Kunde & Co. Group kom ud af mareridtsåret 2020 med et overskud efter skat på næsten 16,2 millioner kroner ud af en nettoomsætning på cirka 225,5 millioner kroner. 

Dermed faldt man cirka 8,6 millioner på toppen, mens man hentede godt 2,2 millioner kroner mere på bunden efter skat i forhold til 2019.

Det oplyses i det endnu ikke offentliggjorte regnskab for 2020.

I regnskabet fremgår det, at en af årsagerne til både faldet på toppen og stigningen på bunden er, at man i foråret 2020 sagde farvel til en række medarbejdere. 

Således beskæftigede Kunde & Co. Group i 2019 i gennemsnit 191, mens antallet i 2020 lå på 183. Det er andet år i træk, at antallet af medarbejdere falder. 

En anden årsag bag tallene er, at bæredygtigheds-projekter har fyldt meget på bureauet igennem hele året. 

– De projekter ville kunderne ikke stoppe, siger Jesper Kunde, der er stifter og ejer af Kunde & Co. Group. 

" Det er kernen, der skal føre dig igennem sådan en krise.
Jesper Kunde, stifter og ejer, Kunde & Co. Group

Han lægger ikke skjul på, at 2020 var et mærkeligt år, der begyndte godt, men med coronaens komme og en række kunder, der stoppede brat op, begyndte han at spørge: Hvornår kommer afgrunden? 

Det førte blandt andet til, at medarbejderne gik 20 procent ned i løn i fire måneder, mens han selv skar 50 procent af sin egen hyre. 

– Dengang sagde vi, at hvis vi kunne komme ud med et nul-resultat, så var vi glade. At vi så laver et bedre resultat i forhold til sidste år, er helt vildt. Efter sommeren viste det sig, at det gik bedre end forventet, så i efteråret fik medarbejderne pengene igen, siger Jesper Kunde. 

Usikkerhed trods bred kundeportefølje

Kunde & Co har i 2020 landet flere nye kunder, oplyser han. En af dem er Telia, hvor bureauet har været med til at udvikle en ny brandstrategi og et nyt kreativt univers, der gik i luften for nylig. Derudover har man arbejdet på større projekter for eksempelvis Alm. Brand, der ligesom Telia er aktuel med en ny positioneringskampagne.

Jesper Kunde fremhæver også, at man har en bred kundeportefølje, hvilket har betydet, at mens nogle kunder har været voldsomt ramt af coronakrisen, så har andre oplevet fremgang – det gælder blandt andet kunder på sundheds- og boligområdet. 

Kunde & Co Groups nøgletal

  • Nettoomsætning: 225.538 (234.168)
  • Bruttoresultat: 133.719 (137.916)
  • Resultat før skat: 20.948 (18.136)
  • Årets resultat: 16.186 (13.962)
  • Egenkapital: 26.104 (23.418)
  • Overskudsgrad: 10 pct. (8 pct.)
  • Udbytte: 16.600 (13.500)
Beløb i t.DKK. Beløb i parentes er for 2019.
Kilde: Kunde & Co. Group-regnskabet for 2020.

– Jeg har været fokuseret på at styre os igennem det her. Det er kernen, der skal føre dig igennem sådan en krise. Men det har hele tiden handlet om at finde en balance i forhold til, om vi kunne levere over for kunder, der stadig var i markedet. Og om kunderne, der standsede det meste i foråret, stoppede op igen. Usikkerheden har været svær, siger Jesper Kunde.

Han forklarer videre, at der stadig hersker usikkerhed. Det skyldes blandt andet, at new bizz – især på den internationale scene – har det svært. 

– Lige nu lever vi af det, vi har haft gang i længe. Altså længerevarende projekter. De varer indtil juli og august. Så må vi se, om vi har fået fyldt nok op, men mange virksomheder ved ikke helt, hvad de skal til næste år, og det gør international new bizz udfordrende, siger han og fortsætter: 

– Det har overrasket mig, at selv om meget gik i stå, er det hos flere af vores kunder buldret afsted. Det havde jeg ikke lige set for mig. Og en del af min usikkerhed går på, hvordan strukturerne ser ud om et halvt år. Altså om det bare kører videre for de kunder. Og hvis ikke, om det så rammer os. 

Men hvad er dine forventninger til 2021?

– Forventningerne til 2021 burde være de samme som sidste år. Men usikkerheden går på de sidste måneder af året. Forbrugerne vil gerne bruge penge. Men hvor ryger pengene hen? Det ved vi ikke. Og derfor er det svært at sige, hvordan vores kunder – og dermed os – får det. Men jeg tror, at den grønne bølge i modsætning til efter krisen i 2008 kommer til at blæse derudaf, siger Jesper Kunde, der dog forventer ”et positivt resultat for regnskabsåret 2021.”

Tre tendenser

Jesper Kunde har identificeret tre tendenser, som han forventer vil ”buldre afsted” i det kommende år.

– Beslutningsprocesserne i mange B2B-virksomheder er blevet rykket frem, da sælgere reelt ikke har kunnet komme ud, og det har forstærket behovet for markedsføring. Det har forhåbentligt skabt en større erkendelse af, at marketing virker, siger Jesper Kunde. 

Den anden tendens er den ”grønne bølge.”

– Sustainability er stadig højt på dagsordenen, og de seneste seks til ni måneder har vist, at det bare buldrer afsted. Det er også denne dagsorden, der har været med til at redde os igennem 2020, siger han. 

Den tredje er – ikke overraskende for Jesper Kunde – positioneringsdelen. 

– Hvad er værdien af brandet? Hele positioneringsdelen kommer også væltende igen, siger Jesper Kunde. 

Kunde & Co Group har siden 2016 leveret et samlet overskud på næsten 77,7 millioner kroner efter skat.