“De har forsøgt at gøre designet mere ikonisk – og det er lykkedes.”

Sådan lyder det fra Mikael Tonning, der er Executive Design Director og medstifter af bureauet Everland, efter at Pepsi netop har offentliggjort visuelle teasere for en ny rebranding, som falder sammen med at sodavandsfabrikanten fylder 125 år. 

“Pepsi er nok et af de brands i verden, som har rebrandet flest gange. Og nu vælger de at referere til 70-erne; en tid, hvor de havde noget ’coolness’,” siger Mikael Tonning.

Han synes, at det nye Pepsi-design, der er den første visuelle ændring i 14 år, er et stort skridt i den rigtige retning for brandet. 

“Pepsi har virkelig skåret ind til benet og skruet op for effekterne. Logo og navn er samlet i ét, hvilket styrker shelf standout og impact. Farverne har også fået mere smag i sig,” siger han og tilføjer:

“Dåsen er super cool, og det er rigtig vigtigt – især i drikkevare-kategorien – at produktet ser så super cool ud, at du vil gå med det i hånden. ”

”New Retro”

Ifølge Mikael Tonning er Pepsis nye retroinspirerede design-retning en del af en større tendens, som endnu ikke har noget officielt navn, men som de på Everland kalder ’New Retro’.

Mikael Tonning, der er Executive Design Director og medstifter af bureauet Everland, forventer at Pepsi vil lave flere nye designtiltag, når det nye design har bundfældet sig hos forbrugerne. Foto: PR

“Pepsi går retro ligesom mange andre brands gør og har gjort. Bare se på Burger King, Burberry og Kelloggs. Det er et klogt, strategisk træk, som særligt kendte og historiske brands kan gøre, fordi de har en designarv og -historie at dykke ned i,” sige han og tilføjer:

“Det vil vække minder hos de ældre forbrugere, mens det for yngre forbrugere vil være forfriskende, unikt og tillidsvækkende.”

Forhadt logo-design afløses

Mikael Tonning fortæller, at Pepsis nuværende design har været lidt af en joke i designbranchen.

“Det er forfærdeligt dårligt lavet. Der er nærmest en klassiker i designbranchen; alle er enige om at hade det lort,” siger han og fortsætter: 

”Og det bliver kun endnu værre, hvis man læser på baggrunden for, hvorfor de har lavet det sådan. Det tager åbenbart udgangspunkt i noget med jordens placering i solsystemet. Det helt vildt åndsvagt – og virkelig grimt.”

Hvad er den største forskel på det nuværende logo og det kommende logo? 

“Den største forskel er, at det gamle logo ikke fortæller noget og ikke giver associationer til noget som helst. Det er det, vi i design-jargon kalder et “empty vessel”. Det er en figur eller form, som du selv kan lægge noget i. Men der er ikke nogen iboende mening i det. Så det er bare ligegyldigt, og det er noget af det værste, når design er det.” 

Se Pepsis gamle dåsedesign kontra det nye design her:

Artiklen fortsætter efter billedet.

Et Pepsi-”powermove”

Everlands Design Director forventer og håber dog, at det nye design, som Pepsi teaser for, kun er starten på endnu mere ”modigt” design fra Pepsi.

“Vi ser det her som starten for en ‘næste æra’, en kommende 15-20-årig periode, hvor de i højere og højere grad vil udfordre det, som de gør nu. Nu skal de først og fremmest sikre, at alle er med, og så kan de udvikle videre på designet om tre års tid.”

Mikael Tonning tror, at det nye tiltag fra Pepsi er en indvarsling af en ny Pepsi-æra.

“Jeg tror, at det her er step 1 på en ny rejse for Pepsi. Og det her er virkelig et powermove. De har lavet et kæmpe switch fra det gamle design, der er meget anderledes, og der er mange, der er ikke kender Pepsi i den her form – der slet ikke har oplevet det gamle Pepsi. Så for mange starter det her.” 

Hvad ville du gøre anderledes ved designet – over tid? 

”Hvis jeg var dem, ville jeg fjerne Pepsi-skriften helt fra dåsen. Og jeg kan sagtens forestille mig, at der om fem år ikke står Pepsi med skrift længere. Hvorfor ikke eje et ikonisk logo helt?  Adidas har for eksempel lige fjernet deres ‘Adidas’, og opererer nu kun med tre striber. Og Apple bruger kun deres æble. Det ville være meget mere ’young’ og sejt, hvis der ikke stod Pepsi.”  

Det nye Pepsi-design udrulles, ifølge en pressemeddelelse fra Pepsi, i Nordamerika i efteråret 2023 – og globalt i 2024.