”I jobopslag skriver de ofte, at man skal have en særlig uddannelsesmæssig baggrund for at ansøge, og så mister jeg modet fra starten. Det synes jeg simpelthen er en for snæver tankegang.” 

Sådan lyder det fra 38-årige Sigrid Thau, der er selvstændig brand udvikler og Marketing Manager. Følelsen af at blive sorteret fra på et tyndt grundlag, kan hun genkende helt tilbage fra sin folkeskoletid. For da hun gik i 9. klasse, blev Sigrid Thau erklæret uegnet til gymnasiet af sine lærer. 

”Det var nedværdigende og ubehageligt. Jeg var ikke bare ked af det, jeg følte en social degradering – som om jeg på en eller anden måde blev meldt ud af det eneste fællesskab, jeg blev tilbudt. Det var hårdt, at min undervisere ikke kunne se nogen værdi i mig, bare fordi jeg ikke levede op til folkeskolens succeskriterier og stillesiddende indlæringsmetoder,” siger hun.

Oplevelsen gjorde, at Sigrid Thau mistede sin tillid til systemet, og hun gik i gang med at finde sin egen vej. Første stop blev den fri ungdomsuddannelse, hvor hun som 18-årig tilbragte et halvt år på Kreta. Der hun gik på ikonmaler-skole og blev undervist af øens ypperste af slagsen. 

”Jeg malede Jesus, Jomfru Maria og engle, selvom jeg ikke er religiøs, og jeg lærte meget teknisk om farver, og hvordan man lægger skygger. En erfaring, som jeg har ofte har kunne bruge i mit arbejde sidenhen.” fortæller hun.

Brands i blodet

Efter at have færdiggjort den frie ungdomsuddannelse, tog Sigrid Thau en HF og fortsatte på arkitektstudiet. Det droppede hun efter 2,5 år, fordi hun valgte at rejse til Berlin for at arbejde som scenograf.

Det førte til en årrække i teater- og filmbranchen. Da hun vendte hjem til Danmark, fik hun job som arrangør på forskellige kulturfestivaler og senere som udviklingskoordinator af events og marketing i Folkehuset Absalon på Vesterbro i København.

Om Sigrid Thau

38 år.

Opvokset i Århus, og har boet 14 år i København og fire år i Berlin. Bor i dag i Odder uden for Århus.

Er selvstændig brand udvikler og Marketing Manager. Hun er tilknyttet den moderne smedevirksomhed Stål & Form ApS i en deltidsstilling. Derudover har hun en side-geschæft som kunsthåndværker.

I dag bor Sigrid Thau i Odder 19 kilometer uden for fødebyen Aarhus. Hun er selvstændig og tilknyttet den lokale smedevirksomhed Stål & Form på deltid i en rolle som Brand- og Marketing Manager.

Du arbejder med brandudvikling og brandstrategi. Hvordan har du lært det uden en uddannelse?

“Det sjove er, at jeg ikke har lært det. Det har altid ligget i mig, at jeg har tænkt i sammenhænge mellem mennesker, strategi og appeal – men meget hands on og systematisk.”

Fik job af bordherre

Sigrid Thau fik deltidsstillingen i Stål & Form ApS ved et tilfælde.

“Det startede til en fødselsdag, hvor jeg sad ved siden af ejeren. Vi kom til at snakke om tilstedeværelse på sociale medier. Og så sagde han, at det kunne de godt bruge noget af i hans virksomhed,” siger Sigrid Thau. 

Hun startede i Stål & Form ApS i 2020 og hjalp den jyske virksomhed, der ellers i årevis havde satset på én stor international kunde, med at ramme den danske møbelbranche. I dag har virksomheden en række danske og internationale kunder. 

Sigrid Thaus dårlige oplevelser med ikke at passe ind i folkeskole-systemet stadig fast i hende. Og i dag oplever hun ofte, at voksne også kan have svært ved at finde sig til rette med det, der forventes af dem.

”Folk begynder at kigge mere indad, og mange søger alternativer til deres hidtidige karriere. De vælger ikke kun den lige vej. Jeg tror, mange oplever de udfordringer her midt i livet, som jeg stod med ret tidligt, da jeg måtte finde min egen vej.”

Er du stadig ærgerlig over, at du blev erklæret uegnet til gymnasiet?

“Nej, det har jeg det helt okay med nu. Jeg kan dog blive lidt ked af, at det stadig er så svært for unge at få hjælp til at finde egen deres vej. Nogle uddannelser ses fortsat som finere end andre, og det er finere at have en uddannelse end ikke at have en. Jeg har afsøgt en masse ting, og selvom nogle af dem måske har været lidt ved siden af, så har jeg altid – uden undtagelse – fået et eller andet brugbart ud af det.” 

Du kan kan også læse et andet interview i mediet Markedsførings serie om selvlærte i branchen. Markedsføring har talt med Martin Wiinholt, der gik fra at studere middelalder-sangere i Paris til at lave sit eget influencerbureau,