”Vi har rigtig gerne villet beholde vores medarbejdere, som er virkelig dygtige. Vi savner dem, vi har sagt farvel til, både personligt og fagligt. Vi har også skubbet det foran os, og vi har håbet, at vi ikke skulle gøre det. Men vi er nødt til at tage konsekvensen af, at vi er en konjunkturfølsom branche.”
Sådan siger Rasmus Fisker, der er Managing Director hos Mediacoms reklamebureau MBA, Mediacom Beyond Advertising, i Danmark. Her har bureauet afskediget fem medarbejdere, fordi nogle kunder enten holder igen med projekter eller skruer ned for deres marketingbudgetter, forklarer han.
”Vi har håbet, at kunderne hurtigt skruede op igen, men det har de ikke gjort. Flere kunder har skubbet projekter, som nu ryger ind i næste år – og vi ved ikke præcis, hvor de lander,” siger Rasmus Fisker.
Han ærgrer sig dybt på vegne af de berørte medarbejdere, men så ikke nogen vej udenom.
”Der er hårdt, men det er også sådan, virkeligheden er. Vi har nedlagt fem stillinger. Og det handler ene og alene om, at vi er nødt til at balancere vores indtægter i forhold til det personale, vi har,” siger Rasmus Fisker.
Ros fra afskediget medarbejder
To af de berørte medarbejdere er den kreative duo Louise Lindholm og Julie Tjørnelund. De var relativt nyansatte på bureauet, da deres stillinger blev nedlagt.
I et interview med Markedsføring fortalte Louise Lindholm i denne uge, at hun godt kunne forstå beslutningen – og havde desuden ros til overs for ledelsen på MBA.
“Vi har været virkelig glade for at være MBA, og vores kreative chef har været en drøm at arbejde under, men vi kunne godt mærke her den sidste måneds tid, at der ikke var så travlt på arbejdet. Når der er krise, og man nærmest ikke har nogle opgaver, så ved man jo godt, at det kan resultere i, at det er ens stilling der står for skud,” sagde Louise Lindholm.
For Rasmus Fisker har det været centralt, at der blev taget godt hånd om medarbejderne i forløbet.
Hvad gør I i forløbet for at støtte de ramte medarbejdere?
”Det er en hård dag, når det sker. Især for dem, der bliver afskediget. Uanset hvordan vi vender og drejer det, så skal vi tage mest hensyn til dem,” siger han.
”Derfor arbejder vi også meget aktivt på at hjælpe dem videre. Det kan være til andre stillinger hos bureauer, vi kender, og via vores personlige netværk. Og så skal vi have respekt for, at man ikke bare mister en medarbejder. Du mister også en kammerat og en ven. Det er en stor omvæltning for nogle, især for den person, der ikke længere får sin daglige gang på bureauet,” siger Rasmus Fisker.
Rasmus Fisker forklarer, at ledelsen på bureauet internt forsøger at tale meget åbent og ærligt om de nedskæringer, man har lavet, og inviterer til spørgsmål om beslutningerne.
”Jeg synes, folk har håndteret nyheden godt, både på den ene og den anden side af bordet. Og jeg er meget glad for, som vi også kan høre på Louise, at de har været glade for at være herinde og har forståelse for situationen,” siger Rasmus Fisker, der tilføjer:
”Men selvfølgelig er det en besked, der skal synkes og bundfælde sig. Vi har bagefter ændret den måde, vi sidder på inde på bureauet, så vi bogstaveligt talt er rykket tættere sammen. Og så har vi talt meget åbent om det herinde. Vi har haft fælles check-in med alle medarbejdere, så vi i fællesskab kan tale om, der er svært. Det er en mulighed for, at de ansatte kan fortælle om, hvordan de har det med beslutningen, og om det skaber bekymringer eller spørgsmål,” siger Rasmus Fisker.
Kunderne flytter midlerne
Rasmus Fisker forklarer samtidig, at økonomien stadig er stærk hos MBA trods nedskæringerne.
Mange vil sikkert tænke, at jeres økonomi nok er dårlig, når I skærer ned – hvordan ser det rent faktisk ud?
”Det ser absolut fornuftigt ud. Det, vi oplever, er, at kunderne flytter budgetterne. De fjerner dem ikke helt, men skruer ned i en periode. Og når vi ser ind i 2023, så har vi også vundet flere pitches, hvor projekterne langsomt starter op,” siger han.
”Så vores pipeline er fornuftig. Og vi har en strategi, hvor vi laver nogle dybere og større partnerskaber med vores kunder, og det kan jeg se en god efterspørgsel på. Så samlet er jeg ikke nervøs for 2023, men det er klart, at det er et år, der rummer usikkerhed om, hvad der sker med opgaverne, og hvornår de virkelig ruller igen,” siger Rasmus Fisker.
Hans klare indtryk er også, at det er en situation, der ikke udelukkende rammer MBA, men branchen bredt. Flere marketingchefer og marketing-forskere har også tidligere forklaret Markedsføring, hvordan de forventer både nedskæringer på marketingbudgetterne og fyringer i marketingafdelingerne på grund af den økonomiske krise.
”Det sker ikke kun hos os. Vi oplever, at kunderne generelt er blevet lidt spooked på grund af krigen i Ukraine og alt, hvad det har ført med sig. Og vores kunder kan også generelt se det på deres bundlinjer: De vækster stadig godt, men de har flere udgifter, og det koster på bundlinjen. Og det rammer bredt,” siger Rasmus Fisker.
Rettet kl. 12.53: Rasmus Fiskers titel er rettet fra Chief Strategy Officer til Managing Director.