Syv ud af lidt over 250 stillinger i mediadelen af bureaugruppen Dentsu i Danmark er blevet nedlagt. Media i Dentsu dækker blandt over bureauerne, Carat, dentsu X, iProspect samt bureaugruppens Sales, Solutions & Operations teams.

Det fortæller CEO i Dentsu Danmark, Ulrik Petersen, til mediet Markedsføring.

”Der er tale om små, men væsentlige justeringer. Vi har cirka 250 ansatte i den del af forretningen, og det er syv kolleger, vi har sagt farvel til. Det er altid trist at sige farvel til gode kolleger. Men vi har valgt at sige, at vi vil justere i forhold til hvilke områder, vi forventer vækst på i 2023, og hvilke, vi forventer nedgang på i 2023,” siger CEO Ulrik Petersen.

Hvad gør I for at hjælpe de ramte medarbejdere?

”Det er aldrig en rar ting at skulle igennem, så vi gør, hvad vi kan for de stoppede. Har de brug for en reference eller hjælp til at komme videre, får de det. Og hører vi om andre muligheder for dem, så hjælper vi også alt, hvad vi kan. Vi har ikke haft en outplacement-ordning denne gang, men vi hjælper via vores netværk og stiller os til rådighed,” siger Ulrik Petersen.

Stort overskud for 21

Selvom Dentsu nedlægger syv stillinger, så forklarer Ulrik Petersen, at udsigterne for 2023 stadig er gode for bureaugruppen, der i juni præsenterede et overskud på 104,8 mio. kr. for sidste regnskabsår.

Er jeres økonomi blevet ramt siden da?

”Nej, det her sker ikke, fordi vi har dårlig økonomi. Det virker paradoksalt, men det er også det, vi generelt ser i dansk erhvervsliv. Vi ser selskaber, der kommer med glimrende regnskaber. Men vi skal reagere nu, for det bliver specielt i første halvår af 2023, at vi kan komme til at se ændringer i økonomien generelt. Derfor er det rettidig omhu, at vi allerede nu sørger for, at vi står skarpt og klar,” siger Ulrik Petersen.

”Vi står et virkelig godt sted og har vundet nye kunder. Men ser vi et par måneder frem, så ved jeg også, at vi må reagere. Vi vil hellere være lidt på forkant end på bagkant.”

Hvis det viser sig at være anderledes, end I forventer, vil I så skrue op igen for ansatte i 2023?

”Vi tilpasser altid løbende vores forretning efter det marked, vi er en del af. Det er klart, at hvis vi pludselig ser en stor vækst, så tilpasser og justerer vi forretningen efter det,” siger Ulrik Petersen. 

Han forklarer samtidig, at Dentsu tidligere har haft en anden tilgang til at skære på forretningen – blandt andet under corona-krisen, hvor livremmen skulle spændes endnu mere. Det er bureaugruppen gået bort fra denne gang.

”Historisk har vi som virksomhed gjort tingene mere sort-hvidt. Her har vi sparet bredere på omkostninger, har indført ansættelsesstop og ikke erstattet dem, der er stoppet,” siger han.

“Vi justerer et specifikt sted og på specifikke funktioner – og det er på de områder, vi regner med at blive mest ramt af de udfordringer, vi vil se i 2023,” siger Ulrik Petersen.

Stærkt eksponeret branche

Ulrik Petersen forklarer, at der er konkrete brancher, hvor bureauet forventer, at økonomien bliver mere ramt end andre i 2023 – og det er med det fokus, at bureauet har justeret.

”Vi kan jo se udviklingen for brancher på Danmarks Statistik. Her kan vi se, at byggebranchen står ret stille, at ejendomsmarkedet er i en svær situation, og på retail ser vi også, at forbrugerne enten skruer helt ned og køber private label eller køber efter meget dyr selvrealisering. De brands, der ligger i midten, bliver fanget,” siger Ulrik Petersen.

”De brancher er stærkt eksponeret over for krisen. Samtidig har vi den usikkerhed, at vi ikke ved, hvad der sker efter jul og nytår. Lige nu ser vores kunder ud til at komme relativt fornuftigt igennem Black Friday og julesalget. Det falder ikke sammen. Men vi er meget opmærksomme på, hvad der sker i januar, og det første kvartal af 2023 kan blive rigtig hårdt, hvis forbrugerne siger, at de har brugt alle deres penge i november og december,” siger Ulrik Petersen.

Du siger også, der er områder, hvor I forventer at skrue op næste år – hvor er det?

”Den grønne omstilling, bæredygtighed og ESG har vi brugt mange ressourcer på sidste år og i år, og der har vi allerede ført flere ressourcer over. Det er et sted, hvor vi oplever stor efterspørgsel fra kunderne,” siger Ulrik Petersen, der tilføjer:

”Og så ser vi et stort potentiale på measurement og tech – det vil sige på data og analytics. Der er der muligheder for vækst, fordi det kun bliver mere efterspurgt af kunderne, der i en økonomisk krise har brug for at vide, hvor deres marketing er mest effektivt, ligesom de også kan have brug for at optimere deres tech-platforme,” siger han.

Usikkert 2023

Generelt forventer Ulrik Petersen, at annoncører og bureauer skal berede sig på et usikkert 2023.

”Vi ser et 2023, hvor der er økonomisk krise, og hvor der er brug for at lave justeringer bredt i virksomhederne. Det vil også ramme marketing. Det er spørgsmålet, hvor hårdt det vil ramme, men det vil ramme. Det vil både føre til opsigelser, fyringer og nedskæringer på budgetterne,” siger Ulrik Petersen.

”Og selvfølgelig vil det også ramme bureaubranchen,” tilføjer han.

Hvad er den rette måde at navigere i det som bureau?

”Jeg er nok ikke den perfekte til at give gode råd. Men for mig som leder er det vigtigt at sørge for, at du trods en krise stadig er en attraktiv arbejdsplads, hvor folk nyder at komme på arbejde. Uanset hvad er det altid centralt at have dygtige og passionerede medarbejdere. Det er vigtigt at huske, når det både går op og ned,” siger Ulrik Petersen.

”Selvom det er hårdt at sige farvel til gode kolleger, skal de tilbageværende stadig synes, at arbejdspladsen er rigtig fed. Det forsøger jeg virkelig at have som pejlemærke.”