Kommunikatører tager for lidt ansvar for den grønne omstilling i Danmark.
Sådan lyder kritikken fra Kresten Schultz-Jørgensen, der er direktør i kommunikations- og rådgivningsbureauet Oxymoron.
”Kommunikationsbranchen har for længe haft en for ansvarsfri rolle i forhold til den grønne omstilling. Vi er vant til, at det er noget, som politikerne og den producerende del af erhvervslivet samt landbruget skal løse for os,” siger Kresten Schultz-Jørgensen.
Og det er ikke godt nok, mener han. Derfor har Oxymoron sammen med en række andre bureauer og brancheforeninger lavet koalitionen Forum for Grøn Kommunikation, der vil arbejde for, at kommunikatører og rådgivere tager mere ansvar for den grønne omstilling. Forum for Grøn Kommunikation er netop blevet præsenteret på årets Folkemøde på Bornholm.
Oxymoron står i spidsen for koalitionen, der blandt andre rummer brancheforeningen Kreativitet & Kommunikation, Dansk Erhverv, KR Foundation, Coca-Cola, TV 2, DMJX, Nord DDB, KR Foundation og WeLovePeople.
Sammen vil koalitionen henover efteråret på en række workshops udforme 10 klare anbefalinger til, hvordan vi sikrer mere etisk grøn kommunikation i Danmark – og hvordan bureau- og rådgiverbrancherne tager mere ansvar for den grønne kommunikation.
”Vi er i koalitionen enige om, at den grønne omstilling er så stort et problem, at det skal løses. Det er præmissen. Og det vil vi gerne kaste vores branche ind i,” siger han.
Skal spille langt større rolle
I Kresten Schultz Jørgensens optik har kommunikationsbranchen en langt større rolle at spille i forhold til den grønne omstilling, end branchen tror.
”Kommunikationsbranchen har en helt særlig rolle, som ikke ligner andre brancher. Vi rådgiver. Vi former den virkelighed, som andre fylder ud. Kommunikation er en enormt magtfuld branche – og måske måske den mest indflydelsesrige branche i verden lige nu,” siger han.
”Kommunikation er det tandhjul, der påvirker alle de andre tandhjul i samfundet. Indtil videre har vi vasket hænder og har tænkt, at vi ikke har ansvar for den CO2, der bliver udledt. Vi rådgiver jo bare. Men vi har et kæmpe ansvar.”
10 anbefalinger, der kan splitte
Forum for Grøn Kommunikation ved endnu ikke, hvad dens 10 anbefalinger bliver.
Men ifølge Kresten Schultz-Jørgensen vil de 10 anbefalinger spænde fra at få ændret lovgivningen til blødere vejledninger.
”Det kommer til at gå fra det, vi kalder hard law til soft law. Det bliver fra decideret lovgivning, der skal strammes om eksempelvis udbudsregler, certificeringer, kampagneregler og hvem, der har taletid i det offentlige rum. Jeg ved ikke, hvor snittet skal ligge, men det bliver ét af områderne,” siger han og tilføjer:
”Og så bliver der vejledninger, et slags etisk kodeks for grøn og bæredygtig kommunikation. Der vil ganske givet også være en diskussion af, hvem vi i bureauerne rent faktisk rådgiver.”
Især spørgsmålet om, hvilke kunder man har i branchen, ser Kresten Schultz-Jørgensen som nuanceret.
”Det er rart at rådgive grønne og bæredygtige virksomheder. Men hvad med virksomheder, der er sorte og gerne vil blive mere grønne? Må man rådgive Aalborg Portland eller FL Schmidt? Olieproducenter? Selv hvis vi gør det i retning af, at de bliver mere grønne, vil nogle nok sige nej. Og skal vi kunne rådgive virksomheder, der slet ikke ønsker at gøre det bedre? Det, tror jeg, vi skal have vejledninger til,” siger han.
Nu er der både bureauer, virksomheder og brancheorganisationer med i jeres gruppe. Kan du ikke være bange for, at interesserne er så forskellige, at det falder til jorden?
”Det er jeg ikke bekymret for. Jeg tror, at anbefalingerne bliver ambitiøse og konkrete. Og vi har brug for det i Danmark, for vi er langt bagud, når det kommer til grøn kommunikation i forhold til etik. Der er også enighed i gruppen om, at vi har store ambitioner. Og det kan også være, at det ikke er alle, der selv kan implementere alle råd, fordi der vil være uenighed. Men vi vil ikke gå efter laveste fællesnævner,” siger Kresten Schultz-Jørgensen.