”Jeg er træt af at gemme min sygdom væk. Demens skal frem i lyset.” 

Sådan lyder det fra Karin Løth på 63, der er hovedperson i en ny dokumentar-kampagne om demens fra Folkebevægelsen for et Demensvenligt Danmark. 

Bag kampagnen, der følger Karin Løth på et flere dage langt roadtrip gennem Danmark, står bureauet & Co. og produktionsselskabet Holy Ravioli. Instruktør er Kasper Kiertzner. 

Kampagnen er rullet ud i denne uge i anledning af den årlige demensuge. Kampagnen har fået titlen ”Nu vi alligevel er her, kan vi lige så godt danse” og skal gøre danskerne klogere på, hvordan det er at leve med demens. I alt 90.000 danskere har en demens-diagnose. 

 ”Folk, der får demens, bliver let isoleret i samfundet grundet stigma og fordomme. Så vi fik stillet opgaven om at nuancere billedet af sygdommen,” siger Ole Bager Hoffmann, senior art director hos & Co., til mediet Markedsføring og tilføjer:  

”Folk helt ned til 40 år kan blive ramt af demens, men det betyder ikke, at livet er slut. Du kan godt have gode år med sygdommen. Som Karin, der er hovedperson i dokumentarserien siger: Så snart, hun fik det at vide, følte hun sig meget ældre. Sygdommen er forbundet med meget gamle mennesker på plejehjem som er i slutningen af sygdommens udvikling. Det var en fordom, vi skulle nuancere.” 

I en pressemeddelelse fra bureauet fortæller Karin Løth selv, at det var et hårdt slag at få en demens-diagnose. Karin Løth har alzheimers.

”Jeg kendte jo godt til sygdommen fra mine forældre, så jeg vidste godt, hvad det handlede om. Jeg tænkte, så er livet slut. Og det er lige om lidt. Jeg mistede lysten at se frem. Jeg kunne kun tænke på alt det, jeg skulle gå glip af. Tænk, hvis jeg ikke skulle se mit barnebarn vokse op, eller være der for mine børn. Det havde jeg meget i mine tanker,” siger Karin Løth. 

Men: 

”Jeg erklærede sygdommen krig og besluttede, at det ikke nyttede at give op. Der er så meget jeg vil i mit liv. Mennesker jeg elsker og gerne vil være der for. Det var en beslutning at erklære sygdommen krig og insistere på fortsat at leve livet,” fortæller hun. 

Du kan se traileren for dokumentarserien, der også fungerer som Hero-film, her:

For at se indholdet skal du acceptere cookies.

Opdater dine indstillinger

Skiftede selv holdning til demenssymbol 

I kampagnen har Karin Løth flere samtaler med andre, der i en relativt ung alder har fået demens. Mennesker, hvor det udefra kan være svært at se, at de har sygdommen.  

Udover at være en stærk menneskelig fortælling blev dokumentaren – der består af en trailer og tre længere afsnit – også en rejse for Karin Løth og hendes egen oplevelse af at have demens. 

Inden hun gik ind i arbejdet med dokumentaren, ønskede hun ikke at bære en demensnål. Det er et lille mærke, der skal hjælpe andre med at vide, at man måske godt kan få brug for hjælp, fordi man har demens. Hun oplevede det som stigmatiserende, siger hun i dokumentaren. 

Men undervejs skiftede hun holdning. 

" Hun har en indstilling, hvor hun siger, at ja, det er en lortesygdom, og det er virkelig svært og hårdt, men jeg må bruge det til noget. Hun har en indre ild.
Nynne Sille Hansen, communications planner, & Co.

”Første gang vi mødte hende, var hun meget modvillig mod at bære symbolet. Hun frygtede, folk ville tale anderledes til hende,” siger Ole Bager Hoffmann. 

Onsdag aften havde hun også taget demenssymbolet på, da hun var live igennem sammen med Hella Joof, der også er med i dokumentaren, i Aftenshowet på vegne af Folkebevægelsen for et Demensvenligt Danmark.

”Der har været en stor indre rejse. Hun begyndte i dokumentaren at indse, at det ikke var så skræmmende. Hun talte blandt andet med en kvinde, Lotte, der bærer demenssymbolet med stolthed. Hun blev klogere på sig selv og andre med demens,” siger Ole Bager Hoffmann.

Og netop det at lave en dokumentarserie, hvor Karin Løth med sin egen åbenhed og nysgerrighed var drivkraft for historien, skal hjælpe andre med at forstå demens bedre, lyder det fra bureauet. 

”Før vi gik i gang med det kreative arbejde, havde vi workshops og møder med folk, der lever med demens. Møder, hvor vi hørte, hvordan deres liv var. Der var meget rørende. Og det stod hurtigt klart, at den oplevelse, vi havde i de her møder, skulle andre også have. Det er mennesker, der sagtens selv kan fortælle med humor og sårbarhed. Så vi besluttede allerede der at lave et format, hvor vi trådte i baggrunden, og de kunne snakke for sig selv,” siger Ole Bager Hoffmann, der tilføjer: 

”Netop derfor var dokumentaren et super godt format. Og så er roadtrippet bare en arkefortælling. Det er ligesom alle eventyr. Hvis helten skal på en indre rejse, så er det også vigtigt, at det bliver fortalt igennem en ydre rejse.” 

Samtidig var roadtrippet oplagt, da et særligt fokus ved årets demensuge er, at det kan være utrygt og forvirrende at rejse med med offentlig transport, når man har demens. 

