Uvidenhed og manglen på forståelse for, hvad influencermarketing er værd, og hvordan den værdi kan måles. Det er blandt de primære årsager til, at naturalieløn – populært kaldet shampoo-løn – stadig fylder for meget i branchen.

Det mener Nikolaj F. Skarbye, Head of Influencer Marketing Sales hos bureauet STEP, der netop har søsat en kampagne, som Markedsføring skrev om i går, der skal adressere problemet.

Nikolaj F. Skarbye erkender dog, at det kan blive svært for alvor at komme problemet til livs.

– Vi kommer nok heller aldrig helt af med sort arbejde. Der vil sikkert altid være mennesker, der køber og sælger sort og ikke indberetter visse indtægter til Skat, siger han til Markedsføring og tilføjer:

– Men ligesom med naturalieløn i influencermarketing må målet være at gøre den andel så lille som mulig. Det er derfor, vi har lavet kampagnen.

Metoder er blevet grovere

Hvorfor tror du, at nogle brands vælger at aflønne influencere i naturalier?

– Det kan der være mange årsager til, men vi ved, at nogle brands ser influencermarketing som noget, der ikke må koste budgetkroner. Måske fordi de simpelthen ikke har viden om disciplinen. Andre er nervøse over det, fordi mediebilledet er mudret. Og så kan det blive noget med at sende nogle produkter ud og så håbe det bedste, siger Nikolaj F. Skarbye.

Han tilføjer, at erfaringen hos STEP er, at lige præcis den metode også ser ud til at være blevet grovere.

– Vi ser eksempler på, at der sendes noget ud og derefter følges op med nærmest et krav om omtale. En slags tvungen journalistik, kan man måske kalde det.

Fra hvilke brancher ser i de værste eksempler?

– Fashion. Og dele af kosmetikbranchen, siger Nikolaj F. Skarbye, der dog ikke ønsker at sætte navn på konkrete syndere.

Han tilføjer, at det i den forbindelse er vigtigt for ham at understrege, at ”mange af de store kosmetikbrands gør det ordentligt, har forstået disciplinen og betaler influenterne kontant.”

Mangler forståelse for målemetoder

Nikolaj F. Skarbye mener, både annoncører, bureauer og influenter har et ansvar for at sikre en ordentlig betaling.

– Nogle aktører mener jo, at ikke alle influenter har en høj nok værdi til at blive betalt i penge. Og det er jo netop derfor, at vi går ud med vores opråb til branchen nu. Kampagnen er bred og rettet til alle parter. Også influenterne selv, som vi også mener har et ansvar for at sige nej tak til naturalie-løn, siger Nikolaj F. Skarbye og tilføjer:

– Dels fordi de risikerer et skattesmæk, og dels fordi de på den måde selv kan være med til at synliggøre den værdi, de skaber for et brand. 

" Hvis man som brand benytter influenter, så må det jo være fordi, man ser en værdi i det.
Nikolaj F. Skarbye, Head of Influencer Marketing Sales, STEP

Men netop værdien er et kardinalpunkt i hele debatten. Og en medvirkende årsag til, at naturalielønnen fortsat benyttes flere steder, mener Nikolaj F. Skarbye:

– Det skyldes manglen på forståelse af hvilken værdi, forskellige metrics har. Altså værktøjer, der kan værdisætte influenternes arbejde, siger han og tilføjer, at det er noget, man hos STEP selv er gået i gang med at arbejde med.

– Vi har lige selv udgivet et benchmark for Q1, som vi håber kan være første skridt til i hvert fald at få synliggjort nogle metrics, siger han. 

Efterrationalisering

Hvad håber du, der kommer ud af kampagnen?

– Jeg håber, at rigtig mange – både bureauer, influenter og brands – vil bakke op, så flere influenter kan sikres ordnede forhold. Der er rigtig mange grimme historier derude fra influenter, der trues eller modtager beskeder som ”Nå, jeg troede, du var et godt menneske”, hvis de ikke vil dele noget uden at få kontant betaling for det, siger Nikolaj F. Skarbye og tilføjer:

– Jeg håber også at de brands, der naturalielønner af uvidenhed, vil forstå, at de bliver nødt til at tage det her alvorligt. Og de bliver nødt til reelt at budgettere med det. For hvis man som brand benytter influenter, så må det jo være, fordi man ser en værdi i det. Og skal influenten så ikke betales for det arbejde, bare fordi man ikke kan kvantificere værdien? Det er da urimeligt.

Man kunne jo have jer mistænkt for også at søsætte kampagnen for selv at få mere forretning?

– Ja, det kan man da godt tænke, men det handler lige så meget om at leve de værdier, der ligger i Jysk Fynske Medier, som vi er en del af – nemlig ordentlighed, siger Nikolaj F. Skarbye og henviser til, at STEP selv tidligere har været omtalt i en influencersag, hvor man lønnede med gavekort.

– Det tog vi til efterretning dengang og besluttede, at vi fremadrettet ville gøre det rigtige. Og i stedet for bare at sige, at nu gør vi det, så valgte vi at lave et opråb til hele branchen. For at signalere, at alle bærer et ansvar.

I lærte af egne fejl?

– Sådan kan man vel ikke helt sige, mere en efterrationalisering. Man kan jo altid diskutere, hvor ansvaret ligger, men vi besluttede i hvert fald, at det ikke skulle ske igen. Og det er også derfor, vi nu breder kampagnen her ud.