37,3 milliarder kroner. Sådan lyder det samlede marketingbudget for landets marketingchefer i 2022 ifølge den nye CMO trendanalyse fra MyResearch, der er sponsoreret af Merkle og Omnicom Media Group.

Det er ifølge Mogens Østergaard, der står bag analysen, ny rekord.

”Det er det højeste, vi har haft. På den lange bane vil det altid stige, men det er også et udtryk for, at der er kog på kedlerne,” siger han.

”Der har været et efterslæb under corona, og det er indhentet nu. Vækstraterne i marketingbudgetterne ligger også på samme niveau som før corona. Og der er især kommet rigtigt godt gang i de mindre annoncører, som vækster mere end de store,” siger han med henvisning til, at den gennemsnitlige vækst på marketingbudgetterne i 2022 er på 2,2 procent, imens de mindre annoncørers marketingbudgetter i snit vokser med 4,4 procent.

Lidt færre penge til bureauer

De øgede marketingbudgetter drypper ifølge analysen især på MarTech, der ser en markant stigning på 18 procent fra 2021 i forhold til, hvor marketingpengene lægges i 2022.

”Det er i særdeleshed MarTech-området, der vinder. Omregnet til kroner og ører har de en vækst på 616 millioner kroner. Det kan godt være, der generelt er små ændringer i procent på, hvor marketingkronerne lander, men MarTech stikker markant ud,” siger Mogens Østergaard.

Til gengæld går en lille smule mindre af marketingbudgetterne i 2022 til bureauerne – fra 7,1 til 6,8 milliarder kroner.

”Man skal dog ikke være bekymret som bureauchef,” siger Mogens Østergaard.

”Der er også lidt usikkerhed i tallene, så det kan svinge en smule. Det er ikke alarmerende. Der er ret små udsving generelt. Til gengæld viser analysen, at annoncørerne har fået lidt større fokus på de langsigtede kommunikation og brandopbygning, og det er godt nyt for reklamebureauerne,” siger han.

Ingen fare på kort sigt

Selvom der generelt er store udsving i forhold til inflation, renter og aktiemarkedet lige nu, så står økonomien stadig stærkt hos annoncører og bureauer, lyder det fra Mogens Østergaard.

”Set i forhold til de usikkerheder, der er, så ser det hele meget pænt. Og det er typisk, når der er en krise, at det første, man skærer på, er marketingbudgettet. Det er ikke sket endnu, så der er med andre ord fuld knald på kedlerne,” siger han.

Men vi kan ikke forvente, at der på langt sigt måske pludselig sker noget?

”Fremadrettet kan prognoserne godt se lidt mere dystre ud. Der er i hvert fald nogle skyer i horisonten, og der er en mulighed for, at de kan ramme. Ser vi et halvt år frem ved jeg ikke, om det ser anderledes ud. Men lige nu ville jeg ikke være bekymret på branchens vegne,” siger han.