Turismeorganisationen Visit Faroe Islands’ seneste regnskab viser, at man i 2019 har genereret en PR-værdi på omkring 530 millioner ud af et marketingbudget på otte millioner.

– Vi får en del ud af det, siger organisationens direktør Guðrið Højgaard.

Fredag kunne hun og de to kreative samarbejdspartnere, Mensch og Sansir, glæde sig over fire gange guld for kampagnen Closed for Maintenance ved Creative Circle Award 2020 – plus at Visit Faroe Islands blev kåret som Årets Kunde i Advertising.

Markedsføring har talt med Guðrið Højgaard om turismeorganisationens marketingarbejde – og om det seneste marketing-tiltag, som bød på lidt af en lyn-eksekvering.

Så vi skruer lige tiden tilbage til et pressemøde i Statsministeriet den 29. maj. 

”Skal vi lave en film i weekenden?”

På pressemødet fortalte statsminister Mette Frederiksen (S) danskerne, at grænserne til Norge, Island og Tyskland ville blive åbnet – men hun nævnte ikke Færøerne.

Så efter pressemødet var der livlig telefonaktivitet mellem Guðrið Højgaard og samarbejdspartnerne gennem flere år, Mensch, Sansir og Kovboyfilm.

Hvad sker der egentlig efter det pressemøde?

– Vi sidder alle sammen og ser det og tænker, at det er vildt ærgerligt, for folk styrter jo ud og booker med det samme. Lige præcis på dét tidspunkt er alle klar til at gå til tasterne og bestille rejser. Men Færøerne er bare længere væk i danskernes bevidsthed end Bornholm og Samsø, så vi tænker: Vi mister bookinger, vi må gøre noget. Og så siger Rune (Hørslev fra Mensch, red.) til mig: Skal vi lave en film i weekenden?

Det bliver til #FærøerneFindesFaktisk, som må være lavet på rekordtid?

– Ja, først havde jeg ærlig talt dårlig samvittighed over at kalde folk ind i pinsen, men alle havde tænkt: Vi må gøre noget. Så vi filmede 2. pinsedag om aftenen, var færdige klokken 22, klippede om natten, godkendte klokken seks om morgenen, og klokken ni distribuerede vi film og SoMe-kampagne.

Kampagnepris: 200.000 kroner

I taggede Mette Frederiksen. Har hun selv reageret? 

– Nu var det hele jo skabt med et glimt i øjet, men nej, vi har ikke hørt fra statsministeren og havde heller ikke forventet det. Men vi har fået at vide, at hun har taget godt imod budskabet. Til gengæld reagerede Lars Løkke, men han har jo også en særlig relation til Færøerne.

BLÅ BOG

Navn: Guðrið Højgaard
Alder: 48 år
Uddannelse: cand.merc. fra CBS
Job: CEO, Visit Faroe Islands
Tidligere bl.a.: Markedschef, Visit Stockholm, i syv år og Marketing Manager, Visit Denmark, i fem år

Hvad har kampagnen kostet? 

– Den har kostet omkring 200.000 kroner alt i alt. 

Og har den virket?

– Og ja, den har i høj grad virket. Jeg har ikke talt med SAS endnu, men rejsebureauerne melder om langt flere bookinger end ventet. Atlantic Airlines og Smyril Line har booket for millioner, og også hotellerne fortæller om vækst i antallet af reservationer. Mange nævner faktisk kampagnen, når de bestiller.

Priser motiverer og åbner døre

I har vundet et hav af kreative priser siden Google Sheep View i 2016. Hvad betyder det for jer?

– Det er altid en bonus og en stor motivationsfaktor, når fageksperter ved awardshows synes, man gør det godt. Og så åbner det døre. Nu i juli holdt jeg for eksempel foredrag for ANA, den amerikanske nationale sammenslutning af annoncører, så priserne betyder også, at vi når bredt ud på andre måder. 

Hvor stort er jeres årlige budget?

– Visit Faroe Islands har et samlet årligt budget på 18 millioner kroner. Selve marketing-budgettet er på otte millioner om året. Alt inklusive. Men vi får en del ud af det. Vores seneste regnskab viser, at vi i 2019 har genereret et PR-værdi på omkring 530 millioner kroner ud af de otte millioner.