Sidste år installerede jeg TikTok på min mobiltelefon. Sjove videoer med hundehvalpe, babyer og mærkelige stunts. Det kan man godt bruge en del tid på. 

Men for nylig slettede jeg app’en igen, lidt i panik. Jeg havde læst, at kinesisk-ejede TikTok stikker en lidt for stor snabel ned i mit digitale privatliv.

Først efter jeg havde slettet app’en, gik det op for mig, hvor stort et fænomen TikTok faktisk er. 

I 2020 var det den suverænt mest downloadede app. 850 millioner gange er den ifølge Forbes hentet ned på mobiltelefoner verden over (Instagram blev hentet 500 millioner gange). 

I USA og England bruger man nu gennemsnitligt flere minutter om dagen på TikTok end på YouTube. Og i dag er TikTok verdens femtestørste annonceplatform.

TikTok vil ikke selv svare på, hvor mange danskere, der bruger platformen. Ifølge Kulturstyrelsens nye rapport ”Mediernes udvikling 2021” har ni procent af de danskere, som er på sociale medier, en TikTok-profil. 

Man kan også bruge platformen uden en profil. Og ifølge flere af de danske TikTok-bureauer, er der mellem én og halvanden million aktive brugere i Danmark. Langt de fleste er kommet det seneste halve år. 

Derfor er det helt naturligt, at flere og flere danske brands satser stort på TikTok. Der udgives hundredevis af videoer og sjove klip fra danske virksomheder – ikke for sjov, men fordi de er overbeviste om, at det virker.

Og derfor har jeg downloadet TikTok igen. Selvom jeg er cirka dobbelt så gammel som målgruppen, har min chefredaktør udfordret mig til at undersøge fænomenet: Er TikTok hypen værd?

På morgen-shoot i gråvejr

Det er dårligt vejr ved kanalen i København, og det er godt, kan jeg forstå.

”Det giver meget bedre lys,” siger Emily Darret, TikTok-specialist på Nordic Social, et af de bureauer, som har specialiseret sig i TikTok-marketing. 

Artiklen fortsætter under billedet.

Hajal Dudus, SoMe-specialist hos bureauet Nordic Social briefer statisterne Bertram og Elisabeth på et af dagens TikTik-shoots. Foto: Jacob Nielsen

Vi står en tidlig tirsdag morgen ved Langebrogade, for jeg vil se, hvordan man laver markedsføring, der virker på TikTok. Hvad er det, platformen kan?

I dag handler det om Faxe Kondi. 

Mens statisterne – Elisabeth, der er tandlægestuderende, og Bertram, der studerer International Business på CBS – bliver briefet af bureauet, taler jeg med Royal Unibrew om, hvad Faxe Kondi laver på TikTok.

Kristine Hammer, SoMe-manager hos Royal Unibrew, fortæller:

”Vi er der for at pleje forholdet til vores fans. Vi vil gerne være tæt på dem og jordnære i vores stil. Traditionel marketing kan godt sommetider tale for meget til og ikke med forbrugerne. Vi mener, at brandet skal være en person på TikTok, hvor vi har en dialog.” 

Om TikTok

–  TikTok er en social platform, hvor man kan dele videoer – tidligere kendt som musical.ly. Platformen ejes af kinesiske ByteDance, som blev grundlagt i 2012.

–  Appen TikTok har været tilgængelig i sin nuværende form på det danske marked i tre år.

–  I 2020 var TikTok den mest downloadede app i verden med 850 millioner downloads. I alt er den globalt downloadet tre milliarder gange.

–  I Europa har TikTok over 100 millioner månedlige aktive brugere.

–  TikTok vil ikke oplyse hvor mange brugere, de har i Danmark. Men ifølge TikTok- specialiserede bureauer ligger antallet mellem en og 1,5 million.

–  Globalt er 46 procent af brugerne 20-39 år. 21 procent er ældre. 58,4 procent er kvinder.

–  Ni procent af de danskere, som har en SoMe-profil, har en Tik-Tok-profil, ifølge Kulturstyrelsens rapport ”Mediernes udvikling 2021”.

Kilder: TikTok, Forbes, Businessofapps.com (TikTok Report), Nordic Social, Bloomberg), Kulturstyrelsen.

Det betyder blandt andet, at man stiller krav til statisternes udstråling.

”De skal passe til vores brandidentitet, så de skal blandt andet være med på sjov og spas. Det er vigtigt for os, at vores videoer er med til at give brandet personlighed,” siger hun.

I starten var Kristine Hammer ofte med på shoots. Men nu føler hun, at bryggeriet er ved at være ”aligned” med bureauet.

”De kender stilen, så de kan også selv.”

Vi taler relativt højt, så jeg kigger undskyldende over på de to statister og bureauets SoMe-specialist Hajal Dudus, der filmer løs. Men det er ok:

”I må altså gerne tale, mens vi optager. Det kommer ikke med. Det overspilles af den lyd, man arbejder med i videoen,” forklarer Hajal Dudus.

I dag er første lydtæppe fra animationsfilmen WALL-E fra 2008. Statisterne sidder med Faxe Kondi-dåser og en Faxe Kondi-bold i favnen, mens de lader, som om de laver skrigelyde fra filmen.

Alt er lavet på mobilen

Vi taler videre, og jeg studser over, at der ikke er noget filmudstyr med. Kameraer, for eksempel. Det eneste udstyr er et lille stativ og en mobiltelefon. Og det viser sig, at bureauet slet ikke skal bruge stativet, de tog det mest med for syns skyld.

”Vi skyder stort set altid TikTok-videoer med mobilen direkte i app’en. Kvaliteten i dag er meget høj, og det er langt det smarteste, fordi der er indbyggede redigeringsmuligheder,” siger Emily Darret.

Som oftest tager man fire-fem takes. Især lip sync – hvor man mimer – kan være svært at ramme, og har man nye statister, kan der være brug for flere takes.

Elisabeth mimer "skrigelyde" til TikTik-optagelse for Faxe Kondi. Foto: Jacob Nielsen.

”Men det sker også, at det sidder lige i skabet i første hug,” siger Emily Darret, der kan se, at jeg stadig undrer mig over det manglende udstyr.

”Hvis vi skal holde mobilen i en fast position, så bruger vi sommetider en gimbal. Sådan ligesom den vogn, der kører på skinner ved de store filmoptagelser, ikke? Den er bare lille og håndholdt. Men det er mest, hvis vi skal lave transition shoots,” siger hun – og kan godt se på mig, at det sidste begreb også kræver en forklaring:

”Det er et af de koncepter, man arbejder en del med på TikTok. Transition går på, at du i én scene for eksempel ser en person i én type påklædning, og så går vedkommende gennem en dør og kommer ud med noget andet tøj på.”

Det trender, forstår jeg. Det er der også meget andet, der gør, og hvis man vil lykkes på TikTok, må man hoppe på trends – eller skabe sine egne.

Alt handler om det, der trender

Derfor er dagens shoot også tykt af Tik-Tok-trends.

Lip sync er en af de helt store for tiden, hvor det især er populært at mime til rapmusik. Men det kan også være sætninger og lyde fra film, som i dagens optagelser.

Nordic Socials tre vigtigste råd til brands, der gerne vil på TikTok

–  Fokusér ikke kun på populære trends og lyde, sørg for at skabe dit eget originale indhold og vis din virksomhed frem på en unik måde.

–  Interager med dine følgere, men ikke kun på egen konto. Find steder på platformen, hvor brugerne befinder sig, og vær ikke bange for at kommentere en video, som ikke (nødvendigvis) har noget at gøre med dit eget indhold.

–  Brugerens opmærksomhed skal fanges inden for ét sekund. Det er derfor vigtigt at skabe et godt ‘hook’ i videoen allerede fra starten. Det gør følgerne mere tilbøjelige til at se videoen færdig, og dét er godt for algoritmen.

”Derfor er det for eksempel vigtigt at holde sig ajour med populære musiknumre. Valget af den rigtige sang, eller bid af en sang, kan bidrage til, at din video går viralt,” siger Lasse Christiansen, Head of Organic Social hos bureauet.

