Robert/Boisen & Like-minded blev stiftet i 1998 – to år før &Co. Lige siden sidstnævnte bureau så dagens lys, har de to bureauer kæmpet om at være Danmarks bedste kreative bureau.

Elleve år i træk – fra 2011 til 2021 – har de danske annoncører i MyImage Bureau-analysen stemt Robert/Boisen & Like-minded ind som landets mest kreative.

I 2022-analysen blev bureauet dog overhalet af &Co., som oven i hatten nu har trukket trumfen ”Creative Agency of the year”, som de netop er blevet kåret til ved det velrenommerede branchemagasin Campaigns awardshow.

Det vakte stor jubel på bureauet og hos medstifter Thomas Hoffmann, der i går til Markedsføring løftede sløret for &Co.s hemmelige opskrift på succes.

Og fra den evige konkurrent og medstifter af Robert/Boisen & Like-minded, Kim Boisen, er der store roser til &Co.

”Først og fremmest så vil jeg gerne tage hatten af for, at &Co. er blevet kåret til årets kreative bureau globalt af Campaign. Det er en kæmpe anerkendelse, og det er helt enestående, at det er et dansk bureau, der bliver kåret til det. Så kæmpe cadeau til dem. Jeg tror jeg ikke, der er nogle bureauer i Danmark, som ikke kunne tænke sig at få den titel,” siger Kim Boisen.

Er det fortjent, at de løber med den titel?

”Ja, det synes jeg, fordi &Co. konsistent over en årrække har været dygtige til at udvikle indsigtsbåren kommunikation af en meget høj kvalitet for en bred skare af brands. De har både været med til at flytte menneskers holdninger og forbrugeres handlinger, som også er nogle af de ting, som juryen trækker frem.”

Er du overrasket over, at &Co. ligefrem er verdens bedste kreative bureau?

”Det kommer heller ikke som nogen kæmpe overraskelse, da det nok er det bureau i Norden, der i de seneste år har fået fyldt bedst op på hylderne med internationale kreative priser. Det er jo et ikke et bureau, som bare har lavet en one-off, som man taler om i et par år. De har over en årrække udviklet mange opsigtvækkende kampagner på en lang række brands og problemstillinger.”

Hvad er i dine øjne &Co.’s helt store styrke?

”Det er nok noget af det, som vi også selv er fortalere for: Kommunikation, der er baseret på et stærkt strategisk grundarbejde, hvor man finder nogle interessante indsigter i en problemstilling og får det oversat til noget kreativitet i en høj, håndværksmæssig kvalitet, der rammer folk emotionelt, siger Kim Boisen og tilføjer:

”Og så kan man sige, at de er kommet ind i en god spiral i og med, at de har klaret sig godt, hvilket har betydet, at de har kunnet tiltrække nogle internationale brands, som har store produktionsbudgetter. Meget af det, som de også er blevet kreativt belønnet for, er store opgaver, hvor de virkelig har haft mulighed for at nørkle med detaljerne og virkelig gøre den kreative eksekvering poetisk og magisk.”

Er der nogle af de arbejder, de har lavet – og udfordringer, de har løst – de senere år, som du vil fremhæve?

”Der er flere ting, som jeg tror, mange i branchen sidder tilbage i begejstring og kigger på og tænker, ”det var fandeme godt lavet”. Vi bruger en del tid på Robert/Boisen på at lade os inspirere af andre bureauers gode arbejde, og der har da været flere ting fra &Co. på den liste.”

”Det, som jeg synes er rigtig spændende ved deres rejse, er, at de efter en periode, hvor de var meget purpose-orienterede i deres brandfortællinger, og også var nogle af first-moverne på dette område i Danmark, er begyndt at søge lidt tilbage mod at bruge mere humoristiske virkemidler igen.”

Hvorfor er det, noget du bifalder?

”Marketingbranchen har brug for at få humoren tilbage igen. Humor er jo – hvilket understøttes af undersøgelser af Kantar/Gallup – det mest effektive virkemiddel, som man kan bruge i kommunikation som brand, og selvom brands skal påvirke adfærd og bidrage positivt til samfundet, behøver det hele ikke være så alvorligt og dystopisk. Og det synes jeg, at &Co. så fornemt har vist med deres skønne hjelm-kampagne for Rådet for Sikker Trafik. En kampagne, som jo netop også bliver fremhævet af Campaigns jury.”

Hvad betyder det for den danske branche, at de – et dansk bureau – vinder en af de største internationale priser?

”Både som kærlig konkurrent og brancheformand synes jeg, det er vigtigt, at vi har en række bureauer i Danmark, som demonstrerer, at de kan måle sig med de bedste i udlandet. For hvis vi ikke demonstrerer, at vi har nogle bureauer, der er lige så dygtige, så vil vi se, at nogle af de største danske brands vil begynde at kigge mod London, Stockholm eller Göteborg for at få løst deres marketingopgaver. Det var et scenarie, vi så udspille sig for 10 år siden med blandt andre Ørsted og Carlsberg, og det synes jeg, var trist for den danske branche.”

”Særligt de sidste syv-otte år har &Co. været med til at sætte København på verdenskortet som kreativt hot-spot. Og så synes jeg, at det er dejligt – som konkurrencemenneske – at der er nogen, der hele tiden løfter barren i vores branche, for det sikrer, at vi andre bureauer hele tiden holder os på tæerne. Og så bliver vi alle sammen dygtigere. Jeg tror på, at hvis vi er flere bureauer i Danmark, der gør de godt, så spiller vi hinanden bedre,” siger Kim Boisen.

Hvad har det betydet for jer at have et kreativt konkurrent-parløb med &Co. i de sidste 20 år?

”Nogle gange har det da været skide irriterende, når de har vundet over os. Men jeg tror som sagt på, at man kan spille hinanden bedre – også i vores branche. Det er jo klart, at hvis man er i en pitch mod dygtige bureauer som &Co. og vil vinde, så ved man jo godt, at man skal stramme sig an. Og det tænker de jo sikkert også om os.”

Når &Co. nu er årets kreative bureau internationalt, har de så vundet over jer i kampen om at blive Danmark bedste kreative bureau?

”Ja, det har de jo, når de bliver kåret til verdens bedste. Så lige nu har de førertrøjen – men tingene er jo ikke statiske i vores branche. Vi har kæmpet om den position lige så længe, vi begge har eksisteret, fordi både &Co. og Robert/Boisen er etableret på en overbevisning om, at kreativitet er en genvej til effekt. Nogle år har vi haft titlen, andre år har de. De fortjener virkelig den anerkendelse at blive kåret til verdens bedste kreative bureau, for de er virkelig dygtige og har gjort det smaddergodt over en årrække. Men så er der jo også noget at stræbe efter for os andre til næste år.”

Hvad kan I lære af &Co. og deres succes?

”Selvom vi er danske, skal vi ikke miste troen på, at vi kan blive de bedste i verden. Vi kan virkelig noget med kreativitet i Danmark. Det har vi i mange år jo også set inden for både mad, design og arkitektur. Så til alle andre bureauer: Der er absolut ingen grund til at holde sig tilbage – heller ikke med få forløst nogle internationale ambitioner.”