Region Midtjylland, læger i regionen og regionens kommuner er kommet med et opråb til indenrigs- og sundhedsminister, Sophie Løhde (V), som reaktion på, at regionen blandt andet ser et stigende forbrug af røgfri nikotinprodukter som snus og puffbars, skriver DR.

Ifølge regionen kæmper denne forgæves imod markedsføringen af produkterne, hvorfor det er svært at forebygge de unges brug af nikotinprodukterne.

“Vi oplever dog, at vi hele tiden er to skridt bagefter i forebyggelsen, når nye produkter og tendenser vinder frem,” skriver regionen til ministeren.

Ifølge tal fra Sundhedsstyrelsen bruger 14 procent af 15-29-årige røgfri nikotinprodukter i 2022. Det var 10 procent i 2020.

I brevet skriver regionen blandt andet, at man for at gøre noget ved de unges stigende brug af røgfri nikotinprodukter bør gøre det lovpligtigt, at alle nikotinprodukter har neutral indpakning. Samtidig anbefaler regionen, at staten i større grad håndhæver forbuddet mod at reklamere for niktonprodukter til mindreårige.

Fra sundhedsminister Sophie Løhde lyder det i et skriftligt svar til DR, at udviklingen også bekymrer ministeriet, der vil se på, hvad der kan gøres.