”Vores succeskriterie er, at de falske annoncer slet ikke skal være der. I den forstand skal vi gøre det endnu bedre i dette tilfælde. Det hører slet ikke hjemme på nettet eller vores platforme. Så jeg er ked af, de er der, og ærgerlig over, at vi ikke har fået fjernet det hele.”
Sådan siger kommunikationschef i Google, Jesper Vangkilde. Torsdag fortalte han Markedsføring, at YouTube – der er ejet af Google – havde fjernet falske annoncer, hvor TV 2 fik sit logo misbrugt af svindlere.
Men siden torsdag har det stadig været muligt at se den falske annonce på YouTube – ligesom der er kommet endnu en falsk annonce til fra samme afsender, hvor TV 2 News’ logo bliver misbrugt.
Og det vækker blandt andet kritik fra YouTube-brugeren Valdemar Baes Aaholst, der allerede den 27. oktober anmeldte den falske TV 2-annonce til YouTube, men siden stadig har set annoncen.
”Det er mærkeligt, at de stadig ligger der, for YouTube har ingen interesse i det. Og som bruger mister jeg tillid til det andet indhold og er meget mere på vagt, fordi jeg oplever, at hver anden annonce, jeg ser på platformen, potentielt er en falsk annonce. Alene den torsdag, hvor I skrev om annoncen, så jeg den seks gange på én dag,” siger Valdemar Baes Aaholst, der er studerende på Københavns Universitet og arbejder for analysebureauet Analyse og Tal.”

“Utroligt svært at komme de falske annoncer til livs”
Jesper Vangkilde forstår udmærket, at Valdemar Baes Aaholst er kritisk over, at han har set den samme falske annonce i flere uger på YouTube.
Kan du forstå, at brugerne kan opleve, at tilliden til annoncer på YouTube kan blive svækket?
”Det kan det helt bestemt, og det er også derfor, jeg kan forstå hans frustration. Vi lever jo af at være en annoncebaseret virksomhed, og det kræver, at der er tillid til annoncerne. Heldigvis er der også millioner, der hver dag ser gode annoncer hos os. Men vi snakker jo om det, at der popper en annonce op og slipper igennem filtret hos os, som er skadelig. Og det ønsker vi lige så lidt sker som brugerne,” siger Jesper Vangkilde.
Hvordan kan det være, at i torsdag kan sige, at annoncerne er fjernet, men at vi stadig kan se dem i flere dage bagefter?
”Årsagen er, at det er utroligt svært at komme de falske annoncer til livs. Dem, der forsøger at snyde og scamme, prøver hele tiden at finde smuthuller og uploade de falske annoncer på nye måder,” siger Jesper Vangkilde.
”Vi går ind og fjerner annoncerne. Det gør vi også her i anden omgang, men det kan tage noget tid, før det slår igennem. Men jeg kan forsikre, at vi konstant arbejder på at komme efter de annoncer, for de hører ikke hjemme på internettet eller på vores platforme,” siger Jesper Vangkilde.
Kattens leg med musen
Fra TV 2 lød der torsdag også kritik af de falske annoncer, og at de ikke var blevet taget ned.
”Det er naturligvis noget, vi tager meget alvorligt og anmelder til Nordic Content Protection (brancheorganisation for TV-industrien i Norden, red.) med det samme. Men det er desværre hverken første og nok heller ikke sidste gang, vi ser dette, og vi kan kun håbe på, at de udenlandske platforme vil fokusere mere på deres kvalitetskontrol,” lød det her fra TV 2-jurist Louise Rødgaard i en mail til Markedsføring.
Jesper Vangkilde hos Google mener, at den falske TV 2-annonce er et godt eksempel på lige præcis, hvad YouTube og Google er oppe imod i forhold til falske annoncer.
”Som jeg sagde sidst, hvor vi havde fjernet annoncerne, er det kattens leg med musen. De vil altid forsøge at få dem til at dukke op igen. Det er stærkt irriterende. Og det er det for brugerne, og det er det for os. Det skal vi til livs,” siger han.
Er det for nemt, når nu I siger, I har fjernet annoncerne én gang, at uploade dem igen?
”Generelt er det ikke nemt at lave falske annoncer og få dem igennem. Vi ser mange forsøg på det, og heldigvis fjerner vi også millioner af falske annoncer, før de når brugerne. Så heldigvis ser vi ikke ofte, at det lykkes. Vi har effektive filtre, der fanger scam-forsøg. Men det er bare svært at lukke 100 procent af,” siger Jesper Vangkilde.
Han lover samtidig, at Google også vil slå ned på den nye, falske TV 2 News-annonce, der ligger på YouTube.
”Jeg kan forsikre, at vi kigger på det og er efter dem. Og netop TV 2 News-annoncen er et eksempel på det, jeg taler om: at de ændrer annoncerne en smule og prøver at få dem op igen. Det er det mønster, vi helt generelt ser fra svindlerne,” siger Jesper Vangkilde.
Valdemar Baes Aaholst håber, at YouTube bliver endnu skarpere til at rydde ud i de falske annoncer.
”Man burde kunne lukke meget bedre ned for det, end det lader til, YouTube kan,” siger han.
Markedsføring har også kontakt TV 2 for at få en ny kommentar til de falske annoncer. TV 2 er ikke vendt tilbage med en kommentar inden deadline.