Det hastigt voksende danske strategi- og designbureau Manyone har lavet sit første opkøb i Danmark siden 2019. 

Manyone kaster et ikke-offentliggjort beløb efter bureauet Bespoke, der er specialister i såkaldt Futures Design, som kort sagt går ud på meget tidligt i designfasen at udvikle strategi og designløsninger, der kan fungere på langt sigt for virksomheder. 

Bespoke har ifølge sit seneste årsregnskab otte fuldtidsansatte og havde et overskud på lidt over 600.000 i 2021. Manyone havde i 2021 et overskud på 7,49 mio. kr.  

Opkøbet vækker begejstring hos begge parter. 

”Det er sindssygt spændende for os, at vi får flere muskler. Vi kommer til at kunne sprede vingerne mere, og vi tror, Manyone er et sted, der forstår vores vingefang. Der er plads, muligheder og globale visioner, så vi virkelig kan folde os ud. Når vi sælger, så gør vi det med drømmen om, at vi får endnu større rum til vores potentiale,” siger Ditte Graa Wulff, der er CEO i Bespoke. 

Hos Manyone mener bestyrelsesformand og medstifter David Fellah, at opkøbet af Bespoke tilføjer helt unikke kompetencer til bureauet. 

”Vi køber fantastiske teams og lægger dem sammen i Manyone. Vi finder teams med helt unikke kompetencer, som vi kan bruge til at udvikle bureauet. Og Bespoke har grebet design helt unikt an ved, at de har fokuseret på de allertidligste faser af en designproces – og er blevet enormt dygtige til at fokusere på det,” siger David Fellah. 

”Det er fristende som virksomhed at sprede sig ud på alle mulige forskellige discipliner inden for design, det kender jeg selv fra min tid som CEO i Designit. Men der kan komme verdens-klassekompetencer ud af at fokusere på lige præcis ét element, og det har Bespoke,” siger bestyrelsesformanden. 

Skal gøre hele bureauet dygtigere

Hos Bespoke, der blev stiftet i 2014 af Rune Toldam og Nicolas Arroyo, fortæller CEO Ditte Graa Wulff samtidig, at ingen medarbejdere skal være bekymrede for deres fremtid i forbindelse med opkøbet. Tværtimod. 

”Vi kommer til at beholde utroligt meget af vores selvstændighed. Der er ikke en følelse af, at vi bliver opslugt. Vi bliver mødt af en følelse af iværksætterånd. Men samtidig er der mange ting, der ændrer sig for vores team, men mest af alt at deres karrieremuligheder udvider sig, imens vi får lov til at holde fast i vores egne ritualer og skævheder,” siger Ditte Graa Wulff. 

Manyone håber, at Bespokes kompetencer og viden også kan sprede sig til de andre ben i bureauet. 

”Vi mener, at opkøbet af Bespoke er en grundlæggende brik af udviklingen af Manyone i Norden. Og fordi de er så stærke på deres metode, så er det også en kompetence, vi håber at kunne eksportere til andre markeder. Vi forventer, at Futures Design bliver en integreret del af alle Manyones kontorer. Det er det logiske for os,” siger David Fellah. 

Ikke flere danske opkøb på vej

Ditte Graa Wulff forklarer, at Manyone basalt set er specialister i at kombinere en akademisk tilgang til at arbejde med med konkrete designværktøjer. 

”Det var også noget, jeg lige skulle tune ind på selv, første gang jeg hørte det,” siger CEO’en. 

”Det handler om, at Bespoke har udviklet en arbejdsmetode, der kombinerer en meget akademisk disciplin, hvor vi ser på forandringssignaler, med strategic design og design proces. Vi har på den måde gjort arbejdet med fremtidsdesign håndgribeligt. På den måde kan vi hjælpe kunden til at være på forkant med markedet, så det bliver en integreret del af virksomheden,” siger Ditte Graa Wulff. 

Bespoke fortæller samtidig, at det ikke er første gang, der er interesse for et opkøb af bureauet. 

”Vi har før haft andre følere. Men denne gang har vi kunnet mærke, at den er der. De forstår virkelig vores metode, og de skal ikke forsøge at få det til at passe ind i en anden mission. Samtidig er der et vanvittigt design-DNA i Manyone, så vores dialog om potentialet er startet et helt andet sted end tidligere,” siger Ditte Graa Wulff. 

Hos Manyone forklarer David Fellah, at fremtidsplanerne ikke er at lave flere opkøb i Danmark i den nærmeste fremtid.

”Vi er 130 mennesker i Danmark nu – snart næsten 140 – og her er hovedtanken, at vi bare fortsætter med at vækste organisk i Danmark fremover. Vi har mere fokus på opkøb i andre stærke markeder som Tyskland, Spanien, England, USA eller Brasilien, som vi også er i. Med det forbehold, at der altid er en mulighed for, at vores strategi ændrer sig,” siger David Fellah.