Dansk Erhverv forbyder den. Center for Cybersikkerhed fraråder den. Folketinget anbefaler kraftigt at slette den. Politikerne fjerner den fra arbejdstelefonen. Og elektronikkæden Power pauser den.
Det sociale medie TikTok, der er ejet af det kinesiske selskab ByteDance, er blevet en varm kartoffel i den offentlige debat.
Men selvom blandt andet flere partier har slettet app’en fra deres arbejdstelefoner – eller helt er stoppet med at bruge den – så slår det stærkeste danske parti på TikTok, Liberal Alliance, nu fast, at de bliver ved med at bruge app’en til deres kommunikation. Det siger Alexander Ryle, der er it-ordfører og folketingsmedlem for Liberal Alliance til mediet Markedsføring.
“Det kommer ikke rigtig til at ændre noget. Vi vil stadig kommunikere gennem TikTok. Vi ændrer ikke andet, end at vi holder det adskilt og fremover gør det fra vores private telefoner,” siger Alexander Ryle.
“Vi ser en stor værdi i at kommunikere vores værdier via Tiktok, fordi vi rammer nogle danskere, vi ellers ikke vil ramme. Og det har vi haft stor succes med,” siger Alexander Ryle.
Han tilføjer:
“Vi tager alle råd og retningslinjer meget seriøst, så at vi bliver ved med, at bruge platformen på en privattelefon skal ikke ses som om, at vi ikke tager det seriøst.”
Mister kontakt med unge vælgere
TikTok har blandt andet vakt stor debat, fordi den data, app’en får adgang til, kan bruges til at udføre spionage mod brugerne. Ifølge kinesisk sikkerhedslovgivning, som ByteDance er underlagt, kan landets myndigheder indsamle oplysninger fra kinesiske virksomheder.
Og det har altså fået flere til enten at forbyde eller fjerne app’en. Mange af landets folketingspolitikere har eksempelvis flyttet TikTok fra arbejdstelefonen til privat telefonen.
Men hvor stor betydning har det reelt? Ifølge Valdemar Osted, der ekspert i digital politisk annoncering – herunder TikTok – så vil det især ramme partiernes mulighed for at fange unge vælgere, hvis de helt stopper med TikTok.
“Det er særligt en gennemslagskraft hos de unge, som nogle partier og politikere står til at miste,” siger Valdemar Oster, der blandt andet arbejder med politiske kampagner for bureauet Common Consultancy, der har SF som kunde, og har hjemmesiden politiskannoncering.dk.
Han uddyber:
“Mange af politikerne er ikke vildt store, og derfor vil det være nemt for dem at stoppe. Men Liberal Alliance er suverænt størst på TikTok, og de kan virkelig miste en platform og kontakt til de unge mennesker, der vil være svær at finde andre steder.”
Ifølge Valdemar Osted så mange politikere deres tilstedeværelse på TikTok som en investering frem mod næste folketingsvalg.
“Og det kan de måske blive nødt til at stoppe nu,” siger han.
Vil skabe debat
Alexander Ryle er selv moderat aktiv på TikTok, men det meste content er blevet skabt af partiets sekretariat. Han fortæller videre, at partiets generelle indstilling er at følge anbefalingerne fra myndighederne, og skulle de fremadrettet ændre sig, vil partiet også følge dem.
“Det er godt, at der kommer råd fra eksperter, for man kan ikke forvente, at hver enkelt har indsigt i, hvordan data bliver opbevaret i forskellige lande. Eller hvad der potentielt bliver delt med personer, det ikke skal deles med,” siger Alexander Ryle.
Heller ikke Valdemar Osted forventer, at vi på den korte bane vil se en decideret bandlysning af TikTok. Men han håber, at det vil aflede en samtale om, hvad vi giver vores rettigheder til.
“Det her kommer til at få skubbet til en debat i Danmark om, hvad det er for nogle rettigheder, vi giver til tech-giganterne, og hvad de skal bruge det til,” siger Valdemar Osted.