”Vi har ikke en særlig kompliceret strategi på TikTok. Den er at prøve. Vi er startet for godt og vel et år siden og har testet af og lært på den måde.”

Sådan lyder det fra Kim Jessica Axholt, der er digital chef for Liberal Alliance. Hun står i spidsen for partiets indsats på de sociale medier – herunder TikTok, hvor Alex Vanopslagh, partiets formand, i valgkampen er blevet en decideret TikTok-stjerne med hundredetusindevis af visninger på flere af sine videoer.

Faktisk er Liberal Alliance ifølge to af landets førende TikTok-rådgivere, Markedsføring har interviewet torsdag, det eneste parti, der virkelig kan flytte stemmer med sin kommunikation på platformen. En gennemgang af nøgletal på TiKTok viser således også, at LA udkonkurrerer alle andre politiske partier på TikTok – tilsammen.

”Vi har under valgkampen set, at vores tal for likes og visninger er eksploderet. Og det er de nok gjort, fordi vi faktisk har taget os tid til at teste platformen og finde ud af, hvad der fungerer for os,” siger Kim Jessica Axholt, der har arbejdet for partiet siden 202o.

Liberal Alliance har i alt på partiets og Alex Vanopslaghs profil fået over 1,1 millioner TikTok-likes. Resten af partierne og partilederne på platformen har tilsammen fået lige knap en halv million likes.

Alex Vanopslagh fejrer, at Liberal Alliance har fået en million likes på TikTok i den selvironiske og selvfede video:

Har lavet masser af fejl

Liberal Alliances afprøvende tilgang til TikTok betyder også, at partiet har begået fejl og lavet videoer, der ikke har hittet på platformen, forklarer Kim Jessica Axholt. Men det er centralt, hvis man skal blive dygtig til TikTok som politiker, vurderer hun.

”Der er mange politikere, der først kommer ind på platformen nu. De har, tror jeg, afventet lidt for at se, hvad platformen kunne, hvor vi var de første, der for alvor kom på,” siger hun.

”Vi har som parti lavet mange fejl og haft mange videoer, der er faldet til jorden. Men det gør ikke noget, for vi har lært af det og er blevet bedre og bedre. Det tror jeg, mange kommunikatører og politiske partier kan lære af. De skal turde tage nogle chancer og ikke være så tilbageholdende,” siger den digitale chef.

Hun peger især på to ingredienser, der gør Liberal Alliances valgkamps-kommunikation på TikTok til en succes.

For det første har partiet fundet et format med skarpe budskaber og humor, der ræsonnerer hos brugerne. Og for det andet er Alex Vanopslaghs personlighed lige i øjet til TikTok, vurderer Kim Jessica Axholt.

”At have humor og at være autentisk fungerer rigtigt godt. Og så er der ingen tvivl om, at Alex Vanopslagh er det store trækplaster. Han har masser af energi og humor,” siger hun og tilføjer:

”Og så har vi kunnet se, at vi ikke behøver have mange effekter og vild musik på vores videoer. Simple og skarptskårne politiske budskaber slår meget igennem. Vi har ramt en nerve i det segment, der bruger TikTok.”

Hvorfor valgte I at gå på TikTok i første omgang?

Fire råd til at lykkes på TikTok som politiker

Vi har spurgt Kim Jessica Axholt, hvad hendes bedste råd er til at lykkes med politisk kommunikation på TikTok. Her er hendes bud:

#1 Find din egen stil

”Find din egen stil og personlighed. Du behøver slet ikke være ligesom Alex Vanopslagh. Vi kan også se, at Alternativets Jan Christophersen gør det godt med videor, hvor han bare taler direkte ind i kameraet. Det kan også fungere.”

 #2 Prøv dig frem

”Lad være med at være en slave af trends. Så risikerer du bare at lave tåkrummende videoer, der ikke slår igennem. Du skal prøve dig frem, til du finder noget, der faktisk fungerer hos dine vælgere.”

#3 Gå op i det visuelle

”Du skal stadig gå op i det æstetiske. Du skal helst lave undertekster på dine videoer, og der må gerne engang imellem også være musik på dem.”

#4 Inddrag de unge

”Brug et ungt menneske, der faktisk er på TikTok, til at se dine videoer igennem og vurdere, om det fungerer. Jeg tror, at mange godt kan negligere studerende og praktikanter i partierne, men her kan de spille en stor rolle. Hos os giver vi dem virkelig lov til at eksperimentere, blandt andet her, og det hjælper os virkelig med at lykkes.”

