Digitale svindlere misbruger TV 2’s logo og troværdighed i falske annoncer på Instagram, Facebook og YouTube. Annoncerne er kørt på platformene i lige knap en uge.

I annoncerne er der en falsk tv-vært, som fortæller en ”nyhed” om en ny mobilapp, der åbenbart skulle give stor gevinst for brugere i Danmark.

Den falske tv-vært bærer i annoncen en øresnegl og jakkesæt. Samtidig kører der store nyhedsbannere henover videoen, og i hjørnet kan man se TV 2’s logo.

TV 2 er stærkt kritiske over for annoncen, som TV 2 kalder for ”falsk”.

”Lige nu får vi masser af henvendelser fra brugere, der har set den aktuelle reklame, hvor TV 2s logo og brand misbruges,” skriver TV 2s jurist Louise Rødgaard i en mail til Markedsføring.

Ikke første gang

Screenshot fra en af de falske annoncer på YouTube.

Ved at klikke på annoncen bliver man som bruger blandt andet ført videre til et site, hvor man kan downloade et spil på Apples app-store – Egypt Adventures. Spillet er ifølge appen udgivet af en spiludvikler, der hedder ROM-OR LTD. Der er ingen tilgængelige kontaktoplysninger på selskabet, så det har været umuligt for Markedsføring at kontakte svindlerne.

På appen oplyses det blandt andet, at man ved at downloade appen giver svindlerne adgang til data, der kan spore dig på andre websites og apps, ligesom de vil indsamle data, der skal bruges til at rette reklamer imod brugere af appen.

TV 2 oplyser til Markedsføring, at det ikke er første gang, mediet oplever at blive udsat for digital svindel.

”Det er naturligvis noget, vi tager meget alvorligt og anmelder til Nordic Content Protection med det samme. Men det er desværre hverken første og nok heller ikke sidste gang, vi ser dette, og vi kan kun håbe på, at de udenlandske platforme vil fokusere mere på deres kvalitetskontrol,” skriver TV 2-jurist Louise Rødgaard.

Fjernet fra YouTube

Hos Google, der ejer YouTube, hvor annoncerne er blevet bragt i mange dage, er kommunikationschef Jesper Vangkilde enig med TV 2 i, at annoncerne er meget problematiske. Han fortæller, at Google nu har fjernet annoncerne, efter Markedsføring rettede henvendelse.

”Det er i den grad noget skidt med sådan en annonce. Det tager vi selvfølgelig afstand fra, ligesom vi gør med enhver form for falske annoncer. At beskytte brugerne og annoncørerne er vores vigtigste prioritet, så falske annoncer er ikke velkomne på vores platforme. De skal tages ned, og det er de nu blevet,” siger Jesper Vangkilde.

Det har taget en del dage at tage ned – bør I være bedre til selv at få fjernet falske annoncer som disse?

”Det kan godt man godt sige, ja. Vi skal altid være bedre. Det er ikke meningen, at falske annoncer skal ligge på vores platforme i dage eller timer,” siger Jesper Vangkilde, der tilføjer:

”Det er også vigtigt at holde sig omfanget af problemstillingen for øje. Antallet af falske annoncer er enormt. Vi fjerner næsten 10 millioner falske annoncer hver eneste dag. Så det fortæller også lidt om det, vi er oppe imod. Der er rigtigt mange derude, der vil slå plat på gode brands som TV 2. Det skal vi selvfølgelig komme til livs, men det vil altid være kattens leg med musen;” siger han.

Google: Det er os, der skal tage ansvar

Fra Meta, der ejer Facebook og Instagram, beklager man også de falske annoncer, skriver kommunikationschef for Meta i Norden, Peter Münster, i et mailsvar til Markedsføring.

”Store medier som TV2 har direkte kontakt med vores team og har gode forudsætninger for at få fjernet en falsk annonce hurtigt,” skriver han i en mail og uddyber:

”Svindel på internettet er desværre blevet en del af hverdagen, og det siger sig selv, at det er uønsket i alle afskygninger, både for os og alle andre i branchen. Vi arbejder målrettet på at sikre vores brugere mod det, uanset hvilken metode, der er i brug. Når vi kan se, at noget er svindel, fjerner vi det – og hvis det bliver ved, deaktiverer vi den konto, det kommer fra. Vi har også haft gode resultater med at retsforfølge svindlerne med henblik på at afskrække andre fra at forsøge sig med de samme aktiviteter.”

Fra Googles kommunikationschef Jesper Vangkilde lyder det, at de oplever problemet med falske annoncer digitalt som stigende.

”Vi ser, at omfanget stiger år for år. Og det tager hele tiden form efter den virkelighed, vi er i. Eksempelvis var der rigtigt mange, der lavede falske vaccine-annoncer i forbindelse med Covid-19,” siger Jesper Vangkilde.

”Det er en kamp, der hele tiden får nye ansigter, og vi må også løbende afsætte flere ressourcer til at stoppe det.”

Hvad er løsningen i sidste ende på det – er det, at I bare skal gøre det bedre, eller skal andre aktører eller myndigheder også på banen?

”Fordi der er tale om så mange annoncer, kan vi ikke nå at tage stilling til hver enkelt. Derfor er løsningen, at vi får endnu bedre filtre, der kan fange det. Så vi skal forbedre vores systemer. I eksemplet med TV 2 er det, vi kan se det falske på, at der er et lille TV 2-logo i toppen. Og vi skal blive gode nok til, at vi kan fange det niveau af sofistikering hos svindlerne,” siger Jesper Vangkilde.

Markedsføring har tidligere skrevet om, hvordan blandt andet Elgiganten og Power oplever et stigende og massivt misbrug af deres identitet og logoer digitalt. Det kan du læse om her og her.