Øl i stride strømme, kys og kram, fest og sang i gaden og ansigtsmaling i nationale farver hører som regel med til en fodbold-slutrunde. 

Men i Qatar gør man klogt i at skrue ned for løjerne, for her risikerer tilrejsende fodboldfans at blive fotograferet og kameraovervåget fra det øjeblik, de kommer ind i landet. Og for eksempel det at drikke offentligt eller vise tegn på intimitet kan være strafbart.

Men kan man ’snyde’ kameraerne? Det forsøger to danske kreative bureauer, Brandhouse/Subsero og Virtue, lige nu sammen med Vice i Storbritannien at gøre.

Sammen lancerer parterne ’CamouFlags’ – et ansigtsmalings-design i fodboldnationernes flag-farver, der gør, at personen, der er malet, ikke kan genkendes af kameraerne.

Eksempel på ansigtsmalingen – her Brasiliens farver. Foto: PR

”Der kommer en million fans derned. De skal vide, at de bliver overvåget, og de skal vide, at det potentielt kan være farligt. Så projektet er tænkt som oplysning. Og selvfølgelig som en kritik af styret og de manglende menneskerettigheder,” siger Jeppe Ritz, kreativ direktør på Brandhouse /Subsero, til mediet Markedsføring.

Det var ham, der fik idéen til projektet – to uger inden VM startede.

Ved en fodboldkamp er det jo mere naturligt at se lidt sjov ud”

Idéen opstod oprindelig ud fra en video om t-shirts, der kunne ’skjule’ personer, der havde den på, for eventuelle kameraer i nærheden, fortæller Jeppe Ritz.

”Men så fandt vi ud af, at Qatar havde købt 15.000 kameraer med ansigtsgenkendelse til deres stadions. Og at de har 250.000 kameraer rundt omkring som ville følge fodboldfansene i tykt og tyndt,” siger han.

Og her England. Foto: PR

Jeppe Ritz mente, at idéen kunne flyve, så han ringede til Morten Grubak, Executive Creative Director, Virtue Worldwide, og fortalte om den. Tanken var, at bureauerne måske kunne samarbejde.

Og han ramte plet. 

”Det var en fed idé,” siger Morten Grubak, der på Virtue selv tidligere havde arbejdet på et projekt om makeup og ansigtsgenkendelse sammen med Amnesty. Men i en ganske anden boldgade.

”Det var et projekt, der handlede om at beskytte ikke mindst kvinder mod at blive ’faceraped’ via deepfake-teknologien. En metode, der især benyttes til at sætte ansigter ind i ’porno-klip’, som de ikke har noget med at gøre,” fortæller Morten Grubak.

Projektet hed ’Faceshields’, men så aldrig dagens lys.

”Den mængde make up, man skulle putte i hovedet for at få ’Faceshield’ til at virke, var simpelthen så omfattende, at det var unaturligt. Så selv om vi knækkede den tekniske kode, spillede løsningen ikke på det kulturelle plan. Men da Jeppe præsenterede sin idé, syntes jeg, den var oplagt at gribe,” siger Morten Grubak og tilføjer:

”Ved en fodboldkamp er det jo mere naturligt at se lidt sjov ud,” 

Han præsenterede ideen til Vice UK, som vendte tommelfingeren op til at være kunde og afsender på projektet, og de to bureauer gik i gang med researchen på overvågningssoftware, design og metoder til at ’snyde’ diverse ansigtsgenkendelsessystemer.

Se TikTok om projektet her – artiklen fortsætter under filmen.

Tog AI-platformen Midjourney i brug

På et tidspunkt i processen falder teamet over det, der ender med at blive et centralt greb i udviklingen af projektet: ’Jogaloos’

”Det er en slags subkultur med nogle mennesker, der maler sig i ansigtet på sjove måder. Og de fandt på et tidspunkt ud af, at hvis de malede sig på en bestemt måde, så snyder det ansigtsgenkendelses-systemer, fordi softwaren ikke kan se, hvor kæben slutter, og hvor øjnene er osv,” forklarer Jeppe Ritz.

