Meldingen fra Jacob Holst Mouritzen er noget atypisk. Han har basalt set opsagt alle sine fastansatte medarbejdere i sit eget bureau, Holst Mouritzen, siger han til Markedsføring.
I stedet for er hans medarbejdere blevet selvstændige med eget CVR-nummer – men stadig tilknyttet Holst Mouritzen, hvor de arbejder på samme opgaver som hidtil.
”Vi forsøger med andre ord at strukturere os som et advokathus,” siger Jacob Holst Mouritzen.
Forklaringen på ændringerne lyder som følger fra bureaustifteren: Det gik egentlig godt i bureauet, der indtil for nylig havde fem ansatte. Men at alle var fastansatte, gav også en manglende fleksibilitet, siger han.
”Det har aldrig været en stor forretning med millioner på bunden. Og det var aldrig pointen. Det var pointen at lave et bureau, hvor alle er seniorprofiler, der får en høj løn for deres strategiske rådgivning. Og så kunne vi måske have en fire-dages arbejdsuge med et lavere timeantal, end hvis vi var på et klassisk bureau,” siger Jacob Holst Mouritzen.
”Men vi har også måttet sande, at med det ambitionsniveau, vi har, så tager det for lang tid at få samlet de ressourcer om os, som vi gerne vil have. Ligesom i en zoologisk have vil vi egentlig gerne samle forskellige dyrearter, altså mange forskellige kompetencer. Men det skaber for stort et salgspres på organisationen. Det er et klassisk problem for store bureauer at have så mange folk ansat, at du er nødt til at forsøge at sælge noget til kunderne, som de måske ikke har brug for,” siger han.
Og der blev løsningen, siger han, altså en helt ny struktur.
“Det bliver mere ærligt”
”Der tog jeg en snak med mine medarbejdere, og jeg traf beslutningen om, at vi har et setup, hvor alle arbejder under vores hat, men fungerer som deres egen forretning,” siger han.
”Efter det indledende chok, har alle sagt, at de helt klart er med ombord og har meldt sig under fanerne. Det er en god deal, for vi ser ind i et andet halvår, hvor de kommer til at tjene markant mere, end da de var fastansatte. De er også friere til at lave andre ting,” siger han.
Men at de ikke længere er fastansatte giver dem vel også en langt større usikkerhed?
”Det bliver mere usikkert for nogle. Men det bliver også mere ærligt. Sidder man bare og afventer opgaver, kan det selvfølgelig være frustrerende. Hvis der går et halvt år, hvor ingen har brug for analyser, bliver det et problem, hvis man laver analyser,” siger han.
”Men det er ikke et problem lige nu. Som jeg ser det, er det positivt for alle parter. Jeg tror, vi kan skrue et stærkere tilbud sammen til kunderne med flere typer seniorprofiler. Og i forhold til job-usikkerheden, så tror jeg, det er lidt overtænkt. De kan alligevel sige op, og gik det dårligt, ville vi alligevel være nødt til at opsige nogen.”
Kan blive ramt kulturelt
Kan du selv se nogen negativer ved det?
”For mig personligt er den største ulempe, at når det går rigtigt godt, så har jeg et markant mindre overskud end tidligere. Men min risiko er også mindre. Det største problem, jeg kan se, ville være, at vi kan blive ramt kulturelt. Hvis man ikke er tvunget sammen, så kan det være et problem. Men folk sidder stadig herinde, spiser frokost sammen og sparrer sammen, så jeg tror, det kommer til at fungere godt.”
Samtidig mener han, at det vil være en fordel for hans fagligt dygtige samarbejdspartnere, som måske ikke er store sælgere, at være en del af bureauet.
”Jeg er meget begejstret, fordi det giver os muligheden for at få helt andre folk ind under vores rådgivnings-vinger. Og hvis du er soloselvstændig og fagligt vildt dygtig, men ikke skovler penge ind, er det her en god deal. Vi bliver kontaktet af mange kunder, og for mange er det tilbud om at sidde hos os uden at skulle ud og sælge virkelig godt.”