I september sidste år blev Google Analytics gjort ulovligt i Danmark — medmindre man implementerende en række foranstaltninger, så den overholdt EU’s GDPR-forordning.

Men nu viser en analyse af 1.822 danske hjemmesider med Google Analytics slået til, at 92 procent kører med en ulovlig opsætning. Analysen er foretaget af performance-bureauet Refyne.

“Jeg er ikke overrasket over, at så mange for nuværende har en ulovlig opsætning,” siger Rasmus Christensen, der er partner og senior tracking- og analytics-konsulent hos Refyne.

Om undersøgelsen:

I alt analyserede Refyne 4622 danske hjemmesider.

Af dem brugte 1822 Google Analytics, mens de resterende ikke gjorde.

Ud af de 1822 brugte 1684 værktøjet i strid med reglerne, da analysen blev foretaget, og 138 brugte det, så det overholdte loven.

Kilde: Refyne.

Da Datatilsynet i september ulovliggjorde statistikværktøjet, udtalte de ellers, at virksomheder havde pligt til at undersøge, om de brugte Analytics lovligt. Og hvis ikke, skulle der rettes op på det.

Rasmus Christensen vurderer, at de fleste annoncører afventer en ny transatlantisk aftale mellem USA og EU, der igen vil gøre det lovligt at bruge Google Analytics som tidligere.

“Og derfor spørger mange sig selv, om de er villige til at investere i løsninger, som forhåbentlig snart ikke er nødvendige,” siger han.

Indtil videre er intet officielt meldt ud om, hvornår den nye aftale lander, men det forventes, at det bliver til juli.

Store som små bryder loven

Refyne har i alt analyseret 4.622 danske websites for, hvorvidt de anvender Googles statistikværktøj. Ud af dem brugte 1.822 værktøjet, og hele 1.684 hjemmesider kørte med en ulovlig opsætning.

Performance-bureauet vil ikke officielt ud med virksomhederne på listen, men fortæller, at det drejer sig om både meget små og meget store virksomheder, der ikke bruger Google Analytics lovligt. Markedsføring har set dokumentation for påstanden.

Problemet ved Google Analytics og flere andre lignende værktøjer er, at de sender personhenførbar data — altså oplysninger, der kan henføres til en person — til USA, og det er i strid med GDPR-reglerne.

“For at imødekomme retningslinjerne for brug af Google Analytics, skal du blandt andet håndtere persondataen, inden den sendes til Google, og fjerne flere parametre på forhånd,” forklarer Rasmus Christensen, men, tilføjer han:

“Ved at gøre det kompatibelt, mister du stort set alt indsigt, og så er min faglige vurdering, at værktøjet bliver ubrugeligt. Det vil være som at køre bil i en fremmed by uden GPS.”

Refyne har selv en række af deres egne kunder på listen over virksomheder, der bruger Google Analytics ulovligt.

Hvad vil I gøre ved det?

“Vi gør selvfølgelig vores kunder opmærksomme på retningslinjerne, men det er op til kunderne selv at beslutte, hvad de ønsker at gøre,” siger Rasmus Christensen.

Præciseret kl. 09.06: Det fremgår nu af underrubrikken, at de 92 procent, der bruger Analytics ulovligt, er de danske hjemmesider, der har implementeret Google Analytics.