Pharma og Health redder liv, sagde June Laffey, kreativ direktør hos McCann Health, Australien, og juryformand i Pharma-kategorien ved Cannes Lions.
Hun blev naturligvis sat i skammekrogen, da Pharma-løverne skulle fordeles, ikke mindst fordi McCann Health Worldwide tildeltes dagens Health Grand Prix for Good for ”Immunity Charm” for det afghanske sundhedsministerium.
Og så vandt McCann Health Worldwide med New Delhi kontoret som eksekverende kraft fire ud af de seks guld-løver, Pharma-kategorien hædrede.
Men hvorfor blev der så ikke uddelt en Grand Prix i Pharma?
– Fordi ”Immunity Charm” for det afghanske ministerium er Public Health-kommunikation, og da vi værner om og ønsker at inspirere medico-industrien, kvalificerer ”Immunity Charm-casen” faktisk ikke til Pharma-kategoriens stramme krav, sagde June Laffey.
Det er her, hendes indledende udsagn om, at ”Pharma og Health redder liv”, bliver relevant. Hvorfor?
Er håndjernene på medico for stramme?
Fordi medicin-industrien er så reguleret, nogle siger har alt for stramme håndjern på, når det drejer sig om at kommunikere, og det synes de fleste her i Cannes er tosset.
Ikke fordi man ønsker, at enhver Snake Oil Salesman skal kunne sige hvad som helst, men fordi de snærende bånd forhindrer oprigtige selskaber i at sige og gøre det rigtige.
Uanset diskussioner om medicinpriser og piratkopier og grådighed, så er det altså bygget ind i langt de fleste medicinalseksbars dna, at ”vi redder liv”. Uagtet det indlysende, nemlig at ”vi tjener mange penge på at redde liv”.
Diskussionen om mammon kan dog ikke forhindre, at nogle selskaber gør det formidabelt.
Se eksempelvis Ogilvys ”Breathless Choir” for Philips, Grand Prix vinder i Cannes i 2016, der i den grad anvender kreativitet og storytelling til at formidle et smukt og stærkt emotionelt budskab. Men den film går også helt til kanten af, hvad selskaber kan tillade sig. Selv om man ikke skulle tro det.
Når reklame bliver kunst og data-baseret
I Health og Wellness vandt ”Meet Graham” den fineste pris, Grand Prixen.
Det er en film for Transport Accident Commission, Victoria, skabt af Clemenger BBDO, Melbourne, og er også helt vildt godt tænkt og eksekveret kommunikation.
Data og kreativitet går i den grad op i en højere enhed og dementerer, at der er en modsætning mellem de kreative og de data-funderede folk, der jo er bean-countere og elsker kunstig intelligens og algoritmer.
Det er kunst og tech blandet i den helt rigtige cocktail.
Hvis det må være tilladt med lidt nudging, så brillerede de danske medico-selskaber med deres anmasende fravær.
Hverken Novo Nordisk eller Lundbeck, der burde være i stand til at skabe relevant og cutting edge kommunikation, var shortlistet i år.
To danske selskaber havde indsendt cases i Pharma, ingen i Health, og det var ikke muligt at liste ud af juryerne, hvem de danske indsendere var. Det usagte argument er, at man ikke behøver at udstille ikke-vindere.
Så meget for et andet slogan, reklameindustrien sælger som den meget effektive dope: ”Trust in Healthcare is built on transparency”.
Det kan jo være, at man skal begynde der? Vi håber, at Novo Nordisk og lillebror Lundbeck griber faklen og løfter industrien ind i dette århundrede.
Dansk Markedsføring afholder d. 7. september konferencen Pharma & Healthcare Marketing. Læs mere her: