR i forbindelse med udmeldingen.

Ifølge Carl Valentin er graden af folks eksponering for spilreklamer for massiv, hvilket ifølge ham, understreges ved, at 10,9 procent af den danske befolkning døjer med spilproblemer.

”Det kan ikke være sådan, som det er i dag, at man ikke kan få lov til at se en fodboldkamp, uden at skulle udsættes for de her reklamer,” sagde han til DR.