Herpå satte teamet, som bestod af en række kreative fra hvert bureau, den kunstige intelligens-platform Midjourney til at ’fantasere ad libitum’ over mash ups af Juggalo-værker og nationalflag.

Resultaterne blev løbende testet med en række velkendte ansigtsgenkendelses-værktøjer, og hverken Apple’s Face ID eller webservicen Betaface API kunne genkende et ansigt bag malingen.

Se et eksempel på test herunder – artiklen fortsætter under filmen.

For at se indholdet skal du acceptere cookies.

Opdater dine indstillinger

En anden software, 3DiViFaceRecognition, ‘genkendte’ en 26-åring mandlig testperson som en 47-årig kvinde.

”Vi testede også selv undervejs og oplevede, at folk ikke kunne åbne deres egne telefoner,” siger Jeppe Ritz og tilføjer:

”Og i betragtning af, at det kamera, der sidder på telefonen, er et dybdekamera, hvorimod de kameraer, der sidder på stadion, er flade kameraer, der kigger ud over en masse mennesker, så mener vi, vi kan stå inde for det. Men vi kender ikke Qatars systemer, så der er selvfølgelig ikke 100 procents sikkerhed.”

Credits

Virtue
Morten Gubak – ECD
Tao Thomsen – CD
Christine Smith – Snr. AD

Vice
John Montoya
Jamie Clifton

Brandhouse
Jeppe Ritz – CD
Louis Pilmark – CD
William Barfoed – Snr. AD
Fredrik Flygel – Snr. Designer
Gustav Rørbech – Creative
Robin Hvilsom – Creative

Foto
Monty Freddie Studio
Mathis Eskjær – Videograf

Makeup-artister
Stephanie Brix
Naja Jensen

AR artist
Francois Andrivet

Retouch
Tom Rossum

Tiktok Talent
Jake Denton

Og netop det har været genstand for særlig opmærksomhed hos både Vice og bureauerne.

Jurister fra to verdensdele

For hvor det, ifølge partnere, er ’sandsynligt’, at de særlige ansigtsmale-mønstre vil gøre ens ansigt vanskeligere at genkende, så har man – som det fremgår af Vices instagram-profil – ikke haft mulighed for at teste det op mod ’Qatars notorisk hemmelige statsovervågnings-teknologi’.

Vice har desuden talt med en ekspert i cybersikkerhed, som udtrykker bekymring over, om de specielle male-mønstre ’risikerer at føre til, at personerne bliver udpeget af Qatars sikkerhedsvagter’.

”Det kan jo også været strafbart dernede bare at opfordre til protest. Så vi skulle have styr på, hvor grænsen går, og derfor har Vices’ jurister i både UK og Mellemøsten været på,” siger Morten Grubak.

Af samme årsag går Vice og de to bureauer netop ikke ud og siger til de mange fodboldfans i Qatar, at de med de pågældende male-designs kan være ’sikre på at kunne snyde overvågningen’.

”Vores mål et at sætte fokus på menneskerettigheder og på den risiko, som fans løber, når de tager til Qatar for at fejre fodbolden,” siger Jeppe Ritz.

Morten Grubak uddyber:

”Det er ikke så meget en kampagne. Det handler mere om, at vi gerne vil starte en samtale. Jeppe kom med en fed idé, og det vi sammen har udviklet, linker jo reelt kedelige fakta om kameraer til superstærke visuals, der taler til mennesker og viderebringer nogel kraftfulde budskaber.”

Mønstrene – med tilsvarende tutorials – bliver nu lanceret på tværs af Vice UK og Vice News sociale kanaler og TikTok. og i dag ligger der seks ansigtsmaling-designs klar på Instagram til seks forskellige lande fra seks forskellige kontinenter.

”Og jeg tror også, vi vil se, om vi kan udvikle designs til flere lande,” siger Jeppe Ritz.