Hvad gør man, når arbejdsopgaverne forsvinder?

Da freelanceillustrator Martin Nielsen, der driver Gekko Graphic, oplevede det i løbet af 2023, ringede han rundt til sine kontakter på de danske bureauer og spurgte indtil, hvorfor de i mindre grad hyrede ham ind.

“Lige pludselig var der bare stille på arbejdsfronten, og da jeg ringede rundt til mine kontakter, kunne jeg høre, at det blandt var på grund af AI,” lyder det fra Martin Nielsen.

Martin Nielsen er snart klar med runde to af sin mailkampagne. Foto: PR

Freelanceillustratorens modsvar blev en mailkampagne, som han sendte rundt til sine tidligere og potentielle kunder. I den har han illustreret storyboards til forskellige kampagner under teksten “/du kan ikke prompte dig til…” og så en reference til kampagnen.

Eksempelvis “/du kan ikke prompte dig til en viking med en dårlig hårdag”, som en hentydning til &Co.’s kampagne for Rådet for Sikker Trafik.

“Det var min måde at bruge AI som en indgangsvinkel til at skabe kontakt og få flere kunder ind i stalden. AI kan ikke gøre alt, så det giver mening at have kontakt til et menneske, der kan skræddersy til de specifikke behov,” siger Martin Nielsen og tilføjer: 

“Du kan jo ikke prompte dig til alting.”

“AI er en konkurrent”

Under Martin Nielsens humoristiske måde at angribe AI’s ankomst på, ligger der også en stille frygt for, hvad den nye teknologi og værktøjerne kommer til at betyde for hans del af arbejdsmarkedet.

Her har Martin Nielsen lavet en pastiches over Robert/Boisen & Like-mindeds reklame for Kræftens Bekæmpelse. Illustration: Martin Nielsen, Gekko Graphic

“Jeg tror, det kommer til at stjæle en del arbejde fra freelanceillustratorer, og jeg kan godt frygte, at mine opgaver enten forsvinder eller ændrer karakter. AI er en konkurrent, der kan gøre indhug i nogle af den type opgaver, der tidligere er landet hos mig. Og det kan der nok ikke gøres noget ved,” siger Martin Nielsen og laver en sammenligning:

“Men ligesom det er sket tidligere, da bureauerne begyndte at ringe til udlandet, så tror jeg, de kommer tilbage.”

Er det ikke en tabt kamp mod tiden, du har kastet dig ud i?

“Jo, det kan godt være. Men min kamp er heller ikke nødvendigvis mod AI, men jeg vil gerne råbe dem op, der bruger håndværkere, og skabe fokus på min eksistens.”

Martin Nielsen har også taget Wibroe, Duckert & Partners reklame for Tuborg Nul under kærlig hånd. Illustration: Martin Nielsen, Gekko Graphic

Vil tillære sig AI

Selv har Martin Nielsen endnu ikke afprøvet de forskellige programmer med kunstig intelligens.

Havde du ikke fået mere ud af at tillære dig teknologierne, så du kunne bruge dem i dit arbejde?

“Jo, og det skal jeg jo også i fremtiden. Men indtil videre ved jeg ikke, hvordan jeg skal gribe AI an, og samtidig er det en del af mit arbejde, som jeg virkelig ikke vil undvære. Og så kan jeg rigtig godt lide at skabe tingene med mine egne hænder og ikke bare skrive en tekst,” siger Martin Nielsen.

“Jeg håber, at jeg får tillært mig AI i fremtiden og taget det ind som et værktøj, som jeg tidligere har tillært mig nye værktøjer. Og at der kommer en balance i det, så der stadig er plads til illustratorer.”

Hvad kan du tilbyde, som bureauerne ikke kan få ved at bruge AI?

“Jeg har tidligere haft masser af succes med at tage ind på bureauerne og være med til at skræddersy forskellige stile for dem, eller tegnet shootingboards, mens instruktøren finder på det. Det mest unikke er, at jeg har den erfaring, at jeg kan skabe, hvad end kunden må have brug for.”

Indtil videre er der ikke direkte landet nye arbejdsopgaver hos Gekko Graphic, men Martin Nielsen har modtaget flere støttende mails og løfte om, at de vil tænke på ham, næste gang de står med en idé, der skal illustreres. 

Martin Nielsen forventer at køre en runde to af mailkampagnen ud snarest.