Danske kommunikationsbureauer er ikke specielt gode til at brande sig selv.

Det tyder en spritny strategisk B2B image- og kundeanalyse, MyImage Kommunikation 2022, i hvert fald på.

I analysen, som MyResearch står bag, bedømmer 615 beslutningstagere – alle med indflydelse på virksomhedernes køb af kommunikationsydelser – i alt 20 danske kommunikationsbureauer.

Om kommunikations-branchen

Ifølge rapporten BureauTrends 2021 fra MyResearch og Bureaubiz havde de 54 registrerede kommunikationsbureauer en samlet bruttoavance på 654 millioner og 724 ansatte.

Kilde: MyImage Kommunikation 2022, MyResearch.

Bureauerne vurderes på blandt andet kendskab, image, præference og tilfredshed, og ifølge Mogens Østergaard, adm. direktør i MyResearch, er der plads til forbedring.

”Hvis jeg havde direktørerne for de 20 bureauer samlet foran mig, så ville jeg spørge dem, om de tror på begrebet branding,” siger han og peger på, at der for eksempel ikke er nogen dominans på kendskab i feltet af analyserede bureauer. 

”Kommunikationsbureauerne lever et stille, ubrandet liv. Faktisk viser vores tal, at Kommunikation er den mest åbne branche af de 13, vi måler,” siger Mogens Østergaard.

Hvad mener du med ”åbne”?

”At ingen skiller sig ud rent kendskabsmæssigt, og at det derfor vil være relativt nemt at opbygge kendskab, hvis man vil.”

”Der skal arbejdes på det”

De fem bureauer, der får den højeste imagescore er:

1. Ulveman & Børsting 
2. Radius 
3. Kompas Kommunikation 
4. Holm Kommunikation 
5. Bro 

Men selv i toppen er imagescoren lav, hvis man skæver til den – i Markedsførings-sammenhæng – velkendte søster-analyse MyImage Bureau.

Og det er interessant, påpeger Mogens Østergaard, der som eksempel fremhæver bureauet &Co., der toppede MyImage Bureau 2022 med et Brand Power Index på 185.

Om analysen

– MyImage er en strategisk BtB image- og kundeanalyse, som belyser beslutningstageres syn på de største kommunikationsbureauer i Danmark.

– 615 beslutningstagere har deltaget i undersøgelsen, som blandt andet afdækker kendskab, image, præference og tilfredshed.

– Analysen har målt på 20 bureauer, der tilsammen står for 76 procent af kommunikationsbranchens bruttoavance.

– Der er målt på følgende bureauer: Bro, Friday, Geelmuyden Kiese, Grace Public Affairs, Help PR & Kommunikation, Holm Kommunikation, King Street, Kompas Kommunikation, Lead Agency, Molecule Consultancy, Morsing, Open, Operate, Primetime, Publicity, Publico, Radius, RelationsPeople, Rud Pedersen og Ulveman & Børsting

– Data er indsamlet online i uge 18-19.

– Analysen er gennemført af analysehuset MyResearch, der også står bag den mangeårige analyse MyImage Bureau.

– MyResearch gennemfører i dag analysen i 13 rådgivnings- og servicebrancher, herunder advokater, revisorer, IT-konsulenthuse, managementkonsulenthuse og Executive Search rådgivere.

Kilde: MyImage Kommunikation 2022, MyResearch.

Til sammenligning har Ulveman & Børsting – der altså ligger nummer 1 blandt kommunikationsbureauerne – et Brand Power Index på 119.

”Kommunikationsbureauerne fremstår måske som virksomheder, der arbejder mere subtilt og behind the lines, men i lyset af den betydelige brancheglidning, vi ser i disse år, er det bemærkelsesværdigt,” siger han og uddyber:

”Mange kommunikationsbureauer vil gerne ind og spille på de klassiske bureauers bane og lave reklamer og kampagner. Så med resultaterne af denne analyse i hånden, må budskabet til dem være, at der skal arbejdes på det, hvis man vil være med i reklamebureauernes liga på kendskab og image.”

Også udenlandsk interesse 

Det er første gang analysen MyImage Kommunikation gennemføres, og der er derfor af gode grund ikke tal at sammenligne med. 

Men flere af de andre brancheanalyser, som MyResearch har søsat inden for de seneste par år – herunder advokater, IT-konsulenthuse og revisorer – giver ifølge Mogens Østergaard anledning til stadig stigende interesse. 

”Vi har for eksempel set en overraskende stor interesse fra advokatbranchens side, så det er også mit håb, at analysen her kan trigge en øget interesse fra kommunikationsbureauernes side,” siger han og tilføjer:

”Man kan måske sammenligne lidt med de digitale bureauer for syv-otte år siden, hvor de ikke gjorde meget væsen af sig i MyImage Bureau. Siden voksede interessen markant, og i dag er vi i dialog med nogle af dem i forhold til at brede analysen ud til andre lande.”

De 20 analyserede bureauer i MyImage Kommunikation står tilsammen for 76 procent af kommunikationsbranchens bruttoavance.

Udvalgte resultater fra MyImage Kommunikation 2022

Top 5 – Samlet image (Brand Power Index)

1. Ulveman & Børsting (119)
2. Radius (118)
3. Kompas Kommunikation (117) 
4. Holm Kommunikation (114)
5. Bro (113) 

Top 3 – Kundetilfredshed 

1. Ulveman & Børsting
2. Publico
3. Bro / Radius (delt 3. plads) 

Top 5 – Det ser respondenterne på, når de vælger (procentdel, der svarer ”stor betydning”)

1. Faglig dygtighed (51%)
2. Troværdighed (47%)
3. Pris/vilkår (41%)
4. Skabe resultater (40%)
5. Forretningsforståelse (39%) 

Top 3 – Kvalitative udsagn 

God til at skabe resultater
1. Publico 
2. Holm Kommunikation
3. Ulveman & Børsting 

God forretningsforståelse
1. Ulveman & Børsting
2. Kompas Kommunikation 
3. Bro 

Gode digitale kompetencer
1. Holm Kommunikation
2. Molecule Consultancy
3. Help PR & Kommunikation 

Strategisk stærke
1. Ulveman & Børsting 
2. King Street
3. Radius 

God til at anvende sociale medier
1. Holm Kommunikation
2. RelationsPeople
3. Friday 

Fleksible og agile 
1. Publicity 
2. Holm Kommunikation
3. Grace Public Affairs 

God til at dokumentere effekt
1. King Street
2. Bro
3. Kompas Kommunikation 

God forståelse af politikere og organisationer
1. Ulveman & Børsting
2. Publico
3. Rud Pedersen 

God til at håndtere medier/journalister
1. Ulveman & Børsting
2. Help PR & Kommunikation
3. Morsing