Da han ikke kunne få job i Haderslev som fejedreng, valgte Carl Kronika som 13-årig en anden vej. Han ville prøve at tjene penge på noget, som var sjovt: Design og kommunikation.
Det var ikke, fordi han havde det store talent fra starten, siger han selv. Men efter at have leget lidt i Adobe-pakken og set Youtube-tutorials, begyndte hans forretning langsomt at vokse.
”Jeg lavede små kreative design og logo-opgaver for lokale virksomheder og mindre selvstændige rundt omkring i landet, og så udviklede det sig stille og roligt,” siger han.
Som 15-årig landede han sin første store kunde. Det var den lokale fodboldklub SønderjyskE, der skulle have ny visuel identitet. Han påtog sig opgaven, selvom den måske var mere kompliceret, end hans værktøjskasse kunne bære.
”Ofte har jeg bare kastet mig ud på dybt vand, hvor jeg bliver nødt til at finde en løsning, fordi jeg har forpligtet mig til det. Men det tror jeg har været en del af min måde at komme frem som selvlært – at hoppe fra sten til sten og udvikle mine egne kompetencer.”
Stifter første bureau som teenager
Mens han gik i gymnasiet, stiftede Carl Kronika sit første bureau, Copus, med Julius Gabel Nørgaard, som var fire år ældre og boede i den anden ende af landet i København.
I starten valgte Copus flere gange at tilbyde deres arbejde gratis for at bevise deres værd. Blandt andet arbejdede de gratis en måned for Soundboks, før de landede dem som kunde. Men i dag er Copus vokset til et 18 personers strategisk kommunikationsbureau med en tocifret million-omsætning.
Om Carl Kronika
22 år. Oprindeligt fra Haderslev, men bor i dag i København.
Barn af to skolelærere.
Medstifter af, og partner i, det strategiske kommunikationbureau Copus.
Aktiv i den politiske ungdomsorganisation Saga.
Startede med at arbejde med design og kommunikation som 13-årig.
Han erkender, at den manglende uddannelse har betydet, at han har manglet nogle kompetencer fra starten. Men dem har han forsøgt at få ind i bureauet på andre måder.
”Jeg har altid forsøgt at omgive mig med mennesker, der er meget klogere end mig selv. Jeg prøver at spørge dem til råds i forhold til, hvordan de har løst forskellige opgaver. Og jeg har også altid bare rakt ud til folk, selvom jeg ikke kendte dem. Det var måden jeg kom i gang på,” siger Carl Kronika, som i dag er 22 år.
”Jeg tror omvendt, at fordelen ved at være selvlært er, at det har tvunget mig til at tænke anderledes. Jeg angriber kommunikation på min egen måde.”
Fravalgt af kunder
Som selvlært har Carl Kronika flere gange oplevet, at kunder har sat spørgsmålstegn ved, at han og hans partner ikke har en uddannelse – og har fravalgt Copus på den baggrund.
”Der var en kunde, der sagde, at de egentlig ville have valgt os, fordi vi havde lavet det bedste oplæg, og de kunne se, at vi havde skabt gode resultater for andre brands. Men de valgte at gå med et mere etableret bureau med nogle, der havde flere ”grå hår” og en uddannelsesmæssig baggrund i kommunikation,” siger han.
Selvlærte i marketing
1 ud af 20 der arbejder i marketing er selvlærte, og Business Danmark forudser, at andelen vil stige.
I denne uge sætter Markedsføring fokus på en række selvlærte profiler for at høre om deres anderledes vej ind i salg- og marketing.
Det første interview er med Martin Wiinholt, der oprindeligt var ekspert i troubadour-sangere fra 1100-tallet, før han kom ind som juniorkonsulent på bureau.
Du kan også læse et interview med Sigrid Thau, der blev erklæret uegnet til gymnasiet, men uden relevant uddannelse har skabt sig en karriere som selvstændig brand udvikler og Marketing Manager.
For to år siden startede Carl Kronika på en uddannelse. Han ville læse en bachelor i International Business på CBS. Dels for at udvide sit sociale netværk blandt jævnaldrende, dels for at lære mere om at drive forretning og få det, han kalder ”et kørekort, der rækker ud over en gymnasial uddannelse”. Egentlig kunne han godt lide at studere, men han valgte at droppe ud efter andet semester.
”Jeg fandt ud af, at jeg hellere ville investere min energi i Copus og andre projekter, end jeg ville tage en uddannelse. Jeg synes, at jeg lærer mere ved at lave arbejdsprojekter, så jeg har valgt at gå mine egne veje i forhold til, hvordan jeg designer min “uddannelse”.”
I hverdagen internt på Copus arbejder Carl Kronika sammen med flere, som har en lang uddannelse i ryggen.
“Jeg ser det som et stort plus at have forskellige perspektiver,” siger han.
Hvis en ung marketing-himmelstormer kom og spurgte dig, om vedkommende skulle tage en uddannelse – hvad ville du så råde dem til?
“Mit personlige råd ville nok være at prøve at tage en uddannelse. Det er jeg rigtig glad for, at jeg selv forsøgte, for det bekræftede mig i, at det ikke var vejen for mig. Hvis man har tvivlen, synes jeg, man skal prøve uddannelsesvejen. Den rigtige karrierevej afhænger af, hvem man er, og hvad man vil.”