”Vi oplever det hver dag. Simpelthen. Det er lidt forskelligt, hvor heftige de falske kampagner er. Men det er et kæmpe problem.”

Sådan lyder det fra Joakim Sigvardt, E-Commerce Manager i elektronikkæden Power, der dagligt oplever, at svindlere misbruger Powers logo og identitet digitalt. Blandt andet ved at oprette falske annoncer på sociale medier, udsende spammails eller lave falske sider på nettet, der udgiver sig for at være Power.

Det samme kunne Powers konkurrent Elgiganten onsdag fortælle til Markedsføring: Her har Brand og Digital Manager Jimmi Frederiksen de seneste 14 dage fået lukket 15 falske sider, der udgav sig for at være Elgiganten.  

Hos Power koster det massive ressourcer at bekæmpe problemet. Joakim Sigvardt har som E-Commerce Manager ansvaret for Powers anti-svindel-enhed, der behandler al svindel, herunder også den digitale svindel, som Power oplever.

Og for to år siden valgte Power at skrue markant op for ressourcer i enheden for at bekæmpe den massive digitale svindel, kæden oplever.

Her sidder der som minimum altid to fuldtidsansatte medarbejdere fra klokken 8 til 22 hver dag året rundt, men de kan reagere døgnet rundt, hvis Powers identitet og logo bliver misbrugt.  

”Det gør en kæmpe forskel, at vi kan gribe ind over for svindlerne og gøre noget selv. De prøver ofte at slå til på skæve tidspunkter, på ferier og i helligdage, fordi de så håber, vi er gået hjem. Og vi kan ikke vente på, at politiet eller andre udbydere gør noget,” siger Joakim Sigvardt.  

Et eksempel på et falsk Power-website.

Hjælper kunder udsat for svindel

Ifølge Power er det mest problematiske, at det nogle gange lykkes svindlerne at få nogle af Powers kunder i nettet.  

”Det gør ondt, hver gang vi får en mail fra en kunde, der er blevet sat i en fælde. Selvom vi gør en stor indsats, er der stadig nogle, der lykkes med det – og lige meget, hvor hurtigt vi reagerer, kan vi ikke stoppe alle,” siger Joakim Sigvardt.  

Derfor er det også en aktiv del af Powers kundeservice, at de har guides klar til at hjælpe de kunder, der bliver udsat for digital svindel.  

”Kunder, der bliver udsat for digital svindel, bliver enormt usikre på, hvad de skal gøre med deres betalingskort og oplysninger. Derfor har vi lavet guides til, hvordan de får spærret deres kort, og hvordan de skal forholde sig generelt, hvis det sker. Vi oplærer også vores medarbejdere i at kunne guide kunderne og blandt andet sørge for, at de melder det til politiet,” siger Joakim Sigvardt.  

”Det er vigtigt, at vi forsøger at tage hånd om kunderne, og vi oplever også en rigtig god respons fra dem på, at vi hjælper med at håndtere svindlen.”  

Brug for større indsats

Et af de største problemer, Power oplever, er falske SMS’er med links til svindel-sider, der ligner Powers egen side. Og det er ifølge Joakim Sigvardt meget svært at slå ned på.  

”Vi kan se, at svindlerne eksempelvis køber et gratis taletidskort, og så får de en app til at sende 10.000-vis af SMS’er på meget kort tid. Det er ofte beskeder om, at man har vundet en konkurrence, eller at der er et fantastisk tilbud med 80 procents besparelse, som de kan nå nu. Det er meget ligefremt og ikke særligt avanceret,” siger han.

”Problemet ved det, især på SMS, er, at du selv som afsender bestemmer, hvad der står i dit afsenderfelt – og det er ikke noget, du skal godkendes til. Så alle kan bare skrive Power i emnefeltet eller i SMS’en. Det gør det svært at gennemskue,” siger Joakim Sigvardt, der forklarer, at linket i ægte SMS’er fra Power altid vil have et link, hvor adressen hedder power.dk.

Ifølge Joakim Sigvardt er både Facebook og Google blevet dygtige til med automatisering og teknologi at slå ned på svindlen – blandt andet ved at holde øje med, hvornår Powers logo og navn bliver brugt i forbindelse med svindel.  

Men han mener stadig, der skal gøres mere ved problemerne.  

”Det overrasker mig, at meget af det her ikke bliver fanget tidligere, for det er ikke diskret eller gjort med stor snilde. Men vi har tænkt os at blive ved med at udvikle vores egne værktøjer. For vi skal hen et sted, hvor Powers navn og identitet bliver misbrugt så lidt som muligt. Og her kan vi bare ikke vente på, at store internationale selskaber tager det seriøst,” siger Joakim Sigvardt.