Hvad kan vi egentlig lære af årets Cannes Lions, udover at det er dejligt at bliver anerkendt for sit arbejde, at drinks i Sydfrankrig bare smager lidt bedre?

Analyse-virksomheden WARC Creative har gennemgået vinderne af årets Creative Effectiveness-kategori ved Cannes Lions – og har fundet frem til fire hovedpointer, der er værd at skrive sig bag øret som kreativ og marketeer.

1. Vi vil grine igen

Humor er igen blevet et vigtigt element i reklamer. Over halvdelen, 52 procent, af vinderne ved Cannes Film Lion gjorde brug af humor. Sidste år var tallet 43 procent.

Kunderne vil gerne grine, og humor gør en reklame mindeværdig, unik og overtalende, lyder konklusionen.

En af de reklamer, der fremhæves i WARC Creatives rapport, er Skittles Apologize the Rainbow, der i en overgjort undskyldnings-video svarer på kritikken efter at have fjernet den grønne lime Skittle.

2. Find det unikke ved dit produkt

Hvad gør dit produkt unikt? Flasken, hvis du spørger ketchup-producenten Heinz, der for to år siden lancerede kampagnen Draw Ketchup, hvor deltagerne skulle tegne ketchup. Det blev til en video, hvor stort set alle tegnede Heinz unikke flaske, mange endda med deres logo.

Derfor er en af rapportens hovedpointer også, at du skal finde det unikke ved dit produkt, fokusere på det og basere meget af din markedsføring på det. Så spørg dig selv, hvad gør netop det, du sælger, unikt.

3. Purpose gentænkes

Brands skal have et formål i sig selv – og du skal ikke længere lave kampagner med formål. Det er den tredje læring fra årets Cannes Lions.

Purpose skal væk fra at være en døgnflue og i stedet skabe værdi for virksomheden på langt sigt. Derfor foreslår WARC Creative også, at purpose flyttes fra marketing til et organisatorisk niveau.

De fremhæver årets Grand Prix-vinder af Effectiveness Lions, Shah Rukh Khan-My-Ad lavet af Ogilvy Mumbai for chokoladefabrikanten Cadbury. Med Shah Rukh Khan-My-Ad fokuserede Cadbury på generøsitet. Med AI modificerede de en af klodens største filmstjerner, Shah Rukh Khan, så små forretninger i Indien kunne gå ind på en hjemmeside, indtaste deres butiknavn og få skuespilleren til at reklamere for dem.

4. Earned media er på vej frem

Populærkultur er begyndt at blive delt op i flere nichekulturer, der kan skabe virale øjeblikke, der senere bliver eksponeret globalt.

Men eksplosionen i online-økosystemer giver også brands en unik mulighed for at deltage i forskellige kulturer og bruge earned media som et effektivt markedsførings-greb. Den gode idé skaber opmærksomhed, lyder det fra WARC.

Det understreges af, at kampagnebudgetterne hos de mest effektive kampagner var lavere end året før. 28 procent af årets shortlistede cases brugte over 500.000 dollars på marketing. Det tal var 58 procent i 2022, konkluderer rapporten.