Forbrugerombudsmanden kritiseres fra flere lejre for ikke at politianmelde virksomheder for greenwashing.

Kritikken rejses af Forbrugerrådet Tænk samt politikerne Mona Juul,  der er erhvervs- og klimaordfører i Det Konservative Folkeparti, og Søren Egge Rasmussen, energi- og forsyningsordfører i Enhedslisten. 

Det sker, fordi Forbrugerombudsmanden i 2022 ikke har politianmeldt en eneste af de virksomheder, som tilsynet ellers har vurderet, har gjort sig skyldig i greenwashing.

Danwatch skriver, at det drejer sig om virksomheder som Toyota, OK Benzin, Suzuki og Føtex.  

Forbrugerombudsmanden, Christina Toftegaard Nielsen, siger til Danwatch, at hun mener, at kendskabet til reglerne skal udbredes yderligere, før man skrider til politianmeldelser.

”Der er gået en inflation i at anvende begreber som klimavenlig og bæredygtig uden at kunne dokumentere det. Vores konklusion har derfor været, at virksomhederne ikke er tilstrækkeligt opmærksomme på, at der her er lovgivning, der skal overholdes,” siger hun til Danwatch.

I forbindelse med Forbrugerombudsmandens offentliggørelse af greenwashing-sagerne mod Toyota, OK Benzin og Suzuki fra januar i år udtalte Christina Toftegaard Nielsen, at tilsynet indtil videre har indskærpet forbuddet, og at virksomheder fremover må forvente at blive politianmeldt.

Sagerne mod Toyota, OK Benzin og Suzuki er Forbrugerombudsmandens seneste afgørelse om vildledning i forbindelse med klimamarkedsføring.