”Jeg kan godt forstå, at folk, som har en ADHD-diagnose, er blevet stødt på baggrund af det citat, jeg kommer med.”

Sådan lyder det fra Pernille Lotus, der er direktør for influencer-bureauet WeAreCube, til Markedsføring. Hendes kommentar kommer efter, hun har fået kritik for en udtalelse i et afsnit af DR-programmet ’Stories for Millioner’.

Her siger Pernille Lotus, der er en af seriens hovedpersoner, ”at det godt kan være lidt farligt for brands som Lunar, at gå ind og lave samarbejder med folk, der har en diagnose”. Efterfølgende råder hun Lunar til netop at vælge to influencere med ADHD til deres kampagne.

Kritikken kommer blandt andet fra influenceren Sofie Buus, der selv har ADHD, i et opslag på Instagram.

Sofie Buus, hvorfor gik du ud og kritiserede Pernille Lotus’ udtalelse?

“Jeg synes ikke, det var særlig fedt at høre hende sige, at det nærmest kan være farligt for firmaer at blive sat i forbindelse med folk med en diagnose,” siger hun og tilføjer:

”Og jeg har aldrig selv tænkt, at jeg skulle være farlig at lave et samarbejde med, eller at samarbejdspartner skulle passe på at arbejde med mig, fordi jeg har ADHD. Det, synes jeg, er mega træls og ubehageligt.”

Er der ikke risiko for, at du overfortolker, hvad Pernille Lotus prøver på at sige i programmet?

“Jeg overtolker ikke. Jeg forholder mig udelukkende til hendes udtalelse. Jeg kan ikke se, hvordan det er at overtolke. Hun siger ordret: “Det kan jo godt være lidt farligt for et brand som Lunar, at gå ind og lave samarbejder med folk, som har diagnoser”. Og “hvis I tør. Det handler om, om I vil sættes i forbindelse med folk med en diagnose”. De to sætninger er hele problemet. Intet andet,” siger Sofie Buus.

Pernille Lotus siger, at det aldrig var hendes intention at kritisere eller problematisere influencere med ADHD.

“Det er jeg ked af, især fordi min hensigt faktisk var det modsatte. Netop at omfavne flere forskellige typer mennesker.”

Lotus: En undskyldning til alle

Ifølge Pernille Lotus fremstår hendes citat i programmet ude af kontekst, og hun mener derfor, at folk har misforstået hende. Hun har derfor både for et par dage siden og her til morgen delt en undskyldning på LinkedIn og Instagram.

Her skriver hun blandt andet:

“Jeg er omgivet af en MASSE dejlige mennesker med ADHD. Jeg må erkende, at mine ord og præsentation har skabt forvirring og måske endda såret nogle af disse skønne mennesker. Det har naturligvis aldrig, aldrig, aldrig været meningen.”

Og:

“Jeg ønsker at sende de varmeste hilsener og en kæmpe stor undskyldning til alle, jeg har såret eller gjort ked af det.”

Samtidig imødekommer WeAreCube-direktøren Sofie Buus’ kritik, men hun fastholder, at hendes intentioner er blevet fejlfortolket.

”Og derudover er det vigtigt for mig at understrege, at min hensigt jo ikke var at stille op som egenrådig ambassadør for influencers med ADHD – men heller ikke det modsatte. Når jeg sidder til et forretningsmøde med et brand, så skal jeg fungere som rådgiver overfor virksomheden. Så derfor var det et generelt forsøg på at omfavne mulighederne for diversitet i den her branche.”

Sofie Buus, er det ikke fair, at Pernille Lotus rådgiver virksomheden, som hun gør?

“Nej, det er ikke fair og det er ikke rådgivning. Det er stigmatisering af folk med diagnoser, og det er netop dét, der er hele problemet. Og det er der ikke meget diversitet i, hvis du spørger mig.”

Pernille Lotus: Du kan sagtens være god influencer med ADHD

Pernille Lotus fortæller, at hun især er ærgerlig over sagen, fordi hendes mål for influencerbranchen er det modsatte af, hvad hun får kritik for.