”Vi startede egentlig bare for sjov. Det er fordelen ved, at vi er et lille sekretariat med mange unge mennesker. Vi kan se på hinanden og sige: Lad os prøve det. Derfor er vi også startet med at lave nogle underlige videoer, der ikke var prangende. Men så prøvede vi at lave nogle videoer fra Folketingssalen, hvor Alex skældte ud på Mette Frederiksen, og det fik næsten 20.000 likes på et par døgn,” siger Kim Jessica Axholt.

”Derfra tog det fart. Vi har eksperimenteret meget, alle idéer bliver hørt, og vi har prøvet rigtigt mange idéer af. Det kan vi, fordi vi er et lille og agilt parti. Så vi har også en fordel her,” siger den digitale chef.

Humor er centralt for partiet

På TikTok er der også opstået en trend, hvor unge danske TikTok-brugere for sjov kalder Alex Vanopslagh for ”Daddy Vanopslagh” – som hentydning til, at han i nogles øjne er attraktiv.

Det er en trend, som også Enhedslistens Rosa Lund har bemærket i en video, hvor hun skraldgriner af kommentarerne.

Hos Liberal Alliance har de også bemærket trenden – og her forsøger de at gribe den med humor, som er en central del af den måde, partiet bruger TikTok på.

”Vi har ikke gjort store tanker om det, men vi anerkender det i kommentarspor. Og så har vi også lavet en video som et modsvar til Rosa Lund for at drille hende. Men faktisk har vi ellers ikke adresseret det, indtil vi for nylig fik en million likes: Der turde vi godt italesætte det lidt på en måde, hvor Alex Vanopslagh greb det på en ironisk og lidt selvfed måde – i sjov, selvfølgelig,” siger hun.

Hvorfor er det vigtigt at bruge humor på TikTok?

”Humor er et utroligt effektivt kommunikationsmiddel. Du bliver mere tilgængelig, og folk vil i større grad lytte til dit budskab, når der er humor i det. Det skinner igennem i hele vores valgkamp – også i de annoncer, vi kører på Facebook. Vi prøver også at tage lidt pis på os selv. Kan du bruge humor, kan du komme rigtigt langt,” siger Kim Jessica Axholt og tilføjer:

”Det er noget, der er svært at lave en strategi ud af, for du kan ikke planlægge dig til at være sjov. Vi laver også manusser til Alex’ videoer, men 50 procent af videoerne er Alex, der improviserer og er naturligt sjov.”

Alex Vanopslagh reagerer på, at Rosa Lund griner af, at han bliver kaldt “Daddy” på TikTok:

Håber, stemmerne følger med

Udover Alex Vanopslagh fylder partiets andre folketingsmedlemmer – Ole Birk Olesen og Henrik Dahl – en markant mindre del af partiets TikTok-kommunikation. Og det er et meget bevidst valg i hele partiets kommunikation, forklarer den digitale chef.

”Efter sidste valg havde vi et liberalt håb i Alex Vanopslagh, og han er helt sikkert blevet vores frontfigur i al kommunikation. Det er ikke kun på TikTok, det er hele paletten.”

Er det noget, der kan hjælpe på TikTok?


”Det hjælper meget på TikTok. Det hjælper også Henrik Dahl og Ole Birk Olesen. Nogle gange laver vi også små videoer med dem, der bliver modtaget godt. Vi har lavet en meget nørdet video med Henrik Dahl, hvor Alex forklarer, at han opfandt minerva-modellen, der har fået 12.000 likes,” siger hun og tilføjer med et grin:

”Men Henrik Dahl er ikke selv på TikTok. Han aner ikke, hvordan han skal gøre det.”

Tror du i sidste ende, at jeres TikTok-kommunikation kan rykke stemmer?

”Det er enormt svært at måle på, for vi har bare ikke data på samme måde i politik, som vi har som digitale marketingfolk. I sidste ende er den vigtigste KPI, hvor mange vælgere vi får på valgdagen,” siger Kim Jessica Axholt, der tilføjer:

”Men da vi startede med at komme på TikTok, steg vi i målingerne. På det tidspunkt blev Alex Vanopslagh også spurgt, hvad vi havde gjort anderledes. Og én af de ting var, at vi var kommet på TikTok. at vi var kommet på TikTok. Vi har også lige haft vores bedste meningsmåling siden valget i 2019. Så det er svært at spå om, men jeg håber, at vores TikTok, vores kampagner, at vi fører en fed politik og Alex til sammen gør, at vi får flere stemmer.”

I den seneste TikTok-video fra Liberal Alliances profil tager Alex Vanopslagh pis på, at Jakob Ellemann-Jensen slet ikke har lige så mange følgere som ham på platformen – imens han samtidig selvironisk gør opmærksom på Ellemanns profil. Videoen har fået 171.000 afspilninger i skrivende stund: