Virksomhederne skruer prisen mere op end nødvendigt og profiterer af den økonomiske krise. Det mener størstedelen af danskerne i en ny undersøgelse lavet af YouGov for mediebureauet Hearts & Science og analysebureauet Annalect.

I alt angiver 74 procent af 1.000 repræsentativt udvalgte danskere, at de mener, at virksomhederne skruer prisen for højt op. Det er udtryk for en dyb tillidskrise fra forbrugerne til danske virksomheder, som bør tages alvorligt, siger Claus Andersen, der er adm. direktør i mediebureauet Hearts & Science.

”Det overrasker mig, at de er så skeptiske over for prisstigningerne. Der er en dyb mistillid til virksomhederne,” siger Claus Andersen.

”At de simpelthen ikke har tillid til prisstigningerne, det er vildt. Mange virksomheder bliver lige nu lokket af at give sig i kast med meget taktisk kommunikation og kampagner med gode slagtilbud. Men det her viser, at virksomhederne i krisen virkelig skal arbejde på at opbygge tillid til deres brand. Det må de ikke glemme,” siger han.

Mere påvirket end under finanskrisen

Udover den markante mistillid viser undersøgelsen også, at krisen generelt får danske forbrugere til at ændre deres adfærd. Undersøgelsen viser blandt andet, at:

  • 90% af danske forbrugere holder aktivt øje med gode tilbud på de produkter, de bruger.
  • 77% køber oftere ting på tilbud uanset mærke.
  • 74% køber færre ”luksus-dagligvarer”.
  • 68% køber oftere private label.
  • 63% handler oftere i discountbutikker.
  • 53% køber mindre økologi.

Samtidig angiver næsten 4 ud af 10 danskere, at deres privatøkonomi i høj eller meget høj grad er påvirket af inflationen. Og 5 ud af 10 er enten i høj grad eller meget høj bekymret over den økonomiske situation i samfundet.

”Det vigtigste, undersøgelsen viser, er, hvor bekymrede danskerne er,” siger Claus Andersen fra Hearts & Science.

Undersøgelsen peger også på, hvor forbrugerne rent faktisk ændrer deres forbrug. Her er har de især skruet ned for deres forbrug af energi og varme (57%), tøj og sko (49%), restaurant- og cafébesøg (49%), oplevelser (47%), møbler (45%) og dagligvarer (40%).

”Vi lavede faktisk en lignende undersøgelse omkring 2009 og 2010 ved finanskrisen. Der kunne vi se, at mange var bekymrede, men det ramte ikke i lige så stor grad deres privatøkonomi. Det var mere en friværdikrise. Men nu kan vi se, at mange bliver direkte ramt på privatøkonomien. De køber mindre, de køber billigere, og de holder mere øje med tilbud end tidligere,” siger Claus Andersen.

Svært at håndtere for brands

Danskernes store bekymring og mistillid er også et kæmpe dilemma for virksomhederne og marketingafdelingerne, siger Claus Andersen.

For at følge med forbrugernes behov risikerer de nemlig – ved eksempelvis at køre hårdt på med slagtilbud – at fjerne tilliden til, hvad deres varer faktisk er værd.

”Som premiumbrand har det altid handlet om, at du giver folk en grund til at give mere for dit produkt, fordi det er bedre. Men dumper meget velkendte brands prisen, så forsvinder tilliden til den merværdi. Og du mister tillid til, at det er et ordentligt brand. Og vi kan bare konstatere, at danskerne måske ikke stoler så meget på brands, som vi troede,” siger Claus Andersen.

Hvordan skal du som virksomhed navigere i denne situation?

”Du skal være transparent om, hvor dine prisstigninger kommer fra. Hvis du sælger smør, og prisen stiger, så skal du klart og tydeligt kunne forklare hvorfor. Det kan være svært for forbrugerne at gennemskue. Du skal arbejde på din argumentation, så du kan forsøge at fastholde tilliden hos forbrugerne,” siger Claus Andersen.

Det er dog ikke en nem opgave i det nuværende økonomiske klima, understreger han.

”Det her er ikke bare en psykologisk krise. Folk ændrer faktisk deres adfærd. Mennesker er ekstremt meget vanedyr, så det er en meget grundlæggende udfordring, virksomhederne står med lige nu,” siger Claus Andersen.