”Det, jeg rent faktisk prøver på (i episode 5 af ’Stories for Millioner’, red.), er at stå op for, at man kan være en god influencer uanset, hvor man er, hvem man er, eller hvordan man er. Og det er jo det, jeg gør i programmet. Faktisk sætter jeg min egen succes på spil ved at gå ind til et vigtigt møde og anbefale det anderledes valg til kunden. Det valg jeg synes, er det rigtige.”

Sofie Buus synes ikke, at der en formildende omstændighed, at Pernille Lotus i sidste ende råder Lunar til at vælge influencere med ADHD.

“Hun starter jo med at sætte et problem op, som ikke er der. Og hun siger, at hun ikke ved, om de (Lunar, red.) vil sættes i forbindelse med nogen, der har en diagnose. Det kan godt være, at hun i sidste ende råder dem til det, men hun har jo ligesom skræmt dem ret meget væk inden, når hun sætter det op på den måde, tænker jeg.”

Pernille Lotus – Sofie Buus mener, at du ved at fokusere på, at disse influencere har ADHD, selv kridter banen op for, at det kunne være et problem. Kunne du ikke bare have undladt den information?

”Jo, det kunne jeg selvfølgelig godt. Men samtidig mener jeg også, at jeg som rådgiver bør kunne åbne op for en dialog om et godt match mellem et enkelt produkt, der netop kan appellere til en gruppe mennesker, der kan opleve mange input som stressende, som kan have gavn af en løsning, der kan gøre tilværelsen lettere og mere simpel for dem.”

Hun tilføjer:

”Og det er ikke, fordi jeg dømmer folk, som har ADHD, eller fordi jeg mener, at alle mennesker med ADHD behøver at have x-antal værktøjer. Men jeg mener, at jeg som rådgiver bør kunne påpege, når en service giver ekstra god mening.”

Adspurgt mener hverken Pernille Lotus eller Sofie Buus, at personer med en ADHD-diagnose skulle være ude af stand til at udføre det samme stykke arbejde som alle andre.

Men Pernille Lotus har du oplevet uvilje fra brands i forhold til at bruge influencere med diagnoser?

”Ja, det har jeg. Men det gælder f.eks. også folk med synlige tatoveringer og den dur.”

Er voldsomt berørt

Ifølge Pernille Lotus har hun efter afsnit 5 af ’Stories for Millioner’ kom ud, og hun modtog kritik, ”modtaget meget hadefulde beskeder”.

Det synes jeg virkelig ikke er okay, og det støtter jeg slet ikke op om. Jeg synes ikke, at de personer er særlig meget bedre selv,” siger Sofie Buus om dette.

Pernille Lotus, hvordan har du det med at få denne negative opmærksomhed?

”Det har jeg det virkelig ikke særlig godt med. Jeg føler aldrig nogensinde, at jeg har været ude for noget i mit liv, som har berørt mig så voldsomt på en negativ måde, og det har nærmest gjort mig bange som menneske.”

Er der noget, du har lært af denne episode, som du tager med dig videre?

”Ja, jeg har lært rigtig meget. Den første ting, jeg har lært, det er, at når man vælger at gå på fjernsyn, eller når man vælger at udtale sig i en artikel, så er det jo mediet, der har den sidste redigeringsret. Og når man stikker næsen frem, så kan det være, man får et hak over den.”

Pernille Lotus tilføjer:

”Jeg har også lært, at min meget direkte og transparente måde og facon at være på, både som menneske men især også i min forretning kan misforstås. Og at jeg ikke skal være bleg for at gå ud og rette op på en fejl, hvis jeg er blevet misforstået. Jeg har reflekteret meget over, at jeg skal være god til at undskylde, også selvom noget er blevet opfattet mod min hensigt. Og selvfølgelig vil jeg fremover være mere påpasselig omkring, hvordan jeg formulerer mig.”