Stress opstår som en fysisk reaktion i kroppen, hvor der udskilles ekstra mængder adrenalin og kortisol.

Det giver både forhøjet puls og sætter kroppen i alarmberedskab. Stress er i sig selv ikke en sygdom, men det kan føre til en lang række sygdomme, blandt andet depression, angst og blodpropper.

Ole Grønne, der igennem mere end 20 år været rådgiver i trivsel, karriere og arbejdsmiljø hos DM (tidligere Dansk Magisterforening, red.) og Martin Kildgaard Nielsen, CEO i Business Danmark, giver her deres syv bedste råd til at gøre noget ved stress.

#1 Gør noget, før det går galt

Martin Kildgaard Nielsen: ”Det allerbedste råd er ikke at vente, til det er for sent. Hvis du begynder at mærke tegnene på stress, som kan have forskellige karakter, skal du ikke forsøge at skubbe det væk. Du skal gå til din arbejdsplads eller nogen, du har tæt på dig – og søge hjælp ved eksempelvis en psykolog.”

#2 Gå til din leder eller kollega

Martin Kildgaard Nielsen: ”Hvis du skal tage det i optrækket, så skal du have et godt tillidsforhold til især din leder. Det er det første sted, vi anbefaler at gå hen. Og hvis ikke du har det, så kunne det være en god kollega eller en tillidsperson på arbejdspladsen, som kan hjælpe dig.”

Tema om stress

Nye tal viser, at marketing er ramt af udpræget stress og et tårnhøjt arbejdstempo.

Derfor sætter mediet Markedsføring stort fokus på stress i de kommende uger.

Har du en historie om stress, du gerne vil dele, så skriv til vores journalister Emil Foget og Emil Nørlund på ef@markedsforing.dk eller en@markedsforing.dk.

Vi vil også gerne hjælpe branchen med at blive klogere på at håndtere stress. Derfor kan du som medlem gratis deltage i vores journalistiske live-event Markedsføring Live fredag den 15. september her hos Dansk Markedsføring på Bredgade i København. Der vil både være ekspert-interview, gode råd og mulighed for at netværke.

Du kan læse meget mere og tilmelde dig her.

#3 Erkend – og anerkend

Ole Grønne: ”Du skal ikke sige til dig selv, at det nok ikke er rigtigt, hvis du oplever, at du er stresset. Eller at det nok ikke er så galt. Du skal som stresset acceptere og erkende, at der skal gøres noget. Og som leder eller kollega skal du være anerkendende og imødekommende. Det er svært, men det er først skridt, hvis du skal kunne tage hånd om problemet.”

#4 Det er OK at sige fra

Ole Grønne: ”Hvis du skal tage stress i opløbet, skal du også forstå dine egne behov og grænser. Vi oplever, at hvis man har svært ved at sige fra, så erkender man problemet for sent, og så kan resultatet blive meget voldsomt. Det kan man også godt øve sig i at gøre på en professionel måde, hvis det er svært. Ligesom det også er en god idé at søge sparring fra sin ledelse på, hvad man skal sige nej til eller have hjælp til, hvis arbejdet er ved at sige dig over hovedet.”

#5 Lav noget fysisk og banalt

Ole Grønne: ”Udover, at vi altid anbefaler folk at gå til lægen, hvis de oplever stress, så anbefaler vi også altid, at man laver noget banalt. At man går en tur. Eller piller lidt i jorden, hvis man har en have. Bager en gang boller. Det lyder banalt, men det er sådan, at alle dæmoner har det svært med frisk luft. Det centrale er, at det er noget, der ikke er akademisk eller krævende mentalt. Det er meningsfulde handlinger, hvor du hjælper din stressede krop med at komme ned i tempo.”

#6 Vær åben

Martin Kildgaard Nielsen: ”Du skal ikke ignorere det, når du har stress. Tværtimod skal du være åben om det, du oplever. Vi har også set, at samfundsdebatten de senere år har gjort, at der heldigvis bliver set mindre skævt til, at man taler om stress eller bringer det op over for ledelsen.”

#7 Skift arbejde

Ole Grønne: ”Vi skal arbejde uendeligt længe i dag. Derfor er det om muligt endnu mere vigtigt at på sig selv og hinanden på arbejdet. Ellers mister vi arbejdsevnen. Derfor giver vi også nogle gange et råd, der gør, at folk potentielt kan miste et job. Eksempelvis at man bør sige op, eller at man kan blive fyret. Det kan være nødvendigt, set over en hel karriere, hvis man er på en arbejdsplads, hvor arbejdsmiljøet eller ledelsen er så dårlig, at man ikke kan få det bedre.”