“Det var aldrig meningen, at Space10 skulle vare for evigt, og nu har vi opnået, hvad vi ville. Det er i menneskets natur at holde ting i live, men det var aldrig succeskriteriet, at vi skulle være udødelige,” siger Daniel Friis, der er medejer og Head of Strategy af designlaboratoriet Space10.

Augusts sidste dag markerer samtidig også den sidste åbningsdag for Space10, der nu lukker. Virksomheden blev grundlagt i 2014 og havde til opgave at skubbe til og udvikle innovation globalt i den svenske møbelgigant.

“Vi blev sat i søen for at udfordre dem til at udvikle en mere innovativ kultur, og den er i dag så veludviklet, at både vi og IKEA føler, at vi har opnået vores mål. Og i stedet for at prøve at holde noget kunstigt i live eller omforme det til noget, det ikke var ment som, siger vi tak for kampen og lader IKEA videreføre det,” siger Daniel Friis.

Space10 har været definerende for en stor del af Daniel Friis' liv. Nu er han med til at lukke butikken. Foto: Kasper Kristoffersen.

Han oplyser, at beslutningen er taget i fællesskab parterne mellem. I Space10’s pressemeddelelse om lukningen skriver Jon Abrahamsson Ring, CEO Inter IKEA Group, at laboratoriet har været med til at udfordre dem til at tænke ud af boksen.

“De har været vores øjne rundt om hjørnet og ind i en fremtid, de har faciliteret nye partnerskaber og forretningsforetagender, de har hjulpet os med at undersøge, hvordan vi kan skabe en bedre hverdag for mange mennesker,” skriver han blandt andet.

Gør plads til noget nyt

I Space10 har man haft et slogan: “To not fight the old, but build something new”. Og det er også i den ånd, at de “æder vores egen medicin”, fortæller Daniel Friis.

Artiklen fortsætter under billedet.

Space10 var blandt andet med til at gentænke kødbollen. Foto: Lukas Renlund.

Indtil videre er der ingen planer for, hvad hverken Daniel Friis eller de resterende omkring 23 medarbejdere skal.

“Vi har alle brug for at fordøje og reflektere over de mange år, vi har lagt i det og opnået. Space10 har været hårdt, givende og definerende for mit liv,” siger Daniel Friis.

I første omgang har de på deres hjemmeside lavet en database over deres medarbejdere, samt deres ressourcer, der blandt andet tæller præsentationsskabeloner og Space10’s egen medarbejderhåndbog.

Når Daniel Friis tænker tilbage på Space10’s løsninger, fremhæver han deres augmented reality shoppingkoncept IKEA Place og Tomorrow’s Meatball, der undersøgte hvordan alternative fødevarekilder kunne indgå i IKEA’s ikoniske kødbolle.

“Men det vigtigste for mig har været vores team og den kultur, vi har opbygget. De er enormt passionerede og talentfulde, og det bliver følelsesladet at sige farvel til dem.”