”Vi skulle forklare, at det kan være ekstra svært at gå ud ad døren. Det er med fuldt overlæg, at vi viser tog og bus og færge i dokumentaren. Vi viser, at du kan møde folk, der bærer demenssymbolet. Og at det er OK at gå hen og spørge på en banegård, om de har brug for hjælp, hvis det ser sådan ud,” siger Ole Bager Hoffmann. 

Her ses Karin Løth (th.) i samtale med en af flere andre, der er ramt af demens, som hun møder i dokumentaren. Foto: PR

“Hun har en indre ild”

Nynne Sille Hansen, der er communications planner hos & Co., fortæller, at alle på holdet hos & Co. blev rørte af Karins gåpåmod og energi. 

”Hun er meget ærlig. Det er et virkelig fint træk. Hun har en indstilling, hvor hun siger, at ja, det er en lortesygdom, og det er virkelig svært og hårdt, men jeg må bruge det til noget. Hun har en indre ild, som vi mærkede allerede i vores workshop. Det brænder igennem hos hende,” siger Nynne Sille Hansen, der tilføjer hun: 

”Hun er også på et tidligt stadie i sygdommen, som ikke er repræsenteret meget i medierne. Det er en fortælling, der normalt er meget skjult for danskerne og derfor en fortælling, der kan være med til at nuancere billedet af demens.” 

" Folk ser Karin som et forbillede. Det er meget rørende
Ole Bager Hoffmann, senior art director, & Co.

Ole Bager Hoffmann uddyber: 

”Rent teknisk var hun også blændende til at stå foran et kamera. Hun har en utroligt stærk tilstedeværelse. Vi talte også med Demensvenligt Danmark, som anbefalede netop hende som hovedperson. Hun sagde også ja med det samme, vi spurgte,” siger han. 

Selve roadtrippet tog fire dage, hvor der blev optaget og interviewet hver dag. Produktionen bag kampagnen tog dagligt hensyn til Karins Løths sygdom efter bedste vis – men de blev alligevel konstant overrasket over hendes energi. 

”Vi havde tilrettelagt det hele, så hele holdet fik pauser – især Karin. Det overraskende var, at Karin brugte alle pauserne på at fortælle os historier om alt muligt. Vi kunne ikke slukke for hende, når hun var i gang. Det er fordom i sig selv, at hun havde brug for noget specielt, for der var ingen forskel her og til andre shoots. Men vi gav hende selvfølgelig ro, nogle gode steder og bo og hjælp med at komme rundt,” siger OIe Bager Hoffmann. 

Et forbillede

Grundlæggende var det centralt, at kampagnen blev positiv og også rummede humor. 

”Det er meget vigtigt, at der er op- og nedture i serien. Der er grin, men der er også tunge samtaler. Det er meget vigtigt, for det meste kommunikation om demens er ofte tung og negativ. Her er der også grin og selvironi,” siger Kristoffer Winther, der er senior art director på & Co. 

Samtidig tilføjer han, at det var vigtigt, kampagnen blev et format, hvor der både var plads til at gøre folk klogere på demens, at fortælle om utrygheden ved at rejse, og at give nogle klare og konkrete råd til at henvende sig til demensramte.

”Der er mange ting, vi og kunden gerne ville, hvorfor vi også endte med dokumentarformatet. Det er et godt format til at lære folk at kende på en nuanceret måde. Og samtidig kunne vi snige de mere taktiske budskaber ind på en måde, der var langt mere spiselig og interessant,” siger han. 

Teamet bag kampagnen har også selv oplevet, at de har fået blotlagt deres egne fordomme om demens. 

”Jeg har selv en i min familie, der netop har fået konstateret demens, og i hele udviklingen af dette projekt er jeg blevet taget i selv at have mange fordomme og forkerte måder at agere på over for den person. Jeg har lært utroligt meget, og det har virkelig været givende,” siger Nynne Sille Hansen fra & Co. 

Allerede nu har bureauet og foreningen fået stærk respons på kampagnen fra andre, der er ramt af demens. 

”Vi kan se, at folk ser Karin som et forbillede. Det er meget rørende. Hun tager et stort ansvar på sig og er en ledestjerne. Folk skriver, at de er så glade for det, hun gør. At de har gemt sig væk, men at når hun kan stå frem, så giver det dem inspiration,” siger Ole Bager Hoffmann.

Til & Co. fortæller Karin Løth, at hun nu hver dag bærer demenssymbolet med stolthed. 

”Efter vi har optaget serien, har jeg ladet demenssymbolet blive på jakken. Jeg ved, at jeg måske ikke har så meget brug for det endnu, men der kan opstå situationer, hvor jeg bliver stresset eller presset. Jeg vil også være med til at udbrede kendskabet til symbolet, så jeg kommer til at lade det sidde, for jeg får brug for det en dag,” siger hun.

Kampagnen kører både ud på sociale medier via en skarp trailer på halvandet minut, via dokumentarserien på Demensvenligt Danmarks hjemmeside, og via outdoor reklamer på over 400 tog- og busstationer, hvor der bliver gjort opmærksom på demenssymbolet, og at man gerne tydeligt og venligt må henvende sig til personer med demens.

Du kan se første afsnit i dokumentarserien herunder. De næste afsnit i serien kører ud i uge 20 og uge 21. 

For at se indholdet skal du acceptere cookies.

Opdater dine indstillinger