Men også hashtags bruges flittigt på TikTok. Her kan man i app’en holde øje med hvilke hashtags, der trender, og hoppe med på bølgen – eller man kan se efter ”hashtag challenges”.

Det kan være danse-udfordringer, fitness-udfordringer, synge-udfordringer og meget andet.

”Vi laver for eksempel et shoot med Bertram og Elisabeth om lidt, der handler om sixpacks. Det er en idé, der stammer fra fitness-universet, men som vi har twistet over til Faxe Kondi, som jo også kommer i sixpacks,” siger Emily Darret.

Hun forsøger at sætte mig ind i andre koncepter, som er populære på TikTok.

En af dem er ”I’m lost”, hvor man så at sige klipper øjne og mund ind i ting, så det ser ud som om, de taler. Det benytter blandt andre flyselskabet Ryanair sig meget af på TikTok, hvor de har over en million followers.

”Det koncept har vi også brugt med Faxe Kondi, men vi laver også originalt indhold, som vi selv finder på,” siger Kristine Hammer og tilføjer:

”Lige nu kører vi en del videoer på tips og tricks om drinks, ligesom vi bruger vores eget merchandise.”
I mellemtiden er statisterne gået i gang med næste shoot. Bertram holder en Faxe Kondi-sixpack inde under t-shirten.

Han lip sync’er til et citat fra en gammel dansk film:

”Kæft jeg har en god sixpack, nu skal jeg ud at score damer,” siger han og kaster sig ud til højre i retning mod vandet.

Artiklen fortsætter under billedet.

Han er lidt for tæt på at falde i. Måske er det alligevel ikke helt ufarligt at bruge TikTok. 

Bertram og Elisabeth gør klar til sixpack-videoen. Foto: Jacob Nielsen

Kritik af data-støvsugeren 

Der er også mere alvorlige risici ved at bruge TikTok.

Platformen, som ejes af kinesiske Bytedance, har fået kritik for sin datasikkerhed. Det handler ikke så meget om de virksomheder, der annoncerer på platformen, men om brugernes privatliv.

Det var den kritik, der fik mig til at slette TikTok i første omgang. Og det viser sig, at den debat stadig er højaktuel. 

I juni 2020 indledte Datatilsynet i Danmark en undersøgelse af TikTok for at finde ud af, ”om tjenesten lever op til reglerne for data- beskyttelse”. 

Datatilsynet er den myndighed, der fører tilsyn med, at blandt andet GDPR-reglerne – der skal beskytte forbrugernes privatliv – bliver overholdt.

I januar 2021 overgav Datatilsynet sagen til det irske datatilsyn, da TikTok i den mellemliggende periode oplyste, at man ville etablere sig i Europa med et hovedsæde i Irland. Det mener myndighederne nu er sket, så nu ligger sagen altså i Irland.

Da jeg ringer til Datatilsynet for at høre, hvor langt sagen er kommet, viser det sig, at det irske datatilsyn få timer før mit opkald har åbnet to nye undersøgelser af TikTok: En om behandling af børns data og en om overførsel af data til Kina.

Artiklen fortsætter under billedet.

Emily Darret (th), TikTok-specialist hos bureauet Nordic Social, tjekker en af dagens optagelser med sin kollega, Hajal Dudus, der er SoMe-specialist på bureauet. Foto: Jacob Nielsen.

Pudsigt nok dukker der samme dag en ny Privacy Policy Notice op på min skærm, da jeg går ind på TikTok-app’en.
Her oplyses det, at man gør konti tilhørende personer under 16 år private per automatik, og at privacy-indstillingerne generelt strammes for brugere under 18 år.

Men spørger man Ken Friis Larsen, der er lektor, Programming Languages and Theory of Computing, ved Datalogisk Institut på Københavns Universitet, så bør man slet ikke benytte app’en.
I sommeren 2020 sagde han til B.T.:

”Jeg vil på ingen måde anbefale, at man har TikTok installeret. Og hvis man har den, så vil jeg anbefale, at man sletter den. Facebooks brug af Cambridge Analytica ligner vand ved siden af.” 

