85 kilo tunge, hvide stearinlys med form som et ungt menneske med bøjet hoved skyder i disse dage op rundt om i landet. Figurerne står i plexiglasbokse, og de brænder. Stille og roligt fra toppen og ned.
Men hvor stearinlys som regel forbindes med hygge og socialt samvær, så er der intet hyggeligt over de brændende, menneskestore lys. Tværtimod.
Figurerne hedder ”De Udbrændte Unge” – de er tænkt, udviklet og skabt af det kreative bureau Uncle Grey – og de har til formål at skabe opmærksomhed om et stort projekt fra DR P3, som igennem 2023 sætter fokus på unge og mistrivsel.
Uncle Grey blev op til projektet briefet på at udvikle en fysisk installation, der kunne symbolisere mistrivsel, og et af de ord, der gik igen og igen i den research, der findes, var”udbrændthed”.
”Langsomt at brænde vores unge mennesker ned på denne her måde er en grufuld visualisering. Se drengen eller pigen, der står der og kæmper, mens han eller hun brænder ned for øjnene af dig,” siger Clara Prior-Knock, Creative Director hos Uncle Grey, i en pressemeddelelse om aktiviteten og tilføjer:
”Det rammer lige i maven, men det er der også brug for, hvis man skal have danskerne til at forstå problemet og de eventuelle konsekvenser. Og heldigvis er der allerede taget initiativ til en ny Mental Health Day i det danske skolesystem.”
Artiklen fortsætter under billedet.

Har tidligere arbejdet aktivistisk
Uncle Grey har også tidligere skabt fysiske installationer, som har skullet skabe opmærksomhed om konkrete samfundsproblemer.
Et af de seneste eksempler var ’De Tomme Stole’ foran Christiansborg, hvor bureauet i samarbejdede med Børns Vilkår og Egmont Fonden satte flere hundrede tomme stole op foran demokratiets højborg på selve dagen for Folketingets åbning i 2020.
Dengang handlede det om at sætte fokus på årsagerne til børns fravær i folkeskolen, og ud over at vinde et hav af både danske og internationale kreative priser, så opnåede initiativet at sætte problemstillingen på dagsordenen hos politikerne.
Artiklen fortsætter under billedet.

Ved åbningsdebatten blev de tomme stole et emne, og flere politikere adresserede problemstillingen fra Folketingets talerstol.
Dengang sagde Lars Samuelsen, Creative Chairman hos Uncle Grey, til Markedsføring:
”Nogle problemstillinger kræver bare en tilgang, der er mere ekstrem og aktivistisk orienteret, hvis man vil have den opmærksomhed, der skal til.”
Og det er præcis tankegangen bag de stearinlys-installationer, bureauet nu har sat op rundt om i landet, og som altså skal henlede opmærksomheden på det store DR-projekt, der kører i P3-regi frem til oktober.
Kan brænde i to måneder
’P3-missionen: Hvad gør dig glad?’, hedder projektet, der på tværs af P3’s platforme sætter fokus på den mentale trivsel hos unge.
Udgangspunktet for initiativet er den nyeste udgave af Sundhedsstyrelsens store nationale undersøgelse blandt danskere i alle aldre, der gennemføres hvert fjerde år.

Undersøgelsen viser, at mental sundhed og velvære hos de yngre generationer bevæger sig i en særlig bekymrende retning, hvor flere svarer, at de føler sig angste, stressede og mindre glade.
Om figurerne ’De Udbrændte Unge’
Hver figur vejer omkring 85 kilo og er lavet af en blanding af paraffin og stearin.
Selve ansigtet er lavet af en række fotos af unge mennesker, der er morfet sammen til ét for at skabe en androgynt udtryk.
Lyset, der brænder, er placeret i en slags over-size ”lanterne”.
Silikoneformen til figurerne vejer omkring 300 kilo og har taget 14 dage at fremstille.
Det har taget 48 timer at støbe hver figur.
Plexiglaskasserne vejer over 100 kilo, og der har skullet fire personer til at løfte dem på plads over figurerne
Lyset kan brænde i 60-70 dage fra top til tå.
Kilde: Uncle Grey
Uncle Greys installationer skal visualisere det potentielle worst-case-scenarie, hvor en ung generation brænder ud.
Statuerne vil tage cirka to måneder til fuldstændig at brænde ned, og tjener, ifølge bureauet ”som en alarmerende ægte nedtælling og et bekymrende symbol på vores ungdoms tilstand.”
”Det er så vigtigt at lade vores unge vide, at de ikke er alene i deres kampe. At vi ser dem. Og at der er måder at få hjælp på, såsom det store arbejde, som DR og P3 Missionen laver,” siger Charlotte Porsager, Chief Operating Officer hos Uncle Grey.
Der er opstillet fem menneske-lys i henholdsvis Aarhus, Esbjerg, Odense, Axeltorv i København og foran DR Byen, hvor de skal stå i omkring fire uger.
Bureauet har desuden lavet et Instagram-filter, hvor man kan ’puste lyset ud’, så den unge ikke brænder ned.
Se kampagnefilmen her.

For at se indholdet skal du acceptere cookies.
Opdater dine indstillinger