”Fucker du med mit grundvand?” lød det for første gang for seks år siden i en reklamekampagne fra Elretur, hvor skuespilleren Bodil Jørgensen tordnede mod ”sin mand, Claes”, der smed husholdningsbatterier i skraldepanden.

Og nu er både Elretur – og Bodil Jørgensen – på kampagne-krigsstien igen.

Det sker med en ny eksekvering, der går i luften i dag, tirsdag 17. august, og som er en videreudvikling af ”fucker du med mit grundvand”-universet.

Det er bureauet Marketsquare, der står bag den nye kampagne. Og hvor man tidligere har fokuseret på oplysning om sortering, så skrues der denne gang mere op for handlingsanvisningen. 

Batterierne skal nemlig ikke blot undgå skraldespanden, de skal også afleveres til genbrug. 

Kampagnen er denne gang også mere digitalt båret, og som noget nyt kan man selv dele og sende en ”kærlig sviner” i GIF-format til en, der trænger til en batteri-opsang.

”Vi har lagt mange kræfter i at videreudvikle universet på en måde, hvor vi er tro mod, hvad folk allerede kender og holder af. Men hvor vi samtidig tilføjer et nyt kreativt lag, som også har en klar adfærdsanvisende funktion,” siger Client Service Director Jeppe Bo Ebstrup om de nye tiltag.

Artiklen fortsætter under billedet.

Claes har investeret i en elbil. Men det betyder ikke, at han undgår fruens kritik. Foto: Fra YouTube.

“Vi når længere med humor”

Reklameuniverset har tidligere været lagt i hænderne på bureauet Sunrise, og det har gennem årene udviklet sig til noget nær folkeeje med kendskabsgrader oppe omkring de 90 procent. 

Kampagnen har typisk været posttestet en gang om året, og det har været med konstant positive ratings:

Budskabsforståelsen har undervejs ligget på mellem 85 og 90 procent, mens liking har ligget mellem 75 og 80 procent.

Men der skal mere handling til. For selv om 9 ud af 10 danskere ifølge partnerne oplever, at det er vigtigt at bortskaffe sine batterier korrekt, så er der plads til forbedring:

I 2020 købte vi i Danmark sammenlagt 5.057 tons batterier, mens 2.655 tons brugte batterier blev indleveret til genanvendelse. Det svarer til 53 procent. 

" Bodil Jørgensen er måske den bedste i Danmark til at blande tåkrummende satire med voksen-skældud.
Morten Harboe-Jepsen, CEO Circular Economy Business, Elretur

Derfor er kampagnens operationelle mål nu at konvertere den høje budskabsforståelse og accept til en højere indsamlingsprocent.

Og hos Elretur tror man på humoren:

”Bodil Jørgensen er måske den bedste i Danmark til at blande tåkrummende satire med voksen-skældud. Problemstillingen er alvorlig nok, tag ikke fejl af det. Men vi tror på, at vi når meget længere med humor end med løftede pegefingre. Og vi er taknemmelige for, at Bodil nok engang har sagt ja til at hjælpe os,” siger Morten Harboe-Jepsen, CEO Circular Economy Business, Elretur, i en pressemeddelelse.

Samme producent og instruktør

Tidligere kampagner har været udviklet og eksekveret af bureauet Sunrise, som har samarbejdet med produktionsselskabet Circus Alphaville og instruktøren Christoffer Boe.

Og selv om det nu er Marketsquare, der er Elreturs bureaupartner, så er instruktør og produktionsselskab stadig de samme.

”Der er jo igen grund til at ændre et winning formula,” som kreativ direktør David Asmussen fra Marketsquare siger til Markedsføring.

Parterne ønsker ikke at oplyse mediebudgettet, men meddeler, at man denne gang også har tilført en PR-indsats.

Den kører både nationalt og regionalt, og som skal opfordre til, at man får fisket de brugte batterier frem fra gemmerne og leveret dem til den lokale genbrugsstation.

Du kan sende en ”kærlig sviner” til en, som trænger til en batteri-opsang, på kampagnens website.

Den kan f.eks. lyde sådan her:

“Ajj, hvor har vi hørt meget om dit øko-frelste selvforsyner-liv. Men hvis du vil huske lidt mere på batterierne, så skal jeg personligt komme og skide i din kompostbunke og få den til at blomstre, inden du kan stave til bonderøv.”

Du kan se de to nye kampagnefilm her:

For at se indholdet skal du acceptere cookies.

Opdater dine indstillinger

For at se indholdet skal du acceptere cookies.

Opdater dine indstillinger