Startlønnen, når du kommer ind i reklame- og marketingbranchen, kan være svingende.

Det viser opgørelser fra brancheorganisationen Kreativitet og Kommunikation (KreaKom) og medlemsorganisationen Business Danmark, der organiserer salgs- og marketingprofessionelle i Danmark.

KreaKom melder om gennemsnitlige startlønninger på 22.000 kroner og 27.000 kroner for henholdsvis en juniorkonsulent og en juniormedarbejder. Hos Business Danmark fortæller man, at en nyuddannet marketingkonsulent i gennemsnit får 30.000 kroner og en marketingkoordinator tjener 28.000 kroner hver måned.

Hos KreaKom er direktør Charlie Stjerneklar tilfreds med lønniveauet for nye i branchen.

“Det er svært at sige noget begavet om gennemsnitstal, fordi tallene dækker over en meget divers gruppe. Vores branche har en bredde, hvor man kan komme fra alle mulige steder og uddannelser,” siger Charlie Stjerneklar og tilføjer:

“Men det er min opfattelse, at folk ikke er skidt lønnet. Tværtimod.”

Mesterlære over løn

Derudover understreger Charlie Stjerneklar, at man som en del af reklame- og marketingbranchen modtager mesterlære, og der er ifølge ham rig mulighed for at udvikle sig.

“Du får god mulighed for at arbejde på spændende projekter, udvikle dig og hurtigt deltage i og påvirke store beslutninger. Det er en fast track til at få en fed karriere,” siger KreaKoms adm. direktør.

I en tid, hvor markedet mangler talenter, er det oplagt at tænke, at lønsedlen kommer til at være en kampplads i jagten på de næste og bedste. Det forventer Charlie Stjerneklar dog ikke.

“Løn er et parameter. Men det er naivt at tro, at det er altafgørende. Motivationsfaktoren er, hvilke værdier virksomhederne har, hvad man arbejder for, og hvilket arbejdsliv man kan tilbyde. Det er der, kampen udkæmpes. Løn er en hygiejnefaktor.”

Sådan hæver du din løn

Hvis du ikke er tilfreds med din startløn, kan du forsøge at hæve den ved forhandlingsbordet. Og det kræver, at du er bevidst om dit eget værd og kan sætte ord på din værdiskabelse, hvis det skal blive en succes, fortæller Lise Vestergaard, der er karriere- og lønrådgiver hos Business Danmark.

Hun giver her sine fem bedste råd til, hvordan du som ny i branchen får hævet din løn:

#1 Vis, du er lønnen værd

“Når du sidder til forhandlingerne, skal du være ambitiøs om, hvor du gerne vil hen. Vær opmærksom på din egen værdiskabelse, hvordan du bidrager til projekter og genererer værdi. Der er sat nogle mål for stillingen, og der er det vigtigt, at du formulerer din værdiskabelse undervejs. Spørg dig selv, hvad du har bidraget med indenfor de sidste seks måneder.”

#2 Vær ydmyg

“Andet råd kan lyde modstridende, men det handler om at være ydmyg. Vi er ikke færdiguddannede, når vi træder ud af skolens rammer. Analysér, hvor du kan sætte dit aftryk på projekter i fremtiden. Det kan være alt fra den interne kommunikation til digitalisering af virksomheden. Kobbel dig på fremtidsorienterede projekter, hvor du som nyuddannet kan gøre en forskel.”

#3: Invester i dig selv og virksomheden

“Invester din tid og måske egne penge i din arbejdsplads. Det kan give en bedre forretningsforståelse og fordel til lønforhandlinger. Lad os sige, der er en præsentation i et andet land, men der ikke er penge til, at tre personer flyver derned. Som nyuddannet kan du selv investere i flybilletten for så at få overnatninger og være med til præsentationen. Det kan stille dig bedre i forhold til fremtidige lønforhandlinger. Tænk langsigtet.”

#4: Husk at forhandle frynsegoder

“Løn er mere end kroner og ører, og til lønforhandlingerne kan du også sætte andre ting i spil. Det kan være ekstra uddannelse, hvor virksomheden betaler workshop-dage.”

#5: Ændr dit mindset

“Der er brug for et skifte i din tankegang, når du er færdig på skolen. Du skal ikke se dig selv som studerende, men som værdiskabende medarbejder. Hvis du bliver ved med at se dig som studerende, har du heller ikke øje for at bevise, at du er lønnen værd.”