Fra kloak til vandslange 

Jeg ringer til Ken Friis Larsen for at høre, om det stadig er så galt. Han erkender, at TikTok forsøger at rette op. 

”Jeg er ikke selv TikTok-bruger, og min anbefaling dengang kom på baggrund af en række rapporter, som nu er forældede. I dag er der ændret på nogle af tingene,” siger han. 

Men hvad er problemet? Alle sociale medier samler vel data på os?

”Ja, for når noget er gratis at bruge, så betaler man med sine data. Men der må jo være proportionalitet i tingene. Og her er TikTok stadig værre end for eksempel Facebook,” siger Ken Friis Larsen. 

" Vi ønsker at værne om vores brugeres trivsel. Derfor tillader vi ikke indhold, der viser, promoverer, normaliserer eller forherliger aktiviteter, der kunne risikere at føre til selvskade eller selvmord.
Parisa Khosravi, Head of Communications, TikTok Nordics

”Hvis jeg må bruge vand som billedet på data. Lad os sige, at det ville være rimeligt at betale med et lille snapseglas med vand. Det nøjes ingen med. Men hvor Facebook tager en stor spand vand fra dig, så var TikTok i hvert fald tidligere en åben kloak, hvor vandet fossede ud. Vi taler alle tænkelige og utænkelige data. Rub og stub.”

Ken Friis Larsen siger, at han ikke har fulgt ”alle detaljer”, men at det ser ud, som om det er blevet bedre:
”Kloakrøret er måske blevet til en vandslange. Men jeg vil stadig ikke anbefale at bruge TikTok,” siger han.

Jeg har bedt TikTok om at forholde sig til kritikken og modtager efter nogle dage svar på mail fra Parisa Khosravi, Head of Communications, TikTok Nordics.

“Transparens er et centralt element i vores tilgang til privacy. Vi har et ansvar for at sikre, at vores brugere forstår hvilke informationer, vi indsamler, hvordan de bruges, og hvordan de deles. På den måde kan brugerne træffe beslutninger om deres egne privacy-indstillinger på et oplyst grundlag,” skriver hun.

“Vi er også i gang med at tilpasse os lokale regler i forhold til databeskyttelse i EU. Det sker med oprettelse af et nyt datacenter i Irland, som bliver hjemsted for europæiske brugerdata, når det er operationelt ultimo 2022.” 

Bertram var lige ved at ryge i vandet. Den optagelse vækker en del morskab. Foto: Jacob Nielsen.

Data måske ikke den eneste udfordring

Det er ikke kun privatliv og data, som TikTok får kritik for. I takt med, at platformen vokser eksplosivt, følger møgsagerne med.

Den seneste – fra september 2021 – handler om, at TikTok bliver brugt af børn og unge, som søger information om selvskade og selvmord. 

Ifølge DR har man ”set flere eksempler på opslag om selvskade og selvmordsforsøg, der er delt blandt danske børn og unge på sociale medier som TikTok.”

Til det svarer TikTok i mailen til mig:

“Vi ønsker at værne om vores brugeres trivsel. Derfor tillader vi ikke indhold, der viser, promoverer, normaliserer eller forherliger aktiviteter, der kunne risikere at føre til selvskade eller selvmord. I tilfælde hvor en TikTok-bruger kunne tænkes at være i risiko for at skade sig selv, har TikTok-teamet mulighed for at bede om lokal hjælp.”

Jeg prøver selv at søge på ord som ”selvmord” på TikTok på dansk og engelsk. I dag er det eneste, der umiddelbart kommer frem et link, hvor man kan ringe til Livslinien.

Jeg kan mærke, at jeg får lyst til at slette TikTok igen. Så jeg kontakter Henning Mortensen, formand for Rådet for Digital Sikkerhed, for at høre, om han er lige så bekymret som Ken Friis Larsen. Det er han ikke.

Henning Mortensen fraråder ikke, at man bruger TikTok.

Men han anbefaler, at brugerne sætter sig ind i risikoen ved at dele deres data med det kinesiske selskab.

”Jeg vil ikke fraråde brugen af sociale netværk, men jeg vil anbefale, at hvis man ønsker at bruge sociale netværk, så skal man også bruge tid på at risikovurdere, hvordan man bruger dem,” siger Henning Mortensen, der personligt kun benytter LinkedIn.

Ligesom Ken Friis Larsen peger han på, at sociale medier lever af at profilere deres brugere.

" For mig at se står og falder platforme som TikTok og andre i sidste ende med brugeroplevelserne.
Kristine Hammer, SoMe-manager hos Royal Unibrew

”Man betaler for tjenesten gennem de data, man afgiver. Alt, hvad man interesserer sig for, hvem man kommunikerer med, hvor man befinder sig kombineret med brugeroplysninger som navn, køn, alder og alder, opsamles og indgår i profilen,” siger han og tilføjer:

”Selv om TikTok måske opsamler lidt flere data, er de i deres natur ikke væsentligt anderledes end f.eks. Facebook. Brugerne skal lave deres egen lille risikovurdering af, om de synes, de vil medvirke til denne profilering.” 

Bureau: Få kunder adresserer kritikken

Hvis brugerne skal lave deres egen risikovurdering, så skal annoncørerne naturligvis også. Tør annoncørerne sælge produkter og være til stede på en platform, som har mange møgsager?Men ifølge Kubb&Co, som er et andet Tik- Tok-specialiseret dansk bureau, så er møgsagerne ikke noget, annoncørerne går op i.

”Jeg oplever ikke bekymring hos kunderne. Meget få adresserer den kritik, der har været rejst forskellige steder og i forskellige lande,” siger Malene Hold, Head of TikTok hos Kubb&Co.

Hun oplever tværtimod massiv interesse. I starten måtte bureauet opsøge annoncørerne for at få dem med på platformen. I dag er det ofte omvendt, fortæller Malene Hold. 

Kubb&Cos tre vigtigste råd til brands, der gerne vil på TikTok

–  Skab idéer baseret på specifikke trending lyde – og ikke omvendt. Du skal gennemskue, hvilke lyde der trender, og forstå hvordan de kan benyttes i en relevant kontekst for dit brand/produkt.

–  Snak med dit community og ikke til det. Interager med dit community, svar på deres kommentarer og spørg ind til dem. Med ‘duet’ og ‘stitch’-funktionerne kan brands skabe videoer sammen med creators. Udnyt det.

Create moments, not marketing. Generation Z er digital natives, de er ligeglade med dine USP’er og produkter. De vil gerne være en del af noget større. Som brand skal du levere content, som er så godt, at folk slet ikke opdager, at det er en reklame.

”Der har helt sikkert været en udvikling. I starten tænkte man måske, det bare var en døgnflue. Det har man jo set eksempler på tidligere, at noget hypes op, og så pludselig dør det hen igen,” siger hun og tilføjer:

”Men lige nu oplever vi både herhjemme og i udlandet, at flere og flere brands ser TikTok som en særdeles magtfuld marketingkanal. Det er simpelthen TikTok, der er trendsetter lige nu.” 

Hvordan det? 

”Fordi det er tydeligt, at mange andre marketingtiltag og -ideer, vi ser i øjeblikket, har deres udspring i eller er startet på TikTok,” siger Malene Hold og henviser til en case fra McDonald’s i USA.

En kunde filmer i McDrive, hvor han bestiller en Blue Raspberry Slushie. Ekspedienten misforstår og siger en Sausage McMuffin. Klippet bliver til en viral TikTok-trend, hvor andre creators benytter lyden, og ef- terfølgende laver McDonald’s selv faktisk en annonce ud af det. 

Matas: Vi vil skabe et community 

Et af de danske brands, der har valgt at gå på TikTok i samarbejde med Kubb&Co, er Matas.

Kæden gik på med første video i midten af august, og det har foreløbig givet fin respons.

Matas har lige nu ni videoer live, ligesom selskabet har fået over to millioner views, 5.000 følgere og over 72.000 likes på TikTok. 

