Softwarevirksomheden PII Guard har udviklet en scanner, der kan tjekke, hvorvidt hjemmesider overholder Datatilsynets anbefalinger for brug af Google Analytics.

Databot kalder de systemet. Det fungerer ved, at du indtaster en hjemmeside-adresse, som maskinen scanner, hvorefter resultatet kommer frem.

“Vi har lavet den, fordi vi vil kaste lys på al den sporing, der foregår. Samtidig vil vi gerne hjælpe virksomheder med at få et overblik, over den sporing de bruger,” siger Martin Staal Boesgaard, stifter af PII Guard, og tilføjer:

“Min hypotese er, at mange ikke er klar over, hvor meget sporing de har installeret på deres hjemmeside. Det er for nemt at klikke et ekstra sporingsmodul til, og hvis du ikke aktivt fjerner det, kører den bare. Mange af de steder, vi har scannet, har umiddelbart ikke behov for så mange overlappende sporingsmoduler, som de har installeret.”

PII Guard sælger blandt andet proxy-løsninger, der lovliggør brugen af Google Analytics.

Fejlmargin

Siden september 2022 har det været ulovligt at bruge Google Analytics uden implementeringen af en række foranstaltninger. De supplerende foranstaltninger drejer sig blandt andet om pseudonymisering af persondata, så den overholder europæisk GDPR-lovgivning.

Scanneren er dog ikke 100 procent nøjagtig, fortæller Martin Staal Boesgaard.

“Der kan være løsninger, den ikke kan se, og på den måde kan visse hjemmesider bruge eksempelvis Google Analytics, uden de dukker op i resultatet. Den scanner kun efter sporing. der kører i browseren, men sporingen kan også ske på webserveren, hvilket scanneren ikke har adgang til,” siger han.

Omvendt kan nogle hjemmesider også fremstå, som om de har slået Google Analytics til, selvom det ikke er tilfældet.

Udvider

Tidligere har performancebureauet Refynes partner og senior tracking- og analytics-konsulent, Rasmus Christensen. sagt til mediet Markedsføring, at Google statistikværktøj bliver decideret ubrugeligt, når man gør det kompatibelt.

Det er Martin Staal Boesgaard dog uenig i:

‘“Jeg er uenig i, at Google Analytics bliver ubrugelig, hvis man lovliggør værktøjet ved hjælp af en proxy-løsning. Al væsentlig funktionalitet vil fortsat virke. Den største ting, som man vil bemærke, hvis data anonymiseres korrekt inden de sendes til Google Analytics, er, at man ikke længere kan se på et kort, hvorfra i verden brugerne kommer. Praktisk talt alt andet opfører sig som hidtil.”

Indtil videre scanner botten kun for Google Analytics, men planen er, at PII Guard i fremtiden lancerer en scanner, der kan tjekke for langt flere tracking-værktøjer.

“Vi arbejder på en ny version af scanneren, der også kan scanne for Facebook Pixel, TikToks analysemodul samt langt størstedelen af de øvre tracking-værktøjer,” siger Martin Staal Boesgaard.