”Det har været så grelt, at vi nogle gange har haft svært ved at skaffe papir til tilbudsaviserne, og sådan har det aldrig været tidligere.” 

Sådan lyder det fra Heidi Kessler, der er senior marketingchef. Hun forklarer, at den verdensomspændende økonomiske krise – og en papirskrise – helt konkret påvirker virksomhedens tilbudsaviser.

”Der er stigende priser på blandt andet energi og papir. Det rammer trykkerierne, og det rammer også os,” siger Heidi Kessler.

Ifølge marketingchefen er priserne på det papir, tilbudsaviserne trykkes på, steget med 30 procent siden begyndelsen af året.

”Den gamle historie med at vi bare printer løs, den gælder ikke længere. Nu er man nødt til at være ude i god tid for overhovedet at sikre sig, at man har noget papir at trykke på.”

Samtidig har problemerne fået Coop til at ændre på sine tilbudsaviser.

Aviserne krymper

De stigende priser har tvunget Coop til at undersøge mulighederne for at gøre ting ”smartere”, fortæller Heidi Kessler.

”Vi har blandt andet slanket størrelsen på vores formater af aviserne lidt. Vi har skåret lidt millimeter af hist og pist, så vi har kunne få de mest optimale priser, uden at kunden har mærket noget til det,” siger hun og tilføjer:

”Samtidig har vi også været inde og kigge på antallet af sider i aviserne. Så der kan være nogle uger, hvor varerne er klemt lidt mere sammen i aviserne end ellers, for at vi på den måde kan spare et par sider.”

Vil du sige, at I vælger at gå på kompromis med designet af aviserne for at spare penge?

”Det er man jo nødt til i respekt for, at alting stiger i pris. Så er vi nødt til at kigge på, hvordan vi kan gøre det mere kost-effektivt. Nogle gange er det jo bare at vise tre dåser flåede tomater i stedet for fem. Men nogle gange er der nogle varer, der har et image, som vi ikke har plads til at udfolde i den trykte avis, og som vi så nøjes med at vise i vores digitale avis,” siger hun.

”Men du kan også opleve, at når du kigger på pdf-versionen af tilbudsavisen, så kan du se, at der er sider, der slet ikke er i den fysiske avis,” tilføjer hun.

Coop laver fysiske tilbudsaviser for Kvickly, Super Brugsen, Dagli’ Brugsen, Coop 365 Discount, Fakta og Irma. Foto: PR

Jysk skruer ned

CMO i Jysk, Michael Gade, fortæller, at de skærer i budgetter til fysiske tilbudsaviser. Foto: PR

Også i Jysk påvirker krisen virksomhedens tilbudsaviser, som man har valgt at allokere færre midler til. I stedet vil man bruge pengene andre steder. 

”Vi har en tilbudsavis, som stiger voldsomt i pris, så den bliver naturligvis mindre attraktiv end andre platforme. Vi vil sende færre aviser på gaden, arbejde med kortere formater og konvertere fra fysisk til digital. Det er ikke hokus pokus,” siger CMO i Jysk, Michael Gade, der understreger, at det er markante beløb, Jysk rykker rundt på. 

“Det er sådan helt konsekvent, at når prisen på et medie stiger, så kan det føre til, at det medie bliver mindre relevant. Det ændrer på mediernes styrker og svagheder.”

De midler, I frigør her – kommer I til at spare dem væk eller vil i bruge dem på andre marketingindsatser?

“Det kommer lidt an på land og situation, men som udgangspunkt går vi altid ind i en kampagne og vurderer konkret, hvilke medier der ville fungere bedst til dén,” siger han og tilføjer:

”Det er ikke sådan, at vi hvis vi sparer 100 kroner, skal vi bruge 100 kroner. Nogle steder vil vi spare, imens vi på andre kampagner vil bruge mere. Med andre ord er det en omrokering af midlerne frem for en besparelse.”

Mere digital fokus

Hos Coop skærer man ikke som sådan ned i antallet af udgivelser, men ifølge Heidi Kessler ”justerer og tilpasser” man hele tiden antallet, som man også gjorde før krisen.

Samtidig har krisen øget Coops fokus på den digitale tilbudsavis, og man tester løbende forskellige løsninger på digitale tilbudsaviser.

”Ligesom inflation og stigende priser får folk til at tænke på en anden måde, så sætter det også mere skub i den digitale udvikling. For vi bliver jo nødt til at kigge mere på, hvordan vi så kan gøre ting på en anden måde – og tilbyde vores kunder nogle andre versioner af aviserne digitalt,” siger hun.

Er du sikker på, at det stadig kan betale sig for Coop at trykke fysiske tilbudsaviser? 

”Heldigvis så viser vores undersøgelser, at der stadig er rigtigt mange, som synes, at det er dejligt at sidde og bladre i papirversionen af tilbudsavisen. Og der er stadig også folk, der klipper tilbuddene ud. Men det er jo klart, at i det samfund, vi lever i, så er der også mange, der synes, at det er smart med den digitale løsning, som man kan tage med sig overalt via sin smartphone.” 

Men nu hvortilbudsavisen bliver dyrere og dyrere at producere – og der også er er miljøhensyn at tage – har I så overvejet at pensionere den fysiske tilbudsavis?

”Der er mange, der har talt om det i mange år. Vi har ikke tænkt os at droppe den, for den virker stadig. Men der er klart, at vi er nødt til at optimere den set i lyset af de stigende omkostninger, der er.”