Hvad er det for et jobmarked, unge nyuddannede fra uddannelser inden for marketing, salg og kreativitet møder lige om et øjeblik?
Markedsføring har spurgt Hanne Hjordt, Head of Business Development, Partnerships & Career hos Business Danmark, og Jesper Hansen, faglig koordinator for Kreativ Kommunikation på DMJX.
Ifølge Hanne Hjordt er jobmarkedet for nyuddannede inden for salg og marketing i bedring.
”Jeg synes helt klart, at vi hver dag ser tegn på, at jobmarkedet er i bedring. Også i forhold til de foregående år, hvor vi har set ind i et marked, der har været mere ustabilt både på grund af post-corona og inflation m.v. Det har betydet, at der er flere virksomheder, der har været trukket i håndbremsen i forhold til nye rekrutteringer, fordi man har ville se tiden an,” siger Hanne Hjordt og tilføjer:
”Men nu ser vi, at det lige så stille begynder at vende, og at man tør kigge lidt længere frem, selvom der stadig er nogen usikkerheder i forhold til eventuel recession, der fortsat spøger i horisonten – dog ikke så meget, som det har gjort. Så generelt set er der helt klart en bedring i sigte.”
Ledigheden falder. Men …
Jesper Hansen er ikke helt så optimistisk på vegne af de nyuddannede kreative.
”Jobmarkedet er er stadig ikke helt kommet sig efter Covid, og det er nu ekstra volatilt på grund af krigen i Ukraine – og afventende på grund af kunstig intelligens,” siger han og kalder situationen ”en irriterende perfekt storm”.
" Det er sværere end før Covid. Før havde 2/3 fra KK job i branchen, inden de gik til BA-eksamen. Nu er det lidt mere end 1/3Jesper Hansen, faglig koordinator for Kreativ Kommunikation på DMJX
Hvordan vil du vurdere mulighederne for at lande et kreativt fuldtidsjob pt?
”Det er sværere end før Covid. Før havde 2/3 fra KK (kreativ kommunikation på DMJX, red.) job i branchen, inden de gik til BA-eksamen. Nu er det lidt mere end 1/3,” siger Jesper Hansen og uddyber, at der også er sket et skifte i, hvor hans studerende søger hen.
”Flere søger mod produktionsselskaber, startups og tv-stationer med dertilhørende projektansættelser. Nogle går også efter ansættelser på inhouse-bureauer. Og så ved flere end tidligere simpelthen ikke, hvad de vil, når de kommer ud. De går mere eller mindre bevidst efter at prøve noget forskelligt af,” siger han.
Den gode nyhed er, at ledigheden ifølge Business Danmarks tal fra maj er faldet blandt de 20-29-årige.
”Det overrasker mig lidt, at ledigheden blandt de 20-29 årige lige nu falder – vi må ikke glemme, at virksomhederne lige nu skriger på arbejdskraft. Vi må alt andet lige forvente, at der i de næste ledighedstal for juni og juli måned vil være en stigning, fordi der er rigtig mange, der bliver færdige med deres studier,” siger Hanne Hjordt og tilføjer:
”Og der er også rigtig mange, som helt bevidst vælger at tage sig et pusterum, inden de går i gang med jobsøgningen. Så der vil være en del, som allerede fra start er en del af ledighedstallet.”
Stir dig ikke blind på drømmejobbet
Hanne Hjordt mener, at man som uddannet inden for salg og marketing har et godt fundament at stå på.
”Og særlig salgets facetter kan du bruge i stort set alle sammenhænge. Hvis du skal sælge en kampagne eller idé eksternt eller internt, handler det også om salg,” siger hun.
Oplever du at de nyuddannede er meget fokuserede på, hvilket job de vil gå efter, eller vil de bare have et job?
”Her den seneste måned har vi i Business Danmark været i dialog med rigtig mange af dem, som nu dimitterer inden for salg og marketing. Og der er nogen, som er meget opmærksomme på, hvilken retning de gerne vil – og det jagter de målrettet. Men hvor nogen har en meget specificeret plan, så er der også nogen i den helt anden ende af spektret, der mere har mindsettet, ’jeg skal bare overleve og igennem mine eksaminer, og jeg kan på nuværende tidspunkt slet ikke se, hvilken hylde jeg skal lande på’.”
