Ligestilling. Det ord er så politisk ladet, at Facebook tilsyneladende ikke accepterer det i annoncer.

Det var i hvert fald oplevelsen hos det digitale bureauet Abtion, da det for nylig skulle lave en Facebook-annonce for et talkshow med startup-virksomheden Female Invest, hvor ligestilling var et af emnerne, der var i centrum.

”Vi oplevede, at vores annonce ikke kunne blive accepteret med ordet “ligestilling”. Den blev afvist. Vi prøvede et par gange, og problemet var det samme. Vi fik den begrundelse, at det var et emne, der handlede om et samfundsproblem, politik eller et valg,” fortæller Nana Langhoff, der er kommunikationschef hos Abtion.

Og det finder bureauet stærkt problematisk.

”Da vi pillede ordet “ligestilling” ud af opslaget, gik det direkte igennem. Jeg bliver provokeret af det. Jeg ved ikke, præcis hvordan algoritmen fungerer bagved, og derfor kan jeg ikke sige med 100 procent sikkerhed, at det var fejlen. Men det kan ikke passe, at netop det ord skal være så farligt, at Facebook vil have ekstra øjne på det og gerne vil blokere det,” siger hun.

Begrænser debat

Abtion kunne muligvis godt have fået godkendt annoncen ved at gå igennem en proces, hvor Nana Langhoff skulle bekræfte sin identitet med pasbilleder – men så ville annoncen blive deklareret som politisk.

”Så ville der være en disclaimer om, at det er en annonce, der agiterer for en politisk holdning. Det gider vi ikke. Det kan ikke være rigtigt, at et talkshow med spændende iværksættere skal deklareres som politisk,” siger hun.

Nanna Langhoff kan godt forstå, at Facebook begrænser og deklarerer politiske opslag. Det var bare ikke tilfældet her.

”Det er fint, at der er nogle ting, Facebook ikke tillader, så alle og enhver ikke bare kan sende sindssyge budskaber ud. Det er vi bare meget, meget langt fra, når det drejer sig om ordet ”ligestilling”. Det er et problem, hvis det ord er blokeret af Facebook.”

Hvorfor er det et reelt problem?

”Jeg synes, det begrænser den ligestillingsdebat, vi har lige nu,” siger Nana Langhoff.

”Som privatperson kan du stadig skrive det, men det kan du ikke som virksomhed. Det er lidt spøjst, at når en ung tech-virksomhed med kvinder gerne vil arbejde for finansiel ligestilling i verden, så siger en anden tech-virksomhed, at vi ikke må annoncere for et talkshow med dem. Der er en eller anden skævvridning der. Ordet “ligestilling” bør slet ikke være blokeret. Jeg kan slet ikke se, det skulle være propaganda eller problematisk,” siger hun.

Facebook beklager fejl

Facebook beklager forløbet i en mail til Markedsføring. Det var en fejl, at Abtions annonce ikke kunne godkendes med ordet ligestilling.

Det skriver Corporate Communications Manager for Facebook i Norden, Lukasz Lindell.

”Abtions annonce blev desværre stoppet ved en fejl, men er efterfølgende blevet godkendt. Jeg er helt med på, at det er meget frustrerende, og jeg beklager fejlen,” skriver han og opfordrer virksomheder til at hive direkte fat i Facebook, hvis de mener, der er sket en fejl.

”Alle annoncer bliver vurderet op mod vores annonceringspolitikker i en automatiseret proces. Vi arbejder hele tiden på at forbedre vores vurderingssystemer, men der kan desværre ske fejl. Får man en annonce afvist, kan man som annoncør anke vores beslutning, hvis man mener, vi har begået en fejl,” skriver han.