Når Jakob Langemark kommer hjem fra arbejde, stiller han sig et par minutter på dørmåtten, inden han træder ind til sin familie.
I de minutter forsøger han at akklimatisere sig og gå fra at være CEO for NoA Ignite Danmark til at være familiefar. At gå fra at være en person, der sætter spørgsmålstegn til alt omkring sig i forsøget på at innovere og effektivisere, til at komme ned i tempo.
“Det er et mood, der er svært at slukke. Men jeg bliver nødt til at træde ud af min arbejdsenergi og sige: “Nu spiser vi aftensmad og ser Gurli Gris”. Jeg skal ikke forholde mig til, at min femårige kunne have haft både tallerken og glas med sig ud i køkkenet på samme tidspunkt, hvis bestikket havde været i baglommen,” siger Jakob Langemark og bryder ud i et stort grin.
Tre cases, der fik NoA Ignite på Fast Companys liste
- AI-løsning for Ward 24/7, der hjælper sygehuse med at måle og følge data på patienter. Læs om den her.
- Videoløsning for den norske alarmcentral, der giver brugeren mulighed for at bruge kameraet, når de ringer. Læs om den her.
- Dataplatform for HUB Ocean, der tilbyder forskere, politikere og andre beslutningstagere data om havet. Læs om den her.
I starten af marts blev det offentliggjort, at NoA Ignite var at finde på mediet Fast Companys liste over verdens mest innovative virksomheder. Det placerer Jakob Langemark som leder for nogle af landets mest innovative mennesker.
“Det er en anerkendelse af teamet og hvor hårdt folk arbejder. Vi er mere end 400 medarbejdere på tværs af landegrænser, hvor lysten til at innovere står øverst på dagsordenen.”
Hvad gør Jeff Bezos?
Jakob Langemark er en speedsnakker af Guds nåde, og hans talestrøm kan blive ramt af en sneboldseffekt, når først han er begyndt.
Og så har han et arsenal af analogier og sammenligninger, han bruger til at understøtte sine pointer. Når han skal forklare, hvorfor mange virksomheder fejler i deres innovation, fortæller han en historie, soim han har hørt om Amazons ejer, Jeff Bezos:
“Han starter alle møder med at spørge hver person, der sidder ved bordet: “Hvad har du gjort for mine kunder, siden vi mødtes sidst?”. Religiøst starter han med at alle skal forholde til, hvordan man forbedrer oplevelsen med Amazon. Først derefter snakker de om penge og at optimere performance,” siger han og tilføjer:
“Virksomheder starter ofte med at se, hvordan de kan tjene penge og prøver at finde innovation, der peger dem i den retning. Men den bedste idé starter med at forstå efterspørgslen og de motivationer og behov, kunderne har. Når man har en dyb forståelse for det, kan man finde løsning.”
Det illustrerer og indrammer på mange måder, hvordan Jakob Langemark angriber innovation. Opsummeret handler det for ham om at forstå den grundlæggende menneskelige indsigt, og derfra kan man lave innovation, der virker og er varig.
“Jeg tror på, at de virksomheder, der klarer sig bedst, er dem, der er bedst i stand til at betjene de kunder, de har. Og en væsentlig del af det er at udvikle og forbedre den oplevelse, man giver kunderne.”
Produkt af konkurrencepræget familie
Hvis du går og er bekymret for, hvorvidt det er for sent at få tændt din innovative gnist, så frygt ej. Ifølge Jakob Langemark er det nemlig aldrig for sent.
Jakob Langemarks 4 råd til innovation
#1: “Sørg for altid at have en dyb, menneskelig indsigt. Der er ingen, der køber realkreditlån, de køber et sted, hvor deres familie skal bo.”
#2: “Eksperimenter konstant. De bedste innovative prøver en masse ting af. Jeg tror, at der er en sammenhæng mellem storhed og produktivitet.”
#3: “Forelsk dig ikke i pengene. Skab noget, fordi du møder en efterspørgsel. Find kundernes behov og realiser dem.”
#4: “Leg associationslege. Vi kalder det parallels, og det handler om at tage en given ting og spørge sig selv, hvordan Netflix eller Apple vil løse et problem. Du kan stjæle et kostume og nogle nye briller fra de andre virksomheder og lade associationerne inspirere dig.”
Selv havde han en konkurrencepræget opvækst, hvor han som lillebroren i en børneflok på to skulle finde en måde at være relevant på og fange folks opmærksomhed. Det mener han, er en af de ting, der har skubbet ham i en innovativ retning.
En anden tinger, at han har gået på friskole som barn, hvor der var fokus på kreativitet og en legende tilgang til læring.
“I sidste ende handler innovation ikke om at opfinde den dybe tallerken. Det handler om at finde løsninger, som andre ikke har sat sammen før. Og der kan det hjælpe at være vokset op i en anden sammenhæng end de fleste,” siger Jakob Langemark, og tilføjer:
“I virkeligheden handler det om at eksperimentere. Jeg prøver mange ting af og er enormt risikovillig, men jeg kan også se, når det er på tide at opgive noget. Du kan ikke lave innovation i et PowerPoint-show, du bliver nødt til at afprøve en masse ting.”
Mere metode, mindre spontanitet
Jakob Langemark stiftede sin første virksomhed i 2000. Siden har han ejet yderligere to. Den sidste, Hello Group, solgte han efter 11 til NoA-familien i 2017. Og sådan endte han som landechef hos NoA Ignite.
Er du ligeså innovativ, som da du var ung og sulten?
“Ja. Mit arbejde er blevet mere metodisk, men innovation er heller ikke kun inspiration fra en højere magt. Det er også et spørgsmål om at forelske sig i problematikken og angribe den på en række måder. Min intuitive, spontane side er måske blevet mindre, men min systematiske tilgang til innovation er blevet bedre.”
Kan den metodiske tilgang ikke betyde, at man kommer til at afprøve de samme ting?
“Jo, det kan godt være. For 25 år siden var jeg bedre til at opfinde et eller andet fuldstændig crazy, verden aldrig havde set. Til gengæld er min evne til at opfinde noget, der kommer ud og lever, meget større nu end tidligere. Jeg ved, hvad det kræver at få ting til at virke.”
“Kan drive min familie til vanvid”
Og så er vi tilbage ved Jakob Langemarks dørmåtte og de fem minutters dekompression. Spørgsmålet er nemlig, hvordan Jakob Langemark stimulerer sin innovative side, og svaret bliver i vanlig stil leveret med en billedliggørelse:
“For mange år siden arbejdede jeg med én, der var dybt interesseret i kunst. Og jeg synes, det var vildt irriterende, at jeg ikke selv var det, billedkunst og skulpturer sagde mig intet. Jeg spurgte ham, hvordan jeg kunne få mere viden, og han svarede, at hver gang jeg gik forbi noget kunst, skulle jeg tage stilling til det. Uanset om det var en skulptur eller et gavlmaleri, skulle jeg spørge mig selv, om jeg kunne lide det eller ej,” siger Jakob Langemark og tilføjer:
“Sådan fungerer det også med innovation. Jeg kigger hele tiden på den oplevelse et brand giver mig, hvordan det er positioneret i mit univers, hvad det har lovet mig, og hvorvidt det lever op til det. Jeg forholder mig hele tiden til alt, jeg ser, uanset om jeg køber en togbillet eller er på restaurant. Og det kan drive min familie til vanvid.”