Større læber. Stærkere overarme. Bumser og rynker, der forsvinder.
Mulighederne for at manipulere og ændre billeder og videoer på sociale medier, så de viser en kunstig udgave af virkeligheden, er store.
Derfor skal det være klart og tydeligt, hvis influencere og andre i forbindelse med markedsføring har retoucheret og ændret billeder. Sådan lyder det i et nyt lovudkast fra erhvervsminister Simon Kollerup (S).
Her vil ministeren indføre en mærkningsordning, som fortæller, hvis et reklamebillede er blevet retoucheret.
”Det er Erhvervsministeriets vurdering, at en sådan ordning må formodes at bidrage til at reducere det pres i forbindelse med urealistiske kropsidealer, som ikke mindst børn og unge udsættes for,” lyder det ifølge DR i lovudkastet.
Skal kunne føre til bøder eller fængsel
Retouchering betyder i lovudkastet, at der er ændret på personers udseende på billeder og videoer via billed-manipulation.
Det er det, der fremover skal markeres med et mærke i sammenhænge, hvor en blogger eller influent har modtaget ”direkte eller indirekte betaling for at reklamere for et produkt”, skriver Ritzau.
Ifølge lovforslaget skal det være Forbrugerombudsmanden, der får til opgave at vurdere, om billeder eller film er retoucheret.
Overtrædelse af loven skal kunne føre til bøde eller fængselsstraf, lyder det videre.
Ros i branchen
Mærkning af retoucherede billede har tidligere ført til stor debat – også i den danske influencer branche, efter politikerne i Norge har indført lignende regler.
I Danmark opfordrer influencer-bureauet Represented by Bloggers Delight allerede sine kunder til at droppe manipulerede billeder i influencer-marketing.
”Vi er ikke interesserede i, at alt bliver redigeret fuldstændig, og at vi laver markedsføring med en falsk virkelighed, så unge mennesker får negative og urealistiske idealer på sociale medier. Vi vil gerne støtte op om, at vi som bureau og branche skubber tingene i en positiv retning, og det tror jeg både, at bureauer og influenter også kan se det fornuftige i,” har stifter af bureauet, Henrik Akselbo, tidligere sagt til Markedsføring.
Men han har også påpeget, at det kan være svært at sætte en grænse for, hvad der er manipulation, og hvad der er uproblematisk redigering af billeder.
”Der er mange grader af redigering af billeder – ligesom vi er vant til fra trykte magasiner og reklamer, hvor alle billeder i et vist omfang er redigeret. Og jeg mener ikke, man kan sige, at billedredigering i alle tilfælde er problematiske. Nogle gange kan der jo også være tale om, at man på en filmplakat fjerner en bums. Derfor tror jeg, at en generel regel er en dårlig idé,” har det lydt fra Henrik Akselbo.
Det nye lovforslag får også ros på LinkedIn af Pernille C. Lotus, adm. direktør i influencer-bureauet WeAreCube.
”Jeg mener bestemt, at det er nødvendigt, at der kommer en udbredt lovgivning om at retoucherede billeder SKAL MARKERES…” skriver hun.
Influencer-direktøren tror ikke, at lovforslaget vil mindske mængden af manipulerede billeder på sociale medier – men det vil gøre det tydeligt, hvornår billeder viser virkeligheden, mener hun.
”Hvis vi kan få en lovgivning på SoMe om, at det skal markeres tydeligt, hvis der er manipuleret med billedet, så vi trods alt kan se, det ikke er sandheden, vil det forhåbentlig gøre verden til et bedre sted at være,” skriver hun.