Online-marketingkampagner øremærket til at skabe digital vækst har længe været tendensen i stort set alle brancher, men, ifølge bureauet Impact, vil markedsføringsmikset i detailbranchen se anderledes ud i fremtiden.

Her vil de fysiske butikker komme til at spille en central rolle, forudser Karoline Lotz Jonassen, der er Future Commerce Lead hos Impact.

”Retailers må efterhånden være trætte af at få tudet ørerne fulde af historien om, hvor taknemmelige de skal være, for at de digitale kanaler skaber trafik i de fysiske butikker. Det er sandt, at digitale aktiviteter øger trafikken til fysiske butikker – i de fleste tilfælde markant. Men det er kun én side af historien, skriver hun i en mail til Markedsføring, hvor hun tilføjer:

”Fysiske butikker driver i lige så høj grad trafik online som den anden vej rundt. Internationalt ser vi flere og flere eksempler på virksomheder, der, med det i mente, anvender de fysiske butikker som forretningens marketingkanal.”

Som eksempel fremhæver hun Strøget i København.

”Her går der dagligt mellem 40.000 og 85.000 mennesker forbi en butik, og den fysiske lokation bliver derved en utrolig god scene til at skabe brand awareness. Derudover skal man ikke underkende værdien af den menneskelige interaktion, som skabes, når kunderne træder ind i butikken. Det bevirker, at kunderne konverterer bedre og køber mere i det fysiske space.”

Ifølge Karoline Lotz Jonassen, der er Future Commerce Lead hos Impact, er der god ræson i, at retailers anvender fysiske butikker som ’reklamesøjler'. Foto: PR.

At mange forbrugere handler på en butiks webshop efter et besøg i samme butik er, ifølge Karoline Lotz Jonassen, bevis på, hvor effektive butikker er som markedsføringskanal. Hun fortæller, at det ikke er ualmindeligt, at en virksomhed efter en nylig butiksåbning ser onlinetrafikken stige med op til 100 procent i en radius på 25 kilometer fra butikkens placering.

Dansk succes i Tyskland

En dansk virksomhed, der mærker, hvordan fysiske butikker kan påvirke onlinesalget positivt, er danske HiFi Klubben, som siden 2021 har etableret sig på det tyske marked.

Ifølge HiFi Klubben har virksomheden overordnet oplevet en vækst i onlineomsætningen i Tyskland på 22 procent årligt. Men i de byer hvor man har etableret butikker – Düsseldorf, München og Berlin – er onlineaktiviteten steget med henholdsvis 155, 51 og 38 procent.

Ifølge Morten Qvistgaard, der er Director of Omnichannel hos HiFi Klubben, ligger der en meget bevidst strategi bag – og han mener, at den lokale synlighed er med til at øge virksomhedens onlinesalg.

”Vores nye butikker skal fungere som en stærk og effektiv markedsføringskanal. Vi er meget bevidste omkring, hvad en fysisk butik gør for vores onlinesalg, og vi tror på, at vores sortiment klarer sig bedst med en kombination af en stærk online-tilstedeværelse og lokale butikker, hvor folk kan opleve produkterne og få hjælp og personlig rådgivning.”

Online-virksomheder materialiseres

Karoline Lotz Jonassen mener, at der netop nu er to sideløbende tendenser, der fremmer at flere og flere vil se rationalet i at gøre fysiske butikker til alternative og billigere reklamesøjler.

Den ene er faldende huslejepriser i detailbranchen og den anden er at der, ifølge hende, en generel stigning i digital ad spend på omkring 50 procent.

" Grundlæggende overlever man ikke på lang sigt, hvis man ikke bevæger sig ud i uvant territorie
Karoline Lotz Jonassen, Future Commerce Lead, Impact

Derfor mener Karoline Lotz Jonassen også, at situationen lige nu begunstiger, at man kigger med friske øjne på fysisk retail, og hun forventer, at vi kun har set toppen af isbjerget.

”Flere retailers øger antallet af butikker, og vi ser også eksempler på digital pure players (butikker der kun eksisterer online, red.), som af samme årsag supplerer deres forretningskoncept med fysiske butikker,” skriver hun og fremhæver Na-kd, Ditur, Luksusbaby og Amazon som eksempler på rene online virksomheder, der er begyndt at åbne butikker både i Danmark og internationalt.

Men en af grundene til, at onlinebutikker havde en fordel over for de traditionelle, var jo netop, at de ikke havde udgifter til fysiske butikker. Kan onlinevirksomheder, der ikke har know-how udi fysisk butiksdrift, ikke bide sig selv i halen ved at bevæge sig ud i komplet uvant territorie?     

“Grundlæggende overlever man ikke på lang sigt, hvis man ikke bevæger sig ud i uvant territorie. Det er klart, at hvis man laver en stor satsning på retail, så skal man sikre, at man har de rigtige kompetencer, så man sikrer de rigtige placeringer, det rigtige koncept, den rigtige teknologi osv. Butiksåbninger skal kunne understøtte dine forretningsmål, men grundlæggende forbedrer fysiske placeringer både awareness og omsætning på tværs af kanaler,” skriver Karoline Lotz Jonassen og tilføjer:

“Hertil kommer at omnichannel kunder har en bedre CLV (Customer Lifetime Value, red.), er mere tilfredse og mere profitable. Tal fra de virksomheder, vi arbejder med, viser, at omnichannel kunder er tre til fem gange så meget værd som single channel kunder. Man skal lave sit forarbejde, herunder forberede en konkret business case. Når detaljerne for den er på plads, kan man passende spørge sig selv “Kan vi forsvare at lade være?”.”