CO2-neutralt. Sådan markedsfører Arla flere af sine mælkeprodukter i stor klima-kampagne.

Men kampagnen bliver af flere eksperter i Politiken beskyldt for at være greenwashing.

Påstanden om CO2-neutralitet baserer sig på klimakreditter, som Arla køber i afskovningsprojekter i blandt andet Brasilien og Indonesien. Men eksperterne mener, at der ikke er dokumentation for, at afskovningsprojekterne holder det, de lover. Det siger de efter at have set på satellitfotos, der viser en markant afskovning i områderne.

“Trenden er den samme på tværs af projekterne og zonerne rundt om, hvilket ikke understøtter påstanden om, at afskovningen ville have været endnu større, hvis det ikke var for projekternes eksistens. Dermed er det vanskeligt at se, hvordan de her projekter kan siges at have gjort en dokumenteret positiv forskel for klimaet,” siger Jens Friis Lund, der er professor på KU og forsker i afskovningsprojekter, til Politiken.

Arla afviser kritikken

Fra Arla lyder svaret på kritikken, at klimakampagnen og klimakreditterne holder:

“Jeg synes, vi har gjort en forskel for at redde den skov, der findes. Hvorvidt der så er sket afskovning et andet sted, bliver lidt hypotetisk, og det er svært at forholde sig til. Men vi kan forholde os til, at projekterne har bidraget til mindsket afskovning der,” siger Kristian Eriknauer, der er vicepræsident i Arlas afdeling for bæredygtighed.

I Danmark har Fødevarestyrelsen allerede i sommeren givet klima-kampagnen fra Arla grønt lys. Dengang lød det ifølge Politiken om den, at den er “klar og let forståelig for en almindelig oplyst, rimelig opmærksom og velunderrettet gennemsnitsforbruger”.

Men på den anden side af sundet i Sverige har Forbrugerombudsmanden stævnet Arla for selsvsamme kampagne. I en pressemeddelelse skriver den svenske Forbrugerombudsmand:

“Det er ofte svært for almindelige forbrugere at forstå, hvor godt et produkt er, eller i så fald hvor meget mindre skadeligt det er, for klimaet. Konsumentombudsmanden mener ikke, at det lykkes Arla at vise, at mælkeproduktionen ikke har indflydelse på klimaet.”

Savner klarere retningslinjer

LinkedIn addresserer Arlas pressechef, Jesper Skovlund, også kritikken – og han efterlyser klarere retningslinjer for klimamarkedsføring.

“Vi står lige nu i en situation, hvor vi har fulgt alle gældende regler og standarder for vores køb af klimakreditter og for vores markedsføring. Vi har valgt projekter fra øverste hylde, der er valideret af tredjepart og verificeret efter standarder, der anses for brancheførende. Alligevel kan vi konstatere, at der er dem, der mener, at vi ’greenwasher’. Det er helt enkelt en uholdbar situation for os som virksomhed. Vi mener, at der er brug for klare fælles retningslinjer, som alle parter anerkender og respekterer, så vi kan bruge kræfterne på klimahandling i stedet for klimaskænderier,” skriver han.