”Det er vi godt tilfredse med,” siger Maja Fabech, der er Head of SoMe og Influencers hos Matas, og tilføjer, at målet med aktiviteten er at tale med Generation Z – altså unge født mellem 1995 og 2010.

”Men vi ved jo også, at det er et flygtigt segment, det er vi meget ydmyge overfor. Dialogen her får du ikke så nemt, så det et forsøg på at skabe relationer, involvering og engagement på målgruppens præmisser. Vi har stor respekt for mediets præmis, og det er vigtigt for os, at vores videoer ser ud som de andre, der er skabt af platformens mange dygtige creators,” siger hun. 

En af de videoer, Matas har lagt op sammen med Kubb&Co, tager udgangspunkt i en ”Ding Dong”-lyd, der trendede på TikTok. Det blev til en video om en situation, mange kan nikke genkendende til ‘Når kunden kommer ind 1 minut før lukketid’.

”Det er bl.a. Matas’ egne elever, der er stjerner i TikTok-videoerne. De er fantastisk gode til at tale med og ikke bare til målgruppen, og så er de samtidig troværdige Matas-repræsentanter,” siger Maja Fabech.

Matas har også lavet en duet-video, hvor man opfordrer folk til at være med og indtage den ene halvdel af skærmen.

En spøjs idé, tænker jeg, og må lige ind på app’en for at studere et par eksempler på denne type videoer. Det virker faktisk som ægte dialog, fordi tre medarbejdere i Matas tager deres mobiler frem og filmer – og giver komplimenter til – den person, der indgår i ”duetten”.

" Som brand skal du levere content, som er så godt, at folk slet ikke opdager, at det er en reklame.
Malene Hold, Head of TikTok hos Kubb&Co

Et ganske smart greb, som giver brandet mulighed for at interagere med sine fans, tale med og ikke til dem.

”Udgangspunktet for vores tilstedeværelse på TikTok er, at det skal være underholdende – og at vi gerne vil skabe et community, hvor vi viser, hvad vi kan tilbyde, både produkter og rådgivning, og som giver lyst til at interagere med os,” siger Maja Fabech. 

Men skulle I ikke også gerne sælge noget? 

”Jo, selvfølgelig. Vi er jo en forretning. Men vi tror på, at vi med TikTok kan skabe de brand-relationer, der er grundlæggende for et senere salg,” siger Maja Fabech, der peger på, at hele social media-landskabet er i rivende udvikling og forandring. 

”Lige nu smitter TikTok af på andre social media-platforme, og der er utrolig meget hype omkring specifikke produkter i vores branche, så derfor er det et vigtigt medie for os,” siger hun. 

Matas er ”meget opmærksomme” på kritikken af dårlig datasikkerhed, og at TikTok er en ”usikker” platform for børn og unge. Men Maja Fabech mener ikke, brands bare kan blive væk. 

”Vores mål er at være der, hvor vores forskellige kunder er, og vi vil aldrig kunne undgå, at der hele tiden vil være nye problemstillinger, vi skal forholde os til. Men i vores optik løser vi ikke problemerne ved ikke at være til stede. Vi ønsker at bidrage med positivt indhold, der passer til målgrupperne på for eksempel TikTok, Instagram og Facebook,” siger hun og uddyber: 

Den største TikTok-fejl

Du må aldrig genbruge indhold fra andre kanaler. Det er de bureauer, som arbejder professionelt med TikTok, enige om.

”Vi ser mange brands, som bare poster deres Facebook- og Instagram indhold på TikTok. Og det vil aldrig fungere. TikToks digitale økosystem er noget helt særligt, og hvis indholdet falder uden for skiven, så vil det med stor sandsynlighed ikke ræsonnere med brugerne,” siger Lasse Christiansen fra Nordic Social.

”TikTok er en unik platform, og sådan skal den også behandles. Det er meget, meget få tilfælde, hvor du kan tage content fra andre kanaler og genbruge det på TikTok. Du skal filme noget specifikt til platformen. Omvendt kan TikTok-content godt fungere på andre platforme,” siger Malene Hold fra Kubb&Co.

”Det betyder på ingen måde, at vi frasiger os et ansvar for at følge med. Men vores mål er primært at markedsføre kosmetiske produkter. Og så må vi hele tiden sikre os, at vi kommunikerer sobert og i øjenhøjde med vores kunder – og at vi kan navigere rundt om de faldgruber, der altid vil opstå på diverse SoMe-platforme.” 

Mcdonald’s Danmark: Ikke lige nu 

I jagten på brands, der bruger eller ikke bruger TikTok, har jeg mødt flere, der ligesom Matas gerne fortæller, at de bruger platformen og hvorfor. Men det er sværere at finde nogen, som ikke bruger mediet og udelukker at bruge det i fremtiden.

Et eksempel er McDonald’s Danmark, som ikke bruger TikTok i deres marketing. Endnu. 

”Vi overvejer altid, hvordan vi bedst muligt kan bruge de sociale medier til vores markedsføring,” skriver Camilla Larsen, Campaign og Social Media Manager hos McDonald’s i Danmark, i en mail.

Det er dog ikke et principielt fravalg af platformen.

”Lige for øjeblikket bruger vi ikke TikTok, men det kan ikke afvises, at det kommer til at ske i fremtiden. McDonald’s i Sverige er på TikTok, og vi holder selvfølgelig øje med deres erfaringer.” 

”Et perfekt medie for os” 

Vi er færdige med Faxe Kondi-shootet ved Langebro, det er blevet koldt, og Lasse Christiansen byder på en kop kaffe inde i varmen. Jeg vil gerne høre mere om, hvorfor de tror, at TikTok er mere end en hype – og hvad de siger til kritikken. 

Faxe Kondi tog hul på TikTok-arbejdet i april 2021, og på de fem måneder har de fået 11.500 følgere. Til sammenligning har brandet 16.000 følgere på Instagram, som er samlet over otte år. 

”For os er TikTok skræddersyet underholdning til vores fans. Faxe Kondi er foreningslivet, sammenhold og fællesskab. Det er vores brand-DNA og det, vi forsøger at lægge ind i vores TikTok-strategi,” siger Kristina Hammer fra Faxe Kondi. 

”For eksempel bruger vi sport i bred forstand. Som i ’der kan gå sport i alting’. Det kan være at komme først ind ad døren eller være bedst til at ramme papirkurven med det sammenkrøllede papir.” 

Kristine Hammer oplyser, at de måler på engagement, kommentarer, delinger, views og watch time.

Ikke salg? 

”Nej, vi har ingen direkte salgsmål. I SoMe-sammenhæng arbejder vi med branding. At pleje og bevare relationen til vores fans, på dialog og underholdning. Her kan man ikke sige, at reach x skal give salg y. Vi kan se, at folk gerne vil Faxe Kondi som brand. Og så kommer salget på den lange bane.”

Lasse Christiansen fra Nordic Social supplerer:

“I forhold til salg laver vi meget paid arbejde. Det vil sige annoncer på TikTok. Så det er ikke kun en platform for awareness, brandpleje og fanpleje, men bestemt også et sted, hvor vi kan lave annoncer på lige fod med Instagram og Facebook. Formatet er blot anderles på TikTok.” 

Emily Darret forsøger at forklare TikTok-trends som lip-sync, transition, duets og stitches til Markedsførings journalist. I baggrunden er Kristine Hammer fra Faxe Kondi i gang med at udvikle nye TikTok-idéer med Nordic Socials Lasse Christiansen. Foto: Jacob Nielsen

Kristine Hammer opdagede selv TikTok via Instagram. Og hun er overbevist om de sociale mediers styrke i marketingsammenhæng – også sammenlignet med klassiske kanaler som tv. 

”I min verden har sociale medier stor magt sammenlignet med andre medier, når det gælder markedsføring. Og TikTok er et perfekt medie for os.” 

Er opmærksomme på kritik 

Nordic Social arbejder med TikTok for flere af Danmarks største brands, og efterspørgslen er stigende.

Ifølge Lasse Christiansen er en af fordelene ved Tik-Tok, at det er en relativt billig platform at arbejde med. Ifølge Nordic Socials egne tal kan brands opnå en CPM (pris per tusind visninger) på under 10 procent af prisen ved at bruge Facebook. 

Omvendt er TikTok også en helt ny måde at tænke på for brands. Så det sker, at Nordic Social anbefaler kunder, der henvender sig, at gøre noget andet. 

”Vi understreger, at der er brug for kreativ frihed, og at man som brand skal lægge det klassiske marketing-mindset bag sig. Der er stadig mange, der ikke helt har forstået konceptet,” siger Lasse Christiansen. 

”Hvis vi står med et brand, der vil kontrollere alt output 100 procent. Eller hvis de beder os om ’bare’ at bruge noget af deres content fra andre sociale medier, så siger vi pænt og venligt, at så er der nok ikke et match.”
Kritikken af TikTok-platformen kender både Lasse Christiansen og Kristine Hammer udmærket. 

”Vi er naturligvis opmærksomme på den måde, data behandles på. Det gælder både i forhold til vores kunder, og når brugerne interagerer med vores kunder,” siger Lasse Christiansen.

Han mener dog ikke, at datasikkerheden er dårligere end på andre sociale medier. Han henviser i den forbindelse til udtalelser fra den amerikanske dataekspert Patrick Jackson, der er CTO hos sikkerheds-app’en Disconnect, om at ”måden data håndteres på hos TikTok ikke er meget anderledes end hos Facebook og Instagram.”

Kristine Hammer fortæller, at det er noget, de drøfter – men ikke mere end med andre sociale medier.

”Det må jo i sidste ende være folks egen beslutning, om de vil benytte platformen. Og jeg har en oplevelse af, at TikTok selv holder styr på tingene,” siger hun og henviser til, at platformen i sommer fjernede over syv millioner konti, fordi det var børn under 13, der havde oprettet dem.

Begge peger på, at man i øvrigt kan se TikTok-videoer uden at oprette en profil i app’en.

”Man kan derfor helt undgå at videregive sine personoplysninger, hvis man ikke er interesseret i det,” siger Lasse Christiansen. 

" Vi er naturligvis opmærksomme på den måde, data behandles på. Det gælder både i forhold til vores kunder, og når brugerne interagerer med vores kunder.
Lasse Christiansen, Head of Organic Social, Nordic Social.

I egen interesse 

Hvad tænker I om kritikken af, at børn risikerer at se videoer, der er upassende eller skadelige?

”Algoritmen hos TikTok viser dig videoer, som du synes, er interessante. Det vil sige, at man bestemmer langt hen ad vejen selv, hvilket indhold man vil eksponeres for,” siger Kristine Hammer og tilføjer: 

”Men for mig at se står og falder platforme som TikTok og andre i sidste ende med brugeroplevelserne. Derfor arbejder de også – ifølge de oplysninger, vi har – aktivt på at vise indhold, man gerne vil have. Ikke indhold, man ikke vil have. Dårlige oplevelser forringer brugeroplevelsen. Og går ud over platformen selv.” 

Så alt i alt er I ikke bekymrede over kritikken?

”Nej, men det er jo klart, at når man som bruger vælger at oprette sig på TikTok, så godkender man deres betingelser. Derfor er det altid vigtigt at sætte sig ind i måden, ens data anvendes på. Især hvis man føler sig usikker,” siger Kristine Hammer. 

Det gør jeg, da jeg har sagt farvel og sidder i S-toget. Føler mig usikker. For skal jeg slette TikTok igen? I toget falder jeg over en artikel i Børsen, som chefredaktør Niels Lunde har skrevet. Han er også lidt ældre end målgruppen, han har også downloadet app’en – og han er blæst bagover 

”De tektoniske plader under erhvervslivets salgskanaler er i bevægelse,” skriver han. Den udvikling kan jeg ikke lade være med at følge med i – og holde kritisk øje med.

Så jeg beholder min TikTok-app.