”2.120 personlige stemmer.” 

Steffen Frølund kan det eksakte antal personlige stemmer, der har sikret ham en plads i Folketinget i den kommende valgperiode for Liberal Alliance, på fingerspidserne.

Valget til Folketinget er kulminationen på tre måneder som LA-politiker for Steffen Frølund, der ellers har begået sig mest indenfor iværksætteri og senest som CMO for Green Mobility.

“Der er lidt mærkelig ting at blive valgt ind, for på en måde føler jeg, at jeg skylder 2.120 ukendte mennesker en særlig tak, men samtidig ikke rigtig ved, hvem de er,” siger Steffen Frølund.

Hvordan føltes det, da du i onsdags fik nyheden om, at du var blevet valgt ind? 

“Jeg blev sindssygt glad og sindssygt stolt. Og der gik ikke mange minutter, før telefonen bare begyndte at kime, og notifikationerne tikkede ind med lykønskninger. Og så er det måske i virkeligheden først i dag (torsdag, red.), at det sådan rigtig er gået op for mig, hvad det rent faktisk er, der er sket.”

En uvirkelig følelse

Samtidig føler Steffen Frølund også, at det ny scenarie stadig er lidt uvirkeligt for ham.

”Det føltes især uvirkeligt i går, når man bare ser nogle tal og fejrer det. Men i dag har jeg været inde på Christiansborg og mødes med alle mine nye partikollegaer, og så er det, som om det begynder at gå op for en, hvad det egentlig er, man har gang i,” siger han og tilføjer: 

“Og det gør jo bare det hele en lille smule større, jo mere perspektiv der kommer på.”

Som folkevalgt har du jo fået en af de mest betydningsfulde roller i et demokratisk samfund. Har du haft nogle imposter-syndrome-følelser, siden du blev valgt ind? 

“Nej, ikke endnu. Men jeg ser det på en måde stadig lidt udefra. Det er noget af en ud-af-kroppen-oplevelse, når man går rundt på gangene på Christiansborg, og der overalt er velkendte partikollegaer, som man kender fra tv. Og nu er vi lige pludselig kolleger og i samme inderkreds. Det er da speciel ting, det vil jeg sige.”

Men er der meget, du føler, at du nu skal lære? 

“Ja, jeg er jo helt ny i politik, og det er jo godt i den forstand, at jeg ikke er sovset for meget ind i ting og har nogle perspektiver med fra den virkelige verden. Men når det er sagt, så er der jo også mange ting, som jeg slet ikke ved, at jeg ikke ved. Og det er jo alt fra praktik og proces, til hvor kaffemaskinen står, til hvordan man udformer og håndterer lovforslag. Så der er rigtig meget omkring arbejdsgangene, som er helt ukendt terræn for mig.” 

”Men jeg tror, at jeg lærer hurtigt, så mon ikke det går.” 

Politik er som cykelsport

Når du ser tilbage på dine hidtil tre måneder i politik, hvad har så overrasket dig mest? 

“Jeg vidste ikke, at politik har rigtig meget til fælles med cykelsport. Og det lyder måske lidt langt ude, men det er en form for holdsport – også på tværs af andre hold. Så ligesom i cykelsport kan det i et udbrud godt betale sig at lægge sig sammen med nogle andre og samarbejde for at tage vind for hinanden,” siger Steffen Frølund og tilføjer:

”Men i sidste ende er det jo ham eller hende med de bedste ben op ad bakke, der vinder etaperne og tager den samlede sejr.”

Havde du nogle esser i ærmet, du brugte i slutspurten af valgkampen, der var med til at skaffe den sidste portion stemmer, som sikrede din plads?

“Noget jeg gjorde, der kan have haft en effekt, det var, at jeg var med til at udvikle og lancere et iværksætteri-udspil fra Liberal Alliance, da der var under en uge tilbage af valgkampen. Og det blev taget rigtig vel imod – både af liberale og ikke-liberale iværksættere, der synes, at vi virkelig berørte en masse ting, som var vigtige for dem.” 

I den sammenhæng interviewede Steffen Frølund blandt andre Jeppe Rindom fra den danske scale-up, Pleo, om de udfordringer, virksomheden har haft som startup i Danmark, fortæller han. Det blev til en række videoer, der levede på de sociale medier i den sidste uge af valgkampen. 

Du er nu medlem af Folketinget – men kunne det have ladet sig gøre uden Alex Vanopslaghs voldsomt voksende popularitet?

“Når det går godt for et parti, eller markedet for Liberal Alliance-stemmer generelt vokser, så er det selvfølgelig et meget, meget nemmere farvand at finde stemmer i. Og havde det været et marked, hvor LA-stemmer mindskedes, så havde det selvfølgelig været sværere. Så det er det klart, at det er en kæmpe gave til det liberale Danmark, at vi har en så dygtig politiker i Alex, og at han er populær – den fjerde mest populære på landsplan. Så han har en stor del af æren.”

Du fortalte inden valget, at det ville betyde din afgang som CMO i GreenMobility, hvis du blev valgt ind. Vi ser jo politikere sige et før valget og noget andet efter. Står din udmelding om at tage din opsigelse ved magt?

“Ja, jeg står ved mit ord. Det vil være noget, som jeg aftaler med GreenMobility løbende. Det må ske over en periode, som både passer dem og mig, og der er en god erstatning på plads, så jeg kan hjælpe GreenMobility så godt videre som overhovedet muligt. Det er et selskab, som jeg både elsker og respekterer højt, og det skal helst ikke komme dem for meget til ulempe, at jeg har fået de her skøre idéer.”