Huttelihut! Nu er du kun et overskæg fra at ligne Kim Vilfort.

Det danske herrelandshold har nemlig igen, igen fået ny spillertrøje. Og denne gang er det en direkte hyldest til spillertrøjen, de danske drenge var iklædt, da de tog guldet ved EM i 1992.

Trøjen får debut i dag, den 23. marts, hvor Danmark tager imod Finland i Parken i EM-kvalifikationen, men allerede nu er den blevet teaset i en animeret film fra DBU og trøjeproducenten Hummel.

Filmen åbner på en lille dreng, der svømmer i Peter Schmeichels mosaikmålmandstrøje fra ’92. Efterfølgende tages seeren med på en rejse fra ungdommens håb og drømme om at blive professionel til at nutidens helte — menneskeliggjort i Pierre-Emile Højberg, Jonas Wind og Kasper Dolberg — træder ud af de animerede karakterer.

En mosaik af minder

Bag filmen står M2 Film, og her dykkede instruktørerne Rasmus Pilgaard og Thomas Fiil ned i deres egne minder og fremtrak hukommelsesglimt fra ’92, men også om at gå i gadelampernes skær hjem fra fodboldtræning.

“Målet var at genkalde seernes minder. Både dem der kan huske ’92, og dem der generelt har spillet fodbold. Vi satte os ned og skrev vores egne minder ned. Jeg kan tydeligt huske, at jeg så finalen som 12-årig, og hvordan mine forældre reagerede, da Faxe og Vilfort scorede. Jeg forstod, at det var noget helt specielt,” siger Rasmus Pilgaard, mens makkeren Thomas Fiil tilføjer:

“Det er også minderne om at spille fodbold som teenager og snakke om, hvilken professionel spiller, man var, når man spillede i haven og til træning. Vi ville give plads til, at man selv kan putte sine minder og følelser ind i det. Især for dem, der ikke oplevede finalen i ’92.”

Artiklen fortsætter under videoen.

For at se indholdet skal du acceptere cookies.

Opdater dine indstillinger

Målet med filmen har ifølge de to kreative været todelt. Det ene var at genskabe følelsen fra ’92, og samtidig etablere koblingen fra det nu legendariske trøjedesign til den nye trøje. Derfor handler filmen også om produktet.

“Det var vigtigt at bringe finalen i ’92 i spil, men vi skal heller ikke svælge for meget i det. Derfor etablerer vi det i starten, og så slutter det egentlig på den nye generation, der skal skabe nogle nye minder og store øjeblikke, som vi kan kigge tilbage på,” siger Rasmus Pilgaard.

Udfordret af rettigheder

Animationsfilmen er holdt i en stil, der bedst er kendt fra store filmproduktioners koncept art.

“Animationsfilmen er æstetisk holdt i stil med concept art til store filmproduktioner, fordi det giver en konceptuel visualisering af scenerne, og så er det vildt flot at kigge på,” siger Thomas Fiil.

Samtidig var det kreative makkerpar udfordret af, at de ikke kunne bruge scenerne fra Nya Ullevi stadion i Göteborg.

“Der var nogle praktiske udfordringer med at forbinde det til EM i 92, fordi vi grundet rettigheder ikke kunne bruge tv-optagelserne fra dengang. Det var én af grundene til at vi valgte at animere filmen,” lyder det fra Rasmus Piilgaard.

“De begrænsninger, der var, endte med at gøre, at vi kunne lave nogle scener, der ellers ville være for omfattende, alt taget i betragtning,” tilføjer Thomas Fiil.

Så må vi se, hvornår landsholdsshoppen sælger overskæg.