Det eksisterende DBU-logo, som man kender fra landsholdenes kamptrøjer, blev designet af Thorvald Bindesbøll i starten af 1900-tallet.

Og nu har strategi- og designbureauet Urgent.Agency i samarbejde med DBU lavet den største justering af det traditionsrige design til dato.

Formålet med justeringen er at skabe ”et mere tidssvarende og moderne brand for DBU samt ikke mindst visuelt understøtte den nye samlede strategi for dansk fodbold”, skriver DBU i en pressemeddelelse.

”Den nye visuelle identitet moderniserer det traditionelle og er bygget op af nogle faste grundpiller, der tager et tydeligt visuelt udgangspunkt i DBU’s hjerte – nemlig det traditionelle segl på brystet af nationaltrøjen,” skriver DBU’s kommunikationschef, Jakob Høyer i meddelelsen. Han tilføjer:

”Det har været meget vigtigt for os, at opdateringen fastholder det, vi kender, men samtidig giver vores identitet et moderne løft, der tager os ind i en ny tid, der signalerer udvikling og bevægelse. Det synes jeg, vi er lykkedes med, og det håber vi også, resten af fodbolddanmark er enige med os i.”

Den røde tråd

Urgent.Agency vandt opgaven for DBU i en pitchrunde i starten af 2022, og har arbejdet på designet i godt et år.

”Sidder man med et så stort brand og et stykke dansk arvegods, så er det et privilegie og en stor opgave at styrke det på dets præmis,” siger Benjamin Wernery, Head of Design hos Urgent.Agency.

Artiklen fortsætter under billedet.

På denne outdoor for DBU kan man se de fine linjer fra "Det femte element". Foto: DBU

”Vi vandt blandt andet opgaven, fordi vi var meget opmærksomme på, at vi her skulle lave en opdatering og ikke en helt ny visuel identitet for DBU,” tilføjer Christoffer Kildahl, der er Senior Designer hos Urgent.Agency.

Ifølge Benjamin Wernery var en af kerneudfordringerne, som bureauet skulle løse, at DBU’s identitet manglede en rød tråd på tværs af brands og platforme. Derfor var opgaven blandt andet at skabe en mere strømlinet sammenhæng.

“Tidligere var designguides spredt rundt på nogle forskellige pdf’er, som folk delte med hinanden, hvilket betød, at der for eksempel blev brugt en forskellig rød rundt om i landet,” siger Benjamin Wernery.

En integral del af Urgent.Agency’s designløsning til DBU blev en digital designguide, som alle afdelinger kan tilgå.

”Om du kigger på herrelandsholdet eller DBU Jylland, skal du kunne se sammenhængen. Og så var det vigtigt for os at skabe noget design, der er nemt at gå til og bruge, som alle – selv ude i lokalunionerne – har lyst til at arbejde med,” siger Benjamin Wernery.

Ligaturer og ”det femte element”

Eftersom Urgent.Agency ikke skulle skabe noget nyt, men opdatere identiteten, lå meget af arbejdet i gelinde justeringer af streger, skrifttyper og farver i det oprindelige, klassiske design.

Designerne bag fremhæver særligt en detalje: D’et i Boldspilsunion, en såkaldt ligatur, som de har fået inkorporeret i en ny typografi.

”Det skaber en ny form for genkendelighed, som DBU ikke har haft før. Så man kan skabe en brandgenkendelighed via skrift uden nødvendigvis at bruge sejlet (logoet, red.) fra landholdstrøjen. Det kan eksempelvis bruges på bannere i Parken,” siger Christoffer Kildahl.

Artiklen fortsætter under billedet.

Her kan man ane, hvordan ligaturen fra det klassiske logo er blevet overført til den nye DBU-font. Foto: DBU

Urgent.Agency har også inkorporeret “Det femte element” i DBU’s opdaterede visuelle identitet.

”Det femte element er en ekstra feature, som vi gerne vil give til identiteten. Det er de streger, som refererer til gamle fodboldtrøjer og som pulserer i baggrunden på eksempelvis et display. Det er med til at give noget dynamik og fart, og er med til at skabe opmærksomhed,” siger Benjamin Wernery.

Det er jo en række detaljer, I har forfinet i DBU’s design. Men vil menigmand, der ikke har forstand på design, nogensinde lægge mærke til det arbejde, I har lavet?

”I første omgang vil du måske ikke lægge mærke til noget nyt. Men over tid, når man ser sammenhængen mellem forskellige formater, SoMe, det digitale og offline, så tror jeg, at mange vil kunne se, at der er sket noget. At der er en rød tråd i forhold til design og layout, som forstærkes af det femte element, som løfter det det sidste stykke,” siger Christoffer Kildahl.

Ifølge DBU har den nye visuelle identitet allerede være synlig fra februar måned – fra stadions og landshold til DBU’s Fodboldskole og unionens sociale og digitale flader. Første gang den nye identitet blev udfoldet i Parken var den 23. marts, da Danmark spillede EM-kvalifikationskamp mod Finland.