Hanne Hjordt anbefaler, at man ikke på forhånd stirrer sig blind på, hvad det er, man gerne vil – men i stedet holder mulighederne åbne.
" Jeg vil anbefale, at den enkelte studerende gør sig helt klart, hvad drømmejobbet er for en størrelse, og hvordan man kommer derhen.Hanne Hjordt, Head of Business Development, Partnerships & Career hos Business Danmark
”Jeg kan selvfølgelig godt forstå at, når man har brugt mange år på at uddanne sig inden for et bestemt felt, at man gerne vil finde det job, man brænder allermest for; drømmejobbet. Men man skal passe på, at man ikke stirrer sig blind – mange gange åbner mulighederne sig, alt imens du er på arbejdsmarkedet,” siger hun, der har en opfordring til de unge nyuddannede.
”Jeg vil anbefale, at den enkelte studerende gør sig helt klart, hvad drømmejobbet er for en størrelse, og hvordan man kommer derhen. At man lægger sig en karriereplan – og sætter en tidsgrænse for sig selv i forhold til, hvor lang tid man vil bruge på at jagte det. Og at man har udviklingsmuligheder med i sin ansættelsesaftale med sin kommende arbejdsgiver”
Arbejder for at hjælpe nyuddannede videre
På DMJX KK har man flere aktiviteter i gang for at klæde de nyuddannede på til at finde job i et marked, hvor nogle bureauer måske holder igen med at ansætte kreative i faste stillinger.
De to næste KK-årgange er historisk store med 30 studerende på KK 21-24 og 33 studerende på KK 22-25.
”Så vi er i gang med tiltag på flere fronter,” siger han.
På Visuel Kommunikation har man for eksempel indført et tre ugers forløb, Forretningsforståelse, der ligger efter praktikken og lige inden de studerendes bachelor-opgave.
”Her underviser vi bl.a. i, hvordan man håndterer den VUCA (Volatility, uncertainty, complexity and ambiguity, red.) verden vi lever i. Hvordan man håndterer en start up-idé, hvordan man prissætter sig som freelancer, hvordan et bureaus forretningsmodel ser ud, og hvordan bureaukundernes forretning kan være skruet sammen,” forklarer Jesper Hansen.
Skolen er også i gang med at formalisere et strategisk samarbejde med en række bureauer i Amsterdam, Paris, London og New York for at sikre de studerende fremtidige praktikmuligheder der, og ”udlandet vil heldigvis gerne ha’ dem”, siger Jesper Hansen.
Endelig arbejder DMJX KK med arbejdsmarkedstilknytningen, som man har tal på, er vigtig for beskæftigelsen.
”Fra næste forår kommer vi med et nyt tilbud til interesserede bureauer om at gi’ “KKontorplads” til BA-skrivende 3. års-studerende i perioden fra medio marts til medio juni. Her kan bureauer og KK’ere lære hinanden at kende og måske finde ud af noget mere fast bagefter,” siger Jesper Hansen.
Idéen er udsprunget af, at flere studerende på eget initiativ allerede laver en slags “3. praktikperiode” i forbindelse med deres 2. årsprøve, deres BA-opgave eller i deres sommerferie.
”Plus det lidt mere kedelige faktum, at der på grund af besparelser simpelthen ikke bliver dedikerede klasselokaler til 3. året i DMJX’ nye hus i Ørestaden. Så derfor er vi ved at sætte “KKontorpladserne” i system, startende med de danske bureauer, vi har mest med at gøre,” siger Jesper Hansen, der tilføjer, at man gerne hører fra andre interesserede bureauer.
Men overordnet er Jesper Hansen optimist på de studerendes vegne.
”Vi får heldigvis god feedback fra både studerende og aftagere. Så vi er meget optimistiske og glæder os til at uddanne fremtidens unge kreative de